4/10/12

Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας 04/10/2012

Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αλβανίας δρα Edmond Panariti, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο ύστερα από πρόσκληση της κας Υπουργού. Η επίσκεψη αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης της δρος Μαρκουλλή στα Τίρανα, τον περασμένο Ιούλιο, και εντάσσεται στο πλαίσιο της σημασίας που αποδίδει η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.


Η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, ζητήματα διμερών σχέσεων, το Κυπριακό, οι απειλές της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και η έκρυθμη κατάσταση στη Συρία αποτέλεσαν τα κύρια θέματα συζήτησης κατά τη σημερινή συνάντηση.


Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Κύπρου και της Αλβανίας, το οποίο αποτελεί συνέχεια του Πρωτοκόλλου που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών το 2001. Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας προνοεί την ενίσχυση των διαβουλεύσεων και της συνεργασίας Κύπρου και Αλβανίας σε πολιτικό, πολιτιστικό και επιστημονικό επίπεδο, ως επίσης και την παροχή εμπειρογνωμοσύνης από την Κυπριακή Δημοκρατία προς την Αλβανία όσον αφορά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας.


Στις δηλώσεις που ακολούθησαν στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη χαρά της για την επίσκεψη του Αλβανού ομόλογου της στην Κύπρο, και ανέφερε ότι αποτελεί ευκαιρία για να εκφράσει την πλήρη στήριξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, όπως είχε πράξει και πριν από μερικές εβδομάδες όταν η ίδια βρισκόταν στα Τίρανα.


Συγκεκριμένα, στις δηλώσεις της η δρ Μαρκουλλή ανέφερε: «Δράττομαι της ευκαιρίας, εκπροσωπώντας την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να σας συγχαρώ και εσάς προσωπικά, την Κυβέρνηση σας και τον λαό της Αλβανίας για την εξαιρετική εργασία που έχετε κάνει για την εκπλήρωση κύριων προτεραιοτήτων που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γι’ αυτή την πολύ σημαντική πορεία της Αλβανίας προς τον ευρωπαϊκό της προορισμό. Έχετε κάνει αξιοσημείωτη εργασία. Παρακολουθούσα καθημερινά την πρόοδο που επιτεύχθηκε. Εκφράζω την ικανοποίηση μου σήμερα όταν πληροφορήθηκα από την ΕΕ ότι θα υιοθετηθεί περαιτέρω νομοθεσία, εκπληρώνοντας περισσότερες κύριες προτεραιότητες και είμαι βέβαιη ότι ο κοινός μας στόχος που είναι να πάρει η Αλβανία καθεστώς υποψήφιας χώρας μέχρι το τέλος της δικής μας Προεδρίας, θα αποφέρει πραγματικά καρπούς».


Όλοι προχωρούμε προς τη σωστή κατεύθυνση, είπε η κα Υπουργός, και θα περιμένουμε την Έκθεση της Επιτροπής στις 10 Οκτωβρίου – μερικές μέρες από σήμερα. «Θα ήθελα όμως να σας ενθαρρύνω – και σε αυτό δεσμευθήκαμε κατά τις συζητήσεις μας – να συνεχίσετε τις προσπάθειες σας κατά τους επόμενους μήνες μέχρι τη λήψη απόφασης από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τον Δεκέμβριο», είπε η δρ Μαρκουλλή.


Παράλληλα, η Υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε και επανέλαβε αυτό που είχε πει και στα Τίρανα ότι «οι δικές σας προκλήσεις είναι και δικές μας προκλήσεις και έχετε έναν φίλο, και αυτός ο φίλος που έχει περάσει την ίδια διαδικασία μόλις πριν από μερικά χρόνια, θα είναι δίπλα σας, θα εργαστούμε μαζί σας όχι μόνο κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας αλλά και μετά, έως ότου φτάσετε στη θέση που σας αξίζει, στην ευρωπαϊκή οικογένεια των εθνών».


Η Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι υπήρξε μια πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης αυτών των σχέσεων. Υπογράμμισε επίσης ότι το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπογράφηκε σήμερα αποτελεί συνέχεια αυτού που υπογράφηκε πριν από μερικά χρόνια προσθέτοντας ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών. «Ελπίζουμε επίσης ότι κατά την επίσκεψη του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τον Νοέμβριο, θα μπορέσουμε να υπογράψουμε ακόμη μια Συμφωνία για συνεργασία σε θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων».


Τέλος, η δρ Μαρκουλλή σημείωσε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον ομόλογο της για την κατάσταση στο Κυπριακό και τις προσπάθειες που γίνονται για επανένωση της Κύπρου, και τόνισε: «Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτός είναι ο σκοπός μας γιατί η διαίρεση είναι ειδεχθής, είναι αναχρονιστική και ο λαός μας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον σε μια επανενωμένη Κύπρο, έτσι ώστε ολόκληρος ο λαός ναι μπορεί να επωφεληθεί από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αλλά και από την ανακάλυψη των κοιτασμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη, που είναι για την Κύπρο, για τον λαό της, για την ευημερία της Κύπρου για πολλές μελλοντικές γενιές».


Από πλευράς του ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας εξέφρασε τη χαρά του και ανέφερε ότι είναι τιμή γι’ αυτόν να βρίσκεται στην Κύπρο μετά από πρόσκληση της δρος Μαρκουλλή και ευχαρίστησε την Κύπρια ομόλογό του για την εξαίρετη φιλοξενία και την πολύ παραγωγική συνάντηση. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα για μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και συνεχάρη την Κύπρο για τη μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.


Ο Αλβανός Υπουργός ευχαρίστησε θερμά την δρ Μαρκουλλή και την Κυβέρνηση της Κύπρου για τη δέσμευση και τη συνεχή της υποστήριξη στην πορεία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ. «Ήταν πολύ σημαντική για μας η υποστήριξη σας και είμαι ικανοποιημένος που επαναλάβατε και πάλι την πλήρη στήριξη σας να είστε δίπλα στη χώρα μας στην πορεία ένταξης», είπε ο κ. Panariti.


Αναφορικά με τις προσπάθειες της Αλβανίας να εκπληρώσει τα αναγκαία κριτήρια έτσι ώστε να της δοθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας της ΕΕ, ο δρ Panariti ενημέρωσε την δρ Μαρκουλλή για την πρόοδο που κάνει η Αλβανία, «η οποία ήταν αρκετά ουσιαστική και καινοτόμος. Μπορέσαμε να πετύχουμε σε ένα σημαντικό συμβιβασμό με την αντιπολίτευση και κάνοντας αυτό, να εξασφαλίσουμε τα απαιτούμενα δύο τρίτα των ψήφων για να προωθήσουμε σημαντικές νομοθεσίες. Αυτό ήταν ένα πραγματικά εκπληκτικό αποτέλεσμα και με τη δική σας ενθάρρυνση και η επιμονή σας να προχωρήσουμε με αυτό το εγχείρημα, έπαιξε έναν πολύ καθοριστικό ρόλο. Ελπίζουμε ότι η πρόοδος που έχουμε κάνει μέχρι τώρα θα αντικατοπτρίζεται πλήρως και θετικά στην επικείμενη Έκθεση Προόδου, η οποία θα είναι και η βάση για την τελική απόφαση». Αναφέρθηκε επίσης και στην ενθάρρυνση και τη βοήθεια από πλευράς της Κύπρου να συνεχίσει τις προσπάθειες τους επόμενους μήνες, με την υπόλοιπη εργασία έτσι ώστε να εκπληρώσουν τα κριτήρια για να γίνουν πλήρες μέλος της ΕΕ.


Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Κύπρου - Αλβανίας, ο κ. Panariti είπε ότι είναι εξαίρετες και ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι για την περαιτέρω προώθηση τους, σημειώνοντας ότι οι Συμφωνίες που υπογράφηκαν σήμερα θα συνεισφέρουν στην περαιτέρω ενδυνάμωσή τους. «Η Υπογραφή της Συμφωνίας αποτελεί μια καλή ένδειξη ότι είμαστε στον σωστό δρόμο για να προχωρήσουμε με την υπογραφή και άλλων Συμφωνιών στο μέλλον», είπε.


Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας εξέφρασε την πλήρη στήριξη της χώρας του στο όραμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανένωση του νησιού, σημειώνοντας ότι η συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων είναι ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί η σταθερότητα στη χώρα.