17/10/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Ιταλίας τέλεσαν τα εγκαίνια έκθεσης κυπριακών αρχαιοτήτων, στη Ρώμη 17/10/2012

Τελέστηκαν απόψε σε εκθεσιακό χώρο του Κυρηνάλιου Μεγάρου (Προεδρικό Μέγαρο), στη Ρώμη, τα εγκαίνια της έκθεσης κυπριακών αρχαιοτήτων με τίτλο «Κύπρος: Το νησί της Αφροδίτης». Τα εγκαίνια τέλεσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος της Ιταλίας κ. Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο. Η έκθεση κυπριακών αρχαιοτήτων εντάσσεται στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Τα εκθέματα ανέρχονται σε συνολικά 56 αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων που ανάγονται στις περιόδους από τη Νεολιθική μέχρι και τη Ρωμαϊκή, μεταξύ των οποίων είναι το μαρμάρινο άγαλμα της Αφροδίτης της Ελληνιστικής Περιόδου, αγαλματίδιο της Αφροδίτης του 3ου αιώνα π.Χ., μαρμάρινη κεφαλή της Αφροδίτης του 1ου αιώνα π.Χ, καθώς και αριθμός χρυσών κοσμημάτων του 3ου αιώνα π.Χ.

Στο πλαίσιο της τελετής των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε συναυλία της ομάδας “Cyprus Young Strings Soloists”.

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ευθύμιος Φλουρέντζου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργος Δημοσθένους, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στη Ρώμη κ. Λεωνίδας Μαρκίδης, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Αγία Έδρα κ. Γιώργος Πουλίδης και η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων κα Μαρία Χατζηκωστή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκληρώνει απόψε την επίσκεψή του στη Ρώμη και μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 Οκτωβρίου.