7/10/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην εκδήλωση της κοινότητας Κοιλανίου «ΑΦΑΜΙΑ 2012» 07/10/2012

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι απόψε μαζί σας στην όμορφη αυτή εκδήλωση της κοινότητάς σας. Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την ευγενή πρόσκληση που μου απηύθυνε ο Όμιλος Κοιλανιωτών και το Κοινοτικό Συμβούλιο, δίνοντας μου την ευκαιρία να θέσω υπό την αιγίδα μου αυτή την πολύ σημαντική για την κοινότητα σας γιορτή.

Το Κοιλάνι είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Κύπρου με πλούσια παράδοση και εξαίρετα πολιτιστικά μνημεία. Η παράδοση διατηρείται ζωντανή, ιδιαίτερα στον ζωτικής σημασίας για την περιοχή σας τομέα της αμπελοκαλλιέργειας και των διαφόρων προϊόντων του αμπελιού, για τα οποία η κοινότητα σας πρέπει να αισθάνεται περήφανη. Εκτός από τα τέσσερα οινοποιεία που παράγουν εκλεκτούς οίνους, ο παλουζές και ο σουτζούκος κατέχουν περίοπτη θέση και προβάλλουν την κουλτούρα και τον δυναμισμό της κοινότητας σας.


Οι συνθήκες ζωής στα πολλά και μικρά παραδοσιακά χωριά της Κύπρου μας είναι σίγουρα δυσκολότερες από ό,τι στις πόλεις, αφού η γεωργία και οι διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες, πολλές φορές δεν προσφέρουν τους αναμενόμενους καρπούς.


Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στέκεται συμπαραστάτης και αρωγός στις προσπάθειες συνέχισης τέτοιων δραστηριοτήτων που αναβαθμίζουν το επίπεδο ζωής των κατοίκων της υπαίθρου. Λόγοι κοινωνικοί, οικονομικοί, πολιτιστικοί και περιβαλλοντικοί επιβάλλουν τη συνέχιση και την περαιτέρω ενίσχυση τέτοιων προσπαθειών.


Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στόχος του Υπουργείου Γεωργίας είναι να στηρίζει τον αγροτικό μας κόσμο, στο πλαίσιο πάντοτε των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους. Θα συνεχίσουμε και μέσω του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της περιόδου 2014-2020 να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την αναβάθμιση της αγροτικής μας οικονομίας αλλά και τη στήριξη της υπαίθρου και του αγροτικού μας κόσμου. Στο επίκεντρο της πολιτικής που ακολουθούμε είναι πάντα τα προβλήματα των απλών ανθρώπων του λαού μας.


Βασική μας επιδίωξη είναι όπως οι αγροτικές κοινότητες της Κύπρου μας παραμείνουν εστίες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, που να συνδυάζουν τη γεωργία, τον τουρισμό και την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος. Η ύπαιθρος μας είναι πλούσια σε στοιχεία πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς που δεν πρέπει με κανένα τρόπο να αλλοιωθούν ή να εγκαταλειφθούν.


Κλείνοντας τον χαιρετισμό μου, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Όμιλο Κοιλανιωτών και σε όλα τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου για τη διοργάνωση της πολιτιστικής εκδήλωσης ΑΦΑΜΙΑ 2012, αλλά και γενικότερα για το σημαντικό έργο που επιτελούν στην κοινότητα Κοιλανίου.


Σας ευχαριστώ και εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκδήλωσή σας.