23/9/12

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρίστου Χριστοφίδη για την Οικονομία 23/09/2012

Στόχος της Κυβέρνησης, εν όψει της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, είναι η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ενότητας των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων, είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρίστος Χριστοφίδης.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «στόχος της Κυβέρνησης, εν όψει της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, είναι η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ενότητας τόσο των πολιτικών δυνάμεων του τόπου όσο και των κοινωνικών εταίρων. Αυτή η ενότητα θα πρέπει να κτιστεί στη βάση της θέσης της Κυβέρνησης για περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση, για διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης στον τόπο μας.

Μια τέτοια προσέγγιση δεν είναι μόνο ζήτημα αποτροπής δυσβάσταχτων μέτρων, αλλά, κυρίως, ζήτημα διασφάλισης της προοπτικής εξόδου από την κρίση και αποτροπής ενός φαύλου κύκλου ύφεσης στην Κύπρο, όπως, δυστυχώς, έχει εμφανιστεί σε διάφορες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επειδή γίνεται πολλή συζήτηση το τελευταίο χρονικό διάστημα για την αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας, σημειώνω ότι η μεγαλύτερη ζημιά στην αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας γίνεται από ισοπεδωτικές για την οικονομία προσεγγίσεις. Ασφαλώς και χρειαζόμαστε μια περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση, όμως, είναι πλέον κοινά αποδεκτό το γεγονός ότι αν δεν ήταν το πρόβλημα των τραπεζών η Κύπρος δεν θα χρειαζόταν να απευθυνθεί στο Μηχανισμό Στήριξης.

Αν κάποιοι παρουσιάζουν την κυπριακή οικονομία περίπου ως καταρρέουσα ή με τεράστια προβλήματα, τότε όχι μόνο πλήττουν τις δυνατότητες ξένων επενδύσεων στην Κύπρο, αλλά πλήττουν και τη διαπραγματευτική μας ικανότητα έναντι της Τρόικας και την ίδια την αγορά.

Σε αυτό το πλαίσιο συνιστούμε σε όλους ψυχραιμία - ιδιαίτερα αυτό το χρονικό διάστημα - καθώς και ισορροπημένες προσεγγίσεις, τόσο για την κυπριακή οικονομία όσο και για τα πραγματικά προβλήματα που έχουμε σήμερα να αντιμετωπίσουμε».