7/10/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη για την Ημέρα της Ελιάς, στο Πάρκο της Ελιάς «Ολέαστρο», στην Ανώγυρα Λεμεσού 07/10/2012

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα και φέτος την πρόσκληση να παραστώ στην Ημέρα της Ελιάς, στο Πάρκο της Ελιάς «Ολέαστρο», στην Ανώγυρα.

Η ελαιοκομία αποτελεί για το νησί μας ένα κλάδο της γεωργίας με δεσπόζουσα θέση και μια από τις σημαντικότερες βιολογικές καλλιέργειες. Τα ελαιόδεντρα είναι τα πλέον χαρακτηριστικά δέντρα στο κυπριακό τοπίο, μετά τα δασικά. Η αντοχή στο ξηροθερμικό κλίμα του τόπου μας ευνοεί την καλλιέργεια από τα παράλια μέχρι τις ημιορεινές περιοχές και επιτρέπει την αξιοποίηση γεωργικής γης εκεί που άλλες καλλιέργειες δύσκολα ευδοκιμούν.


Ο ρόλος της ελαιοκαλλιέργειας όμως δεν σταματά στην παροχή γεωργικού εισοδήματος. Το ελαιόδεντρο με την παρουσία του, συντελεί στη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και αποτελεί συνδετικό κρίκο με την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά. Η ελιά, συνώνυμη με τη Μεσόγειο και τον πολιτισμό της, αποτελεί σύμβολο ειρήνης και σοφίας.


Τα προϊόντα της ελιάς, από την αρχαιότητα, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή και στην καθημερινή ζωή των Κυπρίων, αποτελώντας μέρος ποικίλων πολιτιστικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων, αλλά και καθημερινών δραστηριοτήτων. Εξάλλου, το ελαιόλαδο είναι η πλέον υγιεινή επιλογή μεταξύ των λιπαρών ουσιών. Όπως έχουν αποδείξει πολλαπλές επιστημονικές έρευνες, η συχνή κατανάλωση του μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία.


Το χωριό της Ανώγυρας ξεχωρίζει για την εξαιρετική παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, τα σπίτια με τις αυλές και τους φροντισμένους κήπους, τη λιθόστρωτη πλατεία και τη φημισμένη βρύση στην πηγή «Απικρένη». Στο φυσικό της τοπίο, χαρακτηριστικό της κυπριακής υπαίθρου, επικρατούν τα χαρουπόδεντρα, τα αμπέλια και οι ελιές, που δίνουν τον καρπό τους για την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων όπως το παστέλι, το κρασί και το λάδι. Η φιλοξενία των κατοίκων του χωριού είναι γνωστή. Ο επισκέπτης μπορεί να συμμετέχει σε αγροτουριστικές δραστηριότητες, δοκιμάζοντας τα προϊόντα που παράγονται εδώ, γνωρίζοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά, τα ήθη και τα έθιμα, τη λαϊκή τέχνη και παράδοση.


Το Πάρκο Ελιάς «Ολέαστρο» αποτελεί πλέον ένα σημαντικό ορόσημο στην Ανώγυρα. Μέσω του βιολογικού ελαιώνα, του πρότυπου ελαιόμυλου κρύας έκθλιψης και της υποδομής για τη συσκευασία και τυποποίηση ελαιολάδου, προάγεται η παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας προϊόντος, με καινοτόμες τεχνικές που σέβονται το περιβάλλον και τον καταναλωτή. Το ελαιοκομικό μουσείο αναδεικνύει τον πλούσιο πολιτισμό μας γύρω από την καλλιέργεια. Η επιχείρηση, με τον δυναμισμό και την ενέργεια που τη διακρίνει, είναι υπόδειγμα επιχειρηματικότητας.


Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από οξύ ανταγωνισμό, η προβολή της γεωργικής παραγωγής του τόπου μας και η διασφάλιση της ποιότητας έχουν βαρύνουσα σημασία. Με τη διαφοροποίηση της παραγωγής, την οργανοληπτική αξιολόγηση του ελαιολάδου και την τυποποίηση των ελαιοκομικών προϊόντων δίνεται η δυνατότητα να αναδειχθούν ελαιόλαδα και επιτραπέζιες ελιές, που φτιαγμένα με μόχθο και αγάπη, ξεχωρίζουν για το άρωμα και τη γεύση τους, δίνοντας έτσι σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στους παραγωγούς.


Η φιλοαγροτική πολιτική της Κυβέρνησης, φέρνει τον αγροτικό κόσμο στο επίκεντρο των δράσεων μας. Αναγνωρίζοντας τον καθημερινό μόχθο των αγροτών μας, έχουμε θέσει ως επίκεντρο της πολιτικής μας τη στήριξη του τομέα ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της κοινής αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της φιλελευθεροποίησης του διεθνούς εμπορίου, καθώς και τα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση.


Προς την κατεύθυνση αυτή σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Στο Πρόγραμμα υπάρχουν μέτρα και δράσεις για τη βελτίωση της πρωτογενούς παραγωγής και την αναβάθμιση της μεταποιητικής δραστηριότητας. Με τη συμμετοχή σε συστήματα βιολογικής παραγωγής και την κατοχύρωση προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ενθαρρύνεται η διαφοροποίηση τόσο στον τομέα των επιτραπέζιων ελιών όσο και του ελαιολάδου.


Η πραγματοποίηση της σημερινής πολιτιστικής εκδήλωσης εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους. Από τη μια φέρνει τον επισκέπτη εγγύτερα στην όμορφη και γραφική Ανώγυρα και προβάλλει το Πάρκο «Ολέαστρο» και τη δράση του. Από την άλλη αναδεικνύει τον δεσμό της ελαιοκαλλιέργειας με την παράδοση της Κύπρου, ενώ προβάλλει την υψηλή ποιότητα των κυπριακών ελαιοκομικών προϊόντων και αναδεικνύει τις ωφέλειες που η κατανάλωση τους έχει για την υγεία.


Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ την Διευθύντρια του Πάρκου κα Λίνα Έλληνα για την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας και να ευχαριστήσω για την πρόσκληση να παραστώ στην εκδήλωση για την Ημέρα της Ελιάς. Δεν μένει παρά να ευχηθώ η σημερινή εκδήλωση να στεφθεί, όπως και πέρυσι, με επιτυχία.