17/10/12

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ιταλίας 17/10/2012

Το Κυπριακό και θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής ατζέντας ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν κατά την απογευματινή τους συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας και ο Ιταλός ομόλογός του κ. Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Ρώμη. Στη συνάντηση παρίσταντο ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, ο Υπουργός Παιδείας, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στη Ρώμη και υπηρεσιακοί παράγοντες.


Στη συνάντηση, που διήρκησε περίπου μία ώρα
, έγινε αξιολόγηση των προσπαθειών που καταβάλλονται για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στις χώρες μέλη της Ευρωζώνης.

Οι δύο Πρόεδροι διαπίστωσαν ταύτιση απόψεων των χωρών τους σε σχέση με τους τρόπους αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, αλλά και για θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή ατζέντα, όπως το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου.


Ο Πρόεδρος της Ιταλίας εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του προς την Κύπρο στις προσπάθειές της, ως Προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ
, να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, η παρούσα φάση στο Κυπριακό
, για τη λύση του οποίου ο Πρόεδρος Ναπολιτάνο εξέφρασε τη στάση αρχών της χώρας του, καθώς και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.