6/10/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Δια Ανθύμησιν Καιρού και Τόπου» - Λογοτεχνικές Αποτυπώσεις του κόσμου της Κύπρου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστήμιου Κύπρου 06/10/2012

Με μεγάλη ικανοποίηση χαιρετίζω την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Νεοελληνικών Σπουδών που διοργανώνεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου καθώς και την επιστημονική συμβολή των Πανεπιστημίων του Μονπελιέ, του Παλέρμο και του Κέμπριτζ. Βασικός στόχος του συνεδρίου είναι η ανάδειξη της πολιτισμικής ταυτότητας της Κύπρου και η συμβολή της στην οικοδόμηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού.


Η Κύπρος, σ’ αυτό το ψηφιδωτό των πολιτισμικών δημιουργιών που ονομάζουμε Ενωμένη Ευρώπη, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και έχει συμβάλει με τον δικό της τρόπο στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμικού στερεώματος. Αντλούμε από τις ηθικές και διανοητικές ρίζες του αρχαίου και του νέου ελληνικού πολιτισμού. Εμπνεόμαστε και από τα κοινωνικά και πνευματικά προτάγματα του λαού μας, όπως και από τον μορφωτικό πλούτο της πολυπολιτισμικής κοινωνίας μας, που δυστυχώς δοκιμάζεται σχεδόν τέσσερις δεκαετίες από την τουρκική στρατιωτική κατοχή.

Είναι ακριβώς για τον λόγο αυτό που από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησής μας τονίζουμε ότι κάθε ευρωπαϊκός λαός οφείλει να στραφεί στη συστηματική μελέτη των πηγών της δικής του πνευματικής παράδοσης. Nα συμβάλει και να αναδείξει τα διακριτά χαρακτηριστικά που συνθέτουν τη δική του ιδιαίτερη φυσιογνωμία και συμβολή στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Για εμάς έχει μεγάλη αξία ο στίχος του Γ. Σεφέρη «[…] το θαύμα δεν είναι πουθενά παρά κυκλοφορεί / μέσα στις φλέβες του ανθρώπου» [συλλογή Ημερολόγιο Καταστρώματος Α΄].

Συγχρόνως, εμπιστευόμαστε και ενισχύουμε όσο ποτέ άλλοτε πρωτοβουλίες της νεολαίας και των διανοουμένων, φορείς και δίκτυα για ποιοτικές πολιτιστικές ανταλλαγές. Για συμμετοχή Κυπρίων δημιουργών όπως μουσικών, λογοτεχνών, εικαστικών, χορευτών, σε πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες και σε συνεργασία με την Ελλάδα στηρίζουμε στην Ευρώπη και αλλού, σχολικά, πανεπιστημιακά και άλλα πνευματικά ιδρύματα για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας, των Νεοελληνικών Σπουδών και της ιδιαίτερης κυπριακής πολιτισμικής παράδοσης και δημιουργίας.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο σύσφιγξης των σχέσεων των Ελληνοκυπρίων εκπαιδευτικών και πνευματικών ανθρώπων με συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες και λογοτέχνες, ενθαρρύνουμε συναντήσεις και εκδηλώσεις. Θέσαμε σε εφαρμογή, επίσης, το καινοτόμο πρόγραμμα αμοιβαίων μεταφράσεων και εκδόσεων με έργα καταξιωμένων λογοτεχνών στην ελληνική και τουρκική, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Ξεχωριστή προσοχή αποδίδουμε με τη βοήθεια σημαντικών πανεπιστημιακών δασκάλων από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Κύπρου, στην εκπόνηση των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων για τη Διδασκαλία της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας. Στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με βάση τη σύγχρονη Διδακτική. Στο υλικό που ετοιμάζεται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, η ευρύτερη ελληνική λογοτεχνική δημιουργία διαλέγεται ισότιμα και πολυδιάστατα με την ευρωπαϊκή και παγκόσμια λογοτεχνία. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η διδασκαλία και της λογοτεχνίας για πρώτη φορά εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού, ενώ αναβαθμίστηκε ποιοτικά στο Γυμνάσιο.

Κυρίες και κύριοι,

Σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, γέφυρα ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, η Κύπρος, μέσα από τη λογοτεχνική της δημιουργία, επεδίωξε να αποτυπώσει τη συνάντηση του ανθρώπου με τον κόσμο. Η τέχνη του λόγου έχει πανάρχαιες ρίζες στο νησί μας και αποτέλεσε βασικό παράγοντα στην εθνική μας αυτογνωσία. Η λογοτεχνική δημιουργία των Κυπρίων δεν έπαψε να εκφράζεται ανά τους αιώνες, είτε ως επώνυμη είτε ως λαϊκή – δημοτική δημιουργία.

Μέσα από την αδιάλειπτη λογοτεχνική μας δημιουργία καταδεικνύεται η ιστορική μας συνέχεια και η πνευματική μας ταυτότητα. Μέσα σε αυτή την προοπτική και με την ευκαιρία της Κυπριακής Προεδρίας διοργανώνεται το Διεθνές Συνέδριο «Λογοτεχνικές Αποτυπώσεις του Κόσμου της Κύπρου» με στόχο να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε την πνευματική μας παράδοση. Η θεματική του Συνεδρίου «Δια ανθύμησιν καιρού και τόπου», δανεισμένη από τη φράση του μεσαιωνικού μας χρονογράφου Λεοντίου Μαχαιρά, σηματοδοτεί τη διαδρομή της πολιτισμικής μας αυτογνωσίας μέσα από την ιστορική διαχρονικότητα του πολιτισμού μας και τη δημιουργική όσμωση δυτικών και ανατολικών επιρροών "στην γλυκείαν χώραν Κύπρον".

Στις προκλήσεις των σημερινών καιρών, στην εποχή της κρίσης και του οικονομικού και πνευματικού ιμπεριαλισμού, η στροφή στη λογοτεχνική μας παράδοση και ιστορία, ισοδυναμεί με την πίστη στην αξία “Άνθρωπος”, την κατάκτηση της ελπίδας για τις νεότερες γενιές. Η λογοτεχνική μας παράδοση ως ζώσα παράδοση, μπορεί να τροφοδοτήσει το παρόν και το μέλλον μας.

Συγχαίρω θερμά το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου για την υλοποίηση αυτού του συνεδρίου. Συγχαίρω, επίσης, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιστημονικής και της Οργανωτικής Επιτροπής για τις προσπάθειες τους ως προς την επιτυχή οργάνωση του συνεδρίου, καθώς και όλους τους συνέδρους που ανταποκρίθηκαν με προθυμία στην πρόσκλησή σας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο Συνέδριο.