7/10/12

Επιμνημόσυνος λόγος του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη στο Ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο των Πεσόντων Κυθραιωτών, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα, στον Συνοικισμό Στρόβολος 3 07/10/2012

Μαζευτήκαμε σήμερα στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέα στον Προσφυγικό Συνοικισμό Στρόβολος 3 για να τιμήσουμε τη μνήμη των πεσόντων, των δολοφονηθέντων, των αγνοουμένων καθώς και των αποθανόντων στην προσφυγιά κατοίκων της κωμόπολης και της ευρύτερης περιοχής Κυθρέας, 38 χρόνια μετά το τραγικό καλοκαίρι του 1974.
Ολόκληρη η περιοχή Κυθρέας κατέβαλε βαρύ τίμημα. Μακρύς ο κατάλογος, εκατοντάδες όσοι έπεσαν μαχόμενοι, εν ψυχρώ δολοφονήθηκαν ή αγνοούνται από τότε. Κυθρέα, Νέο Χωριό, Τραχώνι, Βώνι, Έξω Μετόχι, Μια Μηλιά, Παλαίκυθρο. Περίσσεψε η οδύνη, ο πόνος και το δάκρυ. Ο τραγικός απολογισμός θέλει την περιοχή Κυθρέας να κατέχει το θλιβερό προνόμιο να μετρά συγκριτικά τις περισσότερες ανθρώπινες απώλειες μέσα στη λαίλαπα του πολέμου και της καταστροφής.
Εκείνες τις μαύρες ημέρες του ολέθρου του Ιούλη και του Αυγούστου του 1974, ο λαός μας προδομένος αγωνίστηκε έναν άνισο αγώνα ενάντια στον Τούρκο εισβολέα και κατέγραψε σελίδες πατριωτισμού, ηρωισμού και αυτοθυσίας μαζί και την αποφασιστικότητα του να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες, να επιβιώσει και να κρατήσει την ιστορική του συνέχεια στην προγονική πατρίδα.
Ωστόσο, 38 χρόνια μετά, η κυπριακή τραγωδία δεν έχει τέλος. Οι έποικοι πολλαπλασιάζονται, οι περιουσίες μας λεηλατούνται, η πολιτιστική μας κληρονομιά καταστρέφεται, η κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού συνεχίζεται ενώ τα τουρκικά στρατεύματα αποτελούν μόνιμη απειλή για το μέλλον.
Οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών βρίσκονται σε αδιέξοδο. Η διχοτομική αδιαλλαξία και οι υπαναχωρήσεις της τουρκικής πλευράς δεν επιτρέπουν καμία αισιοδοξία. Η καλή θέληση και η πολιτική βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν είναι από μόνη της αρκετή για να φτάσουμε σε βιώσιμη λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου. Η Τουρκία, αντί να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης συνεχίζει να παραβιάζει βάναυσα τη διεθνή και την ευρωπαϊκή νομιμότητα.
H Κύπρος ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) με πλήρη συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία, στην έλλειψη νομιμοποίησης και επιχειρημάτων, εκτρέπεται. Απειλεί, προκαλεί, αυθαιρετεί και παρανομεί. Η Κύπρος θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται το ίδιο υπεύθυνα και αποφασιστικά και αναπτύσσει σχέσεις και διασυνδέσεις με σοβαρές χώρες και παράγοντες ώστε μέσα από τις συνεργασίες να διασφαλίζεται η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη στην περιοχή στη βάση πάντοτε του διεθνούς δικαίου.
Η ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ είναι ακόμη ένας σοβαρός λόγος, μαζί με πολλούς άλλους, για τη λύση του κυπριακού προβλήματος ώστε με τη λύση όλοι οι Κύπριοι να απολαύσουν τον πλούτο του τόπου μας και να ανοίξουμε ελπιδοφόρες προοπτικές για το μέλλον. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση και είναι εδώ που καλούμε την Τουρκία να εγκαταλείψει τον ρόλο του πειρατή και να συμπεριφερθεί ως σύγχρονο κράτος, τερματίζοντας τη στρατιωτική κατοχή και συμβάλλοντας ουσιαστικά στη λύση του κυπριακού προβλήματος.
Αυτή την περίοδο η Κύπρος ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η Τουρκία απειλεί, εκβιάζει, και προσβάλλει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στους οποίους επιδιώκει να ενταχθεί. Συμπεριφέρεται με θράσος, αλαζονεία και με ένα πρωτοφανή αρχοντοχωριατισμό, εντελώς ξένο προς τον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό.
Η Τουρκία δεν μπορεί να καθορίζει τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών και η συμπεριφορά της ενοχλεί, προκαλεί και απορρίπτεται από τα όργανα, τους θεσμούς και τους εταίρους της ΕΕ.
Το μόνο που επιτυγχάνει η Τουρκία είναι να απομονώνεται, να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις ευρωπαϊκές της ανεπάρκειες και να περιορίζει ακόμη περισσότερο τις έτσι κι αλλιώς χλωμές ευρωπαϊκές της προοπτικές.
Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ όχι μόνο δεν επηρεάζεται, αλλά προχωρεί με ιδιαίτερη επιτυχία, παράγει έργο και υπηρετεί τις μεγάλες πολιτικές της ΕΕ. Η Κύπρος αναδεικνύεται σε ένα αξιόπιστο και δημιουργικό μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και συγκεντρώνει την εκτίμηση και τα καλύτερα εγκώμια των εταίρων μας και των ανώτατων αξιωματούχων της ΕΕ.
Σήμερα η Ευρώπη επιχειρεί να ξεπεράσει την τρέχουσα κρίση ενισχύοντας τους δεσμούς, τους θεσμούς και την ενότητα των κρατών μελών και των λαών της. Η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι η προοπτική και το μέλλον της ΕΕ.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία αποτελεί θλιβερή παραφωνία. Επιμένει στον αναχρονισμό της στρατιωτικής κατοχής και της βίαιης διχοτόμησης, παραβιάζοντας στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες όλων των Κυπρίων.
Επιδιώκουμε τη λύση, εργαζόμαστε για τη λύση και είμαστε έτοιμοι για έναν έντιμο και βιώσιμο συμβιβασμό. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής και να υποκύψουμε στους όρους του κατακτητή θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού. Αυτό να μην το περιμένει κανείς.
Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και τη διαίρεση. Η διχοτόμηση δεν μπορεί να είναι η μοίρα της πατρίδας μας και το μέλλον των παιδιών μας. Τριανταοκτώ χρόνια κατοχής είναι πολλά.
Οι ώρες που περνούμε είναι δύσκολες και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε ενωμένοι. Πρέπει να αφήσουμε τον διχασμό μια για πάντα στο παρελθόν. Η ενότητα είναι όρος επιβίωσης. Εάν δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας πως θα πείσουμε τους ξένους;
Δεν αντιμετωπίζονται τα μεγάλα προβλήματα με συνεχείς αντιπαραθέσεις και ατελείωτες αντιδικίες. Μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά μέσα από τον διάλογο, τη μετριοπάθεια, τη σύνεση, τη συναίνεση. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τη συνεννόηση και την ενότητα.
Οι συνθήκες μπορεί να είναι δύσκολες, και είναι, αλλά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με θέληση, συνέπεια και υπευθυνότητα να ανατρέψουμε την κατοχή, να ανακόψουμε τον εποικισμό, να αποτρέψουμε τον εφιάλτη και την κατάρα της διχοτόμησης. Διαθέτουμε τα ψυχικά αποθέματα, το σθένος και τις αντοχές να προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι, να υπερβούμε τις δυσκολίες, να δώσουμε μήνυμα αισιοδοξίας και προοπτικής στον λαό μας.
Τιμούμε σήμερα τους πεσόντες, τους εκτελεσθέντες και τους αγνοουμένους της Κυθρέας και της ευρύτερης περιοχής και μνημονεύουμε την αδικαίωτη προσφορά τους.
Η θυσία τους λειτουργεί ως εθνική συνείδηση και καταμαρτυρεί το χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια πατρίδα ελεύθερη και επανενωμένη, μια Κύπρο της ειρήνης και της προόδου για όλους τους ανθρώπους της, για ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας, για τις γενιές που μας έρχονται.