23/10/12

Τελετή διαβεβαίωσης νέου μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κύπρου 23/10/2012

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης του νέου μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κύπρου κ. Λεωνίδα Παρπαρίνου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.


Μιλώντας στην τελετή διαβεβαίωσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε:


«Με αυτή τη σεμνή τελετή και ασκώντας τις εξουσίες που το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας παρέχει στον Πρόεδρο διορίζω σήμερα τον κ. Λεωνίδα Παρπαρίνο ως νέο μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο κ. Παρπαρίνος αναλαμβάνει από σήμερα τα νέα του καθήκοντα.


Ευελπιστούμε ότι και από την νέα του θέση ο κ. Παρπαρίνος θα εκφράσει με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τις πιο υψηλές αξίες του δικαστικού λειτουργήματος και με ζήλο, ευθυκρισία και εργατικότητα να αναδείξει το διαχρονικά υψηλό επίπεδο της κυπριακής δικαιοσύνης.


Αγαπητέ κύριε Παρπαρίνο,


Σας συγχαίρω θερμά για την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων ως Δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η αξιόλογη σταδιοδρομία σας, η προσφορά σας στην κυπριακή δικαιοσύνη μέχρι σήμερα, καθώς και η πολύχρονη πείρα και το ήθος σας έχουν συνηγορήσει υπέρ του διορισμού αυτού. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε τη σκληρή δουλειά και την επιτυχημένη σας πορεία αφιερώνοντας τον εαυτό σας στη υπηρεσία της πατρίδα σας.


Σε μια δύσκολη εποχή όπως είναι η σημερινή, όπου η παγκόσμια οικονομική κρίση απειλεί να μειώσει το κοινωνικό κράτος και να διαρρήξει τον κοινωνικό ιστό, η δικαστική εξουσία έχει να επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό έργο. Μέσα στις συνθήκες ημικατοχής, η διαφύλαξη της συνταγματικής τάξης και των προνοιών του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί περισσότερο από ποτέ το πιο υγιές θεμέλιο για τη δημοκρατία στον τόπο μας. Όχι, όμως, λιγότερο σημαντική σε δύσκολες εποχές, όπως η σημερινή, είναι η προσήλωση στην ανθρωποκεντρική εφαρμογή και λειτουργία όλων των κρατικών και κοινωνικών θεσμών, χωρίς αυτό να σημαίνει οποιαδήποτε έκπτωση στην απονομή της δικαιοσύνης και την πιστή εφαρμογή των νόμων.


Κατά την άσκηση των νέων σας καθηκόντων θα πρέπει να μη λησμονάτε ποτέ το γεγονός ότι η πατρίδα μας βρίσκεται υπό κατοχή και ότι οι τουρκικές επιβουλές είναι ασταμάτητες. Στον αγώνα που διεξάγουμε για την απελευθέρωση της πατρίδας μας θα πρέπει να αναγνωρίζεται με καθολικό τρόπο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ένα ευνομούμενο κράτος και κράτος δικαίου. Είναι πεποίθησή μας πως σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου ο πολίτης σέβεται τους νόμους όχι από φόβο, αλλά από εμπιστοσύνη προς αυτούς και, κατʼ επέκταση, και προς την ίδια τη δικαστική εξουσία. Ταυτόχρονα, όμως, ο πολίτης έχει κάθε δικαίωμα να απαιτεί και να απολαμβάνει το πιο υψηλό επίπεδο δικαιοσύνης, ισονομίας και ισοπολιτείας.


Σας διαβεβαιώνω ότι είμαι και θα παραμείνω, κάτω από τις όποιες συνθήκες, σταθερός συμπαραστάτης στο έργο που επιτελεί η δικαστική εξουσία. Στα δύσκολα και απαιτητικά καθήκοντα που καλείστε να εκπληρώσετε μέσα στις όχι πιο ευοίωνες συνθήκες σας διαβεβαιώνω ότι θα είμαι πάντοτε στη διάθεσή σας.


Σας συγχαίρω για το διορισμό σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στην αποστολή σας. Καλή δουλειά».


Από την πλευρά του ο κ. Παρπαρίνος είπε:


«Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας, σας ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη που δείχνετε στο πρόσωπό μου και για την τιμή που μου κάνετε διορίζοντας με στη θέση του Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Αντιλαμβανόμενος πλήρως την ευθύνη που αναλαμβάνω ως Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου σάς διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσω να επιτελώ τα καθήκοντά μου από τη νέα θέση που μου έχετε εμπιστευθεί με αφοσίωση, ζήλο και αποφασιστικότητα, όπως και προηγουμένως.


Υπηρέτησα για 24 έτη ως Δικαστής σε διάφορες βαθμίδες και σε διάφορες δικαιοδοσίες και είναι διαπίστωσή μου ότι ο Δικαστής θα πρέπει με ετοιμότητα να επιλύει στα πλαίσια του νόμου τις ενώπιον του διαφορές των συνανθρώπων του με την αναμενόμενη σεμνότητα, ευγένεια, σύνεση και αμεροληψία, χωρίς φόβο, προκατάληψη και πάθος.


Είναι, επίσης, κοινή διαπίστωση ότι ο Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου από τη θέση του επιτελεί ένα πολυσύνθετο έργο εξέλιξης και εμπέδωσης της νομολογίας, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη όλους τους άλλους σχετικούς παράγοντες, όπως και τις αποφάσεις των δύο ευρωπαϊκών Δικαστηρίων: του Δικαστηρίου της ΕΕ και του ΕΔΑΔ.

Είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι ένας Δικαστής, όσο ψηλά και αν βρίσκεται, δεν πρέπει να απομακρύνεται από την κοινωνία την οποία τάχθηκε να υπηρετεί, και αυτό θα πράξω».


Στην τελετή διαβεβαίωσης παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Πέτρος Αρτέμης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκάς Λουκά, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας κ. Ακης Παπασάββας, ο Προεδρικός Επίτροπος κ. Γιώργος Ιακώβου και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου κ. Δώρος Ιωαννίδης.