17/10/12

Χαιρετισμός του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στα εγκαίνια της 14ης Ομαδικής Έκθεσης Τέχνης της Ένωσης Εικαστικών Καλλιτεχνών Κύπρου, στη Λευκωσία 17/10/2012

Αξιότιμε πρόεδρε της Ένωσης Εικαστικών Καλλιτεχνών Κύπρου,

Αγαπητοί καλλιτέχνες,

Κυρίες και κύριοι,


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, για να απολαύσουμε τη 14η Ομαδική Έκθεση Τέχνης της Ένωσης Εικαστικών Καλλιτεχνών Κύπρου. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί προσπάθεια στήριξης των εικαστικών καλλιτεχνών της Κύπρου και προβολής του έργου τους.


Θα ξεκινήσω με το απόφθεγμα του Έλληνα φιλόσοφου και ακαδημαϊκού Ιωάννη Θεοδωρακόπουλου ότι δεν είναι το έργο της τέχνης πολυτέλεια αλλά επιούσιος άρτος του πνεύματος. Ιδιαίτερα σήμερα, στη δύσκολη περίοδο που διάγουμε, η ενασχόληση με τα γράμματα και τις τέχνες δεν είναι απλώς ένα παρήγορο γεγονός. Αυτό αποτελεί ένα μέσο αντιμετώπισης της κρίσης, αφού, πέρα από την προαγωγή του πολιτισμού, συμβάλλει στον εξευγενισμό των ηθών και στη δημιουργία δραστήριων και συνειδητοποιημένων πολιτών.


Κυρίες και κύριοι,


Οι εικαστικοί καλλιτέχνες τους οποίους τιμούμε απόψε, όπως και όλοι οι καλλιτέχνες, έχουν καταφέρει μέσα από το έργο τους το ακατόρθωτο, να μορφοποιήσουν σκέψεις και συναισθήματα και να μεταφέρουν την ύλη στον κόσμο της αφθαρσίας. Κατάφεραν να καταρρίψουν τα γεωγραφικά και χρονικά όρια και, αφήνοντας αναλλοίωτο το τοπικό χρώμα, να προσδώσουν στα έργα τους παγκόσμιο και διαχρονικό χαρακτήρα. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον καταξιωμένο καλλιτέχνη Πέτρο Πόρακο, πρόεδρο της Ένωσης Εικαστικών Καλλιτεχνών Κύπρου, ο οποίος διακρίνεται για την πολυετή δράση του στον χώρο των εικαστικών τεχνών, της μουσικής και της ποίησης.


Αγαπητοί φίλοι,


Χρέος όλων μας είναι να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο να γίνει ο κόσμος κοινωνός του ποικιλόμορφου κόσμου των τεχνών, γεγονός που επιτυγχάνεται μέσα από την πραγματοποίηση εκδηλώσεων όπως η αποψινή, καθώς και με την ενθάρρυνση της συνεργασίας της Ένωσης με συγγενείς φορείς και οργανώσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.


Τελειώνοντας, θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές της έκθεσης και να ευχηθώ να συνεχίσουν ακούραστα την πορεία τους στον καλλιτεχνικό στίβο, κάνοντας πράξη τη ρήση του Ροζέ Γκαροντύ ότι η τέχνη είναι ο πιο σύντομος δρόμος από τον έναν άνθρωπο στον άλλο.