4/10/12

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας 04/10/2012

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας κ. Edmond Panariti, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, έπειτα από πρόσκληση της Υπουργού Εξωτερικών δρος Ερατούς Κοζάκου - Μαρκουλλή.

Κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής, αφού καλωσόρισε τον Αλβανό Υπουργό Εξωτερικών, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και 38 χρόνια για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, κάτι που, όπως υπογράμμισε, δεν επετεύχθη, εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον κ.
Panariti για τις πρόσφατες απειλές της Τουρκίας σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες προς εντοπισμό και εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Δικαιώματα, τόνισε ο κ. Ομήρου, που κατοχυρώνονται από το διεθνές δίκαιο και δη τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία και αποτελεί εδώ και λίγο καιρό μέρος του κοινοτικού κεκτημένου. Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε επίσης στις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν, όπως υπενθύμισε, από την ιδιότητά της ως υποψήφιο για ένταξη στην ΕΕ κράτος, υποχρεώσεις, τις οποίες η γειτονική χώρα δεν έχει εκπληρώσει.

Ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών
, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής για την υποδοχή, μίλησε για την εμπειρία που είχε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις συνέπειες της τουρκικής κατοχής. Ευχήθηκε δε σύντομη επίλυση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολούθως, ο κ.
Panariti αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του και στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις προγραμματιζόμενες σχετικές μεταρρυθμίσεις. Ζήτησε δε και τη στήριξη της Κύπρου, ως Προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της ΕΕ, στην προσπάθεια της Αλβανίας για εξασφάλιση καθεστώτος υποψήφιας χώρας. Ο ο κ. Panariti ενημέρωσε επίσης τον κ. Ομήρου για την οικονομική κατάσταση στην Αλβανία και για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη χώρα.
Τέλος, εκφράστηκε αμοιβαία η επιθυμία για περαιτέρω ενδυνάμωση των κοινοβουλευτικών σχέσεων Κύπρου – Αλβανίας μέσω ανταλλαγής επισκέψεων και της στενότερης συνεργασίας στο πολυμερές επίπεδο.