23/10/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στην εκδήλωση «Σχέδια Ενίσχυσης της Γυναικείας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας» 23/10/2012

Σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά την οποία θα παραδώσουμε εγκριτικές επιστολές σε νέες και νέους που εντάσσονται στα Σχέδια Ενίσχυσης της Γυναικείας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας.


Οι εγκρίσεις αυτές αφορούν τις υπόλοιπες επιλέξιμες αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της 2ης προκήρυξης των Σχεδίων του Νοεμβρίου του 2009. Η έγκριση των συγκεκριμένων αιτήσεων έγινε εφικτή μετά την πρόσφατη παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων.


Είναι ευρέως παραδεκτό πως η δημιουργία ενός κατάλληλου περιβάλλοντος και η παροχή κινήτρων για την ενθάρρυνση των νέων ανθρώπων στην ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που να βασίζονται στις γνώσεις, στις εμπειρίες και στα ταλέντα τους είναι σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, αναγκαία και επιβεβλημένη.


Στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και η δημιουργία νέων καινοτόμων μικρών επιχειρήσεων συμβάλλει στη στήριξη της οικονομικής προόδου και αποτελεί ανάχωμα για αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται λόγω της οικονομικής κρίσης. Τα Σχέδια για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι μεταξύ των μέτρων που η Κυβέρνηση προωθεί για τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και αναστροφή του υφιστάμενου αρνητικού κλίματος.


Στο πλαίσιο των Σχεδίων δίδεται έμφαση στη δημιουργία σύγχρονων ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, οι οποίες να ασχολούνται με νέες δραστηριότητες που αφορούν το περιβάλλον, την ενέργεια και τις σύγχρονες μορφές εμπορίου και προσφοράς υπηρεσιών. Αυτές οι επιχειρήσεις θα αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες και καινοτόμους μεθόδους παραγωγής και προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών.


Τα Σχέδια για Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα» για την περίοδο 2007-2013 και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία.


Για τη χρηματοδότηση των Σχεδίων την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2007-2013 είχε αρχικά εγκριθεί προϋπολογισμός €11 εκ .: έξι εκατομμύρια για τη Νεανική και πέντε εκατομμύρια για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα. Επειδή, όμως, το ενδιαφέρον που είχε επιδειχθεί ήταν ιδιαίτερα αυξημένο, με αποτέλεσμα πολλές αξιόλογες επενδυτικές προτάσεις να μην ενταχθούν στα Σχέδια, η Κυβέρνηση αποφάσισε την παραχώρηση πρόσθετου ποσού €5.5 εκ. για έγκριση όλων των επιλέξιμων αιτήσεων.


Η απόφαση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα σε 180 νέους και νέες να ενισχυθούν μέσω της εξασφάλισης μη επιστρεπτέας χορηγίας, με ανώτατο ποσό €70.000 για δραστηριότητες της μεταποίησης και €50.000 για τις άλλες δραστηριότητες, έτσι ώστε να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.


Συνολικά στις δύο προκηρύξεις των Σχεδίων έχουν ενταχθεί 465 επενδυτικές προτάσεις, με την υλοποίηση των οποίων προβλέπεται η δημιουργία 1.400 περίπου νέων θέσεων απασχόλησης, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για απάμβλυνση της ανεργίας μεταξύ των νέων.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ενισχύσεις υπό τη μορφή παραχώρησης χορηγιών λειτουργούν ως βασικό κίνητρο για δημιουργία νέων και για εκσυγχρονισμό, αναδιάρθρωση και τεχνολογική αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων. Συμβάλλουν με τον τρόπο αυτό στην ενίσχυση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους. Επιπρόσθετα, τα Σχέδια Χορηγιών βοηθούν στη μερική αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις την περίοδο αυτή, ενώ παρέχουν και την ευκαιρία για αξιοποίηση των γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειριών που διαθέτουν νέοι και υφιστάμενοι επιχειρηματίες.


Είναι γι’ αυτούς τους λόγους, και ακολουθώντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ίδρυση και λειτουργία σύγχρονων, έξυπνων και βιώσιμων μικρών επιχειρήσεων.


Στο πλαίσιο της εφαρμογής των βασικών αρχών της Πράξης Small Business Act που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συνεχίσουμε με σύγχρονες μεθόδους και με τις καλύτερες πρακτικές να προωθούμε σχέδια, μέτρα και δράσεις για την πρόσβαση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, να μειώνουμε τη γραφειοκρατία και το διοικητικό κόστος που τις ταλαιπωρούν, να ενθαρρύνουμε την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίησή τους και, τέλος, να τους δώσουμε κίνητρα για να ασχοληθούν με την έρευνα και την καινοτομία.


Με μεγάλη ικανοποίηση και με την ευκαιρία της παρούσας εκδήλωσης εξαγγέλλω σήμερα την 3η προκήρυξη του Σχεδίου για Ενίσχυση της Νεανικής Επιχειρηματικότητας, με πρόσθετους πόρους ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ που έχουν παραχωρηθεί για τον σκοπό αυτό. Στο ποσόν αυτό θα προστεθούν και οι εξοικονομήσεις των Σχεδίων της Επιχειρηματικότητας και του Σχεδίου για Τεχνολογική Αναβάθμιση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Μεταποιητικού Τομέα που εφαρμόζει το Υπουργείο Εμπορίου και που συνολικά εκτιμάται ότι θα ανέλθουν τουλάχιστον στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.


Υπογραμμίζεται το γεγονός πως για ικανοποίηση όλων των επιλέξιμων αιτήσεων του Σχεδίου για Τεχνολογική Αναβάθμιση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Μεταποιητικού Τομέα έχουν επίσης παραχωρηθεί πρόσθετες πιστώσεις τριάμισι εκατομμυρίων ευρώ.


Καταλήγοντας, θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω το Γραφείο Προγραμματισμού, και ιδιαίτερα τον Γενικό Διευθυντή κ. Γεώργιο Γεωργίου, την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, τους Λειτουργούς της Υπηρεσίας Βιομηχανικής Ανάπτυξης του Υπουργείου μας, τα συναρμόδια Κυβερνητικά Τμήματα και όλους γενικά τους φορείς που συμβάλλουν στην εφαρμογή και υλοποίηση των Σχεδίων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.


Τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους εσάς τους νέους και νέες επιχειρηματίες που έχετε ενταχθεί στα Σχέδια και σας εύχομαι να ολοκληρώσετε με επιτυχία το έργο σας.