4/10/12

Ο Βουλευτής κ. Νίκος Νικολαΐδης μίλησε ενώπιον της ΚΣΣΕ για το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής στην εκπαίδευση 04/10/2012


Μιλώντας σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για το θέμα του δικαιώματος ελεύθερης επιλογής στην εκπαίδευση στον χώρο του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Βουλευτής κ. Νίκος Νικολαΐδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για τον κάθε γονέα και κάθε παιδί να απολαμβάνει ίσα δικαιώματα σε ό,τι αφορά την παρεχόμενη εκπαίδευση, είτε αυτή αφορά στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Το δικαίωμα αυτό, συνέχισε, άλλωστε, κατοχυρώνεται μέσα από το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο ορίζει την υποχρέωση των κρατών να συμμορφώνονται πλήρως με την αρχή της μη διάκρισης σε ό,τι αφορά στην ελευθερία επιλογής στην εκπαίδευση.

Η επιλογή αυτή, υπογράμμισε ο Κύπριος Βουλευτής, βασίζεται τις περισσότερες φορές, σε πολιτιστικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι οποίες πρέπει να τυγχάνουν απόλυτου σεβασμού εκ μέρους των δημόσιων Αρχών, νοουμένου ότι οι πεποιθήσεις αυτές δεν αντιβαίνουν τις βασικές αρχές και αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Από την άλλη, επισήμανε, το κράτος έχει την απόλυτη ευθύνη να ασκεί έλεγχο σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και να διασφαλίζει ότι αυτά πληρούν όλες τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας, ειδικά σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα του παιδιού, στην αξιοπρέπεια αλλά και στη σωματική και ψυχολογική του ακεραιότητα.

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε ο κ. Νικολαΐδης, το κράτος πρέπει να διευκολύνει και όχι να δυσχεραίνει τους γονείς στην προσπάθεια τους να πάρουν τις σωστές αποφάσεις σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών τους, με γνώμονα πάντα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού. Καταλήγοντας, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι η επένδυση στην εκπαίδευση είναι ύψιστης σημασίας, ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί ώστε να διαμορφωθούν ευσυνείδητοι πολίτες και να προοδεύσουν περαιτέρω οι κοινωνίες των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.