7/10/12

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων μίλησε στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 Παναγιώτη Κάσπη, στον Ιερό Ναό Αγίων Αυξεντίου και Ευσταθίου, στη Λάρνακα 07/10/2012

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου μίλησε σήμερα στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ Παναγιώτη Κάσπη, που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Αυξεντίου και Ευσταθίου στη Λάρνακα. Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι το καθήκον μας σήμερα απέναντι στην ιστορία, τον πολιτισμό και τους ήρωές μας είναι η με κάθε κόπο και κάθε θυσία αποτροπή των κινδύνων που απεργάζονται στην πατρίδα μας οι εχθροί της ελευθερίας.

Θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές, υπογράμμισε, ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξεγράψουμε δικαιώματα και να ξεχάσουμε δίκαια. Κανένας εκβιασμός, καμιά απειλή, καμιά δυσκολία και καμιά πίεση δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην ταπεινωτική συνθηκολόγηση.


Συνεχίζοντας ο κ. Ομήρου είπε τα ακόλουθα:

«Η Κύπρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη, όταν η ίδια η Ευρώπη προχωρεί προς την ενοποίηση της. Δεν μπορεί η Ευρώπη να ανέχεται στο κατώφλι της την παρουσία ενός στρατού κατοχής, σε μια χώρα μέλος της ΕΕ.


Να επιμένουμε στην κατοχύρωση των δικαίων ολόκληρου του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα στην αποκατάσταση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των εγκλωβισμένων, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της πολιτείας, την ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, την ευημερία και πρόοδο ολόκληρου του λαού της Κύπρου.


Η Κύπρος, στο δύσκολο δρόμο της, ενισχύεται γιατί νιώθει δίπλα της την Ελλάδα και ολόκληρο το ελληνικό έθνος. Στρατεύεται ο Ελληνισμός στον αγώνα της Κύπρου γιατί συνειδητοποιεί πως κοινή είναι η μοίρα του Ελληνισμού και πως αν χαθεί ο αγώνας αυτός, θα σημειωθεί ένα βαθύ ρήγμα στην περίμετρο του έθνους. Γι’ αυτό εκείνο που τώρα απαιτείται, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είναι η εθνική ομοψυχία και η συσπείρωση όλου του Ελληνισμού για να μπορέσει να αντέξει στον αγώνα για δικαίωση.


Για να γίνουν όμως όλα αυτά πράξη, θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική επανεκτίμηση όλων των δεδομένων στη βάση της αλήθειας, της αποφυγής της διγλωσσίας, των εύκολων και μεγάλων λόγων που αποδεικνύονται κενοί περιεχομένου. Αυτή η ώρα είναι η ώρα της αλήθειας, της ανάληψης ευθυνών, των έντιμων και καθαρών εξηγήσεων. Ο λαός απαιτεί συνέπεια λόγων και έργων και αποφυγή στρουθοκαμηλισμών. Ο λαός απαιτεί αποφάσεις και πολιτικές αξιόπιστες που να εμπνεύσουν ξανά τη χαμένη αυτοπεποίθηση και την πίστη στις αστείρευτες δυνατότητες του λαού και του έθνους. Με βάση όμως το αξίωμα όπως το καθορίζει ο εθνικός μας ποιητής πως «το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό
,τι είναι αληθές».

Η διαδικασία των απ’ ευθείας διαπραγματεύσεων των τελευταίων τεσσάρων χρόνων όχι μόνο δεν έχει οδηγήσει σε πρόοδο αλλά ανέδειξε για μια ακόμα φορά κλιμακούμενη την τουρκική αδιαλλαξία. Η Τουρκία εμφανίζεται ως καλόπιστος τρίτος και ως ουδέτερος παρατηρητής που επείγεται για λύση. Ενώπιον μας εγκυμονούνται δύο σοβαροί κίνδυνοι. Είτε να συγκληθεί με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ μια Διεθνής Διάσκεψη που θα λειτουργήσει ως ένα νέο Μπούργκεστοκ, είτε να κηρυχθεί αδιέξοδο με επίρριψη ισόβαθμων ευθυνών και στις δύο πλευρές.

Η ανάγκη αλλαγής τακτικής στις διαπραγματεύσεις και στρατηγικής στη συνολική διαχείριση του Κυπριακού είναι πλέον επείγουσα αναγκαιότητα.


-
Με καταγγελία της τουρκικής στάσης ενώπιον της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας.

-
Με διαμόρφωση περιγράμματος λύσης του Κυπριακού το οποίο να οριοθετεί τα όρια ασφαλείας για την εθνική και φυσική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού. Στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009.

-
Με αξιοποίηση της ευρωπαϊκής ιδιότητας της χώρας μας, αλλά και των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Τουρκίας, για να υποχρεωθεί να τερματίσει την κατοχή και να αποδεχθεί λύση στη βάση των αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Ο αγώνας μας είναι αγώνας ζωής, είναι αγώνας δικαίου. Και σε τέτοιους αγώνες δεν επιτρέπεται η αποτυχία.


Οι πρωτοβουλίες, οι μεσολαβήσεις και οι παρεμβάσεις τρίτων για λύση του Κυπριακού ή για προαγωγή κλίματος που θα οδηγήσει σε λύση είναι όχι μόνο αποδεκτές αλλά και επιθυμητές υπό μία μόνο προϋπόθεση. Ότι θα στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, θα επιδιώκουν την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ περί Κύπρου και ταυτόχρονα θα αποφεύγουν την εξίσωση θύματος και θύτη και νομιμότητας και παρανομίας.


Η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος που σέβεται τους διεθνείς νόμους
, ενώ ταυτόχρονα συνιστά γεωστρατηγικό κόμβο σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή, δεν είναι δυνατό να δέχεται αδιαμαρτύρητα την παραμόρφωση της αλήθειας και το βιασμό της πραγματικότητας στο όνομα της όποιας δήθεν αντικειμενικότητας και ουδετερότητας. Ανοχή προς μια τέτοια συμπεριφορά θα ισοδυναμούσε με ναρκοθέτηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και συνενοχή με πολιτικές που ανατρέπουν κάθε έννοια ηθικής στις διεθνείς σχέσεις.

Η έναρξη των εργασιών γεώτρησης εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί πολυσήμαντη εξέλιξη και δημιουργεί νέα δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά, πέραν της μεγάλης οικονομικής τους διάστασης, εμπεριέχουν και αυτόδηλες τεράστιες παραμέτρους για μια δραστική γεωπολιτική αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στρατηγικά και ενεργειακά. Η Κύπρος για πρώτη φορά στην ιστορία της μπορεί να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση μετατρέποντας την από επαχθές βάρος σε ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα που θα ενισχύσει και τον αγώνα του λαού μας για ελευθερία και δικαίωση.


Η έωλη προσπάθεια της Τουρκίας να εμφανιστεί ως εκπροσωπούσα τους Τουρκοκυπρίους
, διεκδικώντας δικαίωμα συγκυριαρχίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, συνιστά βάναυση παραβίαση των πάγιων Κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Μόνο με τη λύση του Κυπριακού, μόνο με τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, μόνο με την κατάργηση του ψευδοκράτους είναι νοητή η συμμετοχή της Τουρκοκυπριακής κοινότητας στα μελλοντικά οφέλη από τον υποθαλάσσιο πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία θα πρέπει να πάρει ιστορικές αποφάσεις. Θα εργαστεί με τις χώρες της περιοχής για το ευτυχισμένο μέλλον του λαού της ή θα επιμείνει στις αναχρονιστικές και νεοθωμανικής νοοτροπίας συμπεριφορές της, παραμένοντας στο περιθώριο των εξελίξεων.

Όσοι επιθυμούν να επικρατήσει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή πρέπει να στραφούν προς την πηγή της ανωμαλίας που είναι η τουρκική επιθετικότητα. Με την ανοχή που επιδεικνύουν προς την Τουρκία ενισχύουν την εγκληματική της συμπεριφορά, την αδιαλλαξία και την άκρατη αρνητικότητα της. Σε τυχόν αποσταθεροποίηση στην περιοχή η ευθύνη τους θα είναι τεράστια
, ενώ είναι βέβαιο ότι θα πληγούν και τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα. Η συνταγή της ειρήνης είναι απλή. Να πείσουν την Τουρκία να συμφωνήσει σε μια λύση όπως την περιγράφει η πολιτισμένη ανθρωπότητα. Να την πείσουν να αποσύρει τα στρατεύματα της από την Κύπρο και να δεχθεί το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Τώρα βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι της ιστορίας. Χρέος μας να μην ολιγωρήσουμε και να μη φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων. Εμπνευσμένοι από την αθάνατη παράδοση του 1955 ας εδραιώσουμε το ανίκητο μέτωπο της ελευθερίας. Όλοι μαζί για να ανοίξουμε διάπλατα τη λεωφόρο της εθνικής δικαίωσης. Όλοι μαζί για να ατενίσουμε την ιστορία, το έθνος, τους αγώνες και τους αγωνιστές με το κεφάλι ψηλά.


Αυτή θα είναι η καλύτερη τιμή στην υπέροχη θυσία του αθάνατου ήρωα Παναγιώτη Κάσπη».