23/9/12

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το φυσικό αέριο 23/09/2012

Πολύ σύντομα θα εκτιμήσουμε τη μεγάλη σημασία που έχει το θέμα ανεύρεσης φυσικού αερίου τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρίστος Χριστοφίδης σημειώνοντας ότι το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες στην ΑΟΖ της και για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου έχει τη στήριξη ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας.


Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοφίδης κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Σταύρου Μαλά ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό σε συνάντηση που είχαν του εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μην επιτρέψει τη δημιουργία του τερματικού στο Βασιλικό, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κινηθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας, στη βάση του διεθνούς δικαίου και έχουμε καταφέρει να προχωρήσουμε στην ανεύρεση φυσικού αερίου έχοντας, ταυτόχρονα, μαζί μας τη στήριξη ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας.

Αυτή είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, ίσως να μην εκτιμούμε σήμερα τις πραγματικές διαστάσεις αυτού του επιτεύγματος, διότι, δυστυχώς, και γύρω από αυτό το ζήτημα υπάρχει πολλή παραφιλολογία, όμως, πιστεύω πως πολύ σύντομα θα εκτιμήσουμε τη μεγάλη σημασία που έχει το γεγονός αυτό και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο.

Σε πολιτικό επίπεδο, διότι έχουμε εξασφαλίσει μια πρωτοφανή διεθνή στήριξη για τη βασική θέση της Κύπρου ότι είναι κυριαρχικό της δικαίωμα να προχωρήσει στις έρευνες αυτές και διότι δημιουργούνται καινούρια πολιτικά και στρατηγικά δεδομένα στην περιοχή και σε οικονομικό επίπεδο, διότι διανοίγονται τεράστιες προοπτικές για την κυπριακή οικονομία οι οποίες δεν είναι απόμακρες. Έχουμε πει ξανά ότι, για παράδειγμα, τον επόμενο χρόνο αναμένεται η Κυπριακή Κυβέρνηση, με την υπογραφή των νέων συμβολαίων για την παραχώρηση των νέων οικοπέδων, να εισπράξει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που θα είναι το μπόνους για την υπογραφή των συμβολαίων. Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα για τις προοπτικές που δημιουργούνται.

Αν τώρα, η Τουρκία θέλει να συνεχίσει να απειλεί και να προβαίνει σε ʽλεονταρισμούςʼ, αυτή είναι μια πολιτική και στρατηγική που έχει δοκιμαστεί και κατά την έναρξη των γεωτρήσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή η πολιτική δεν έχει αποδώσει και δεν έχει να προσφέρει τίποτε ούτε στην Κύπρο και στο λαό μας ούτε και στην ευρύτερη περιοχή. Το μόνο που ʽπροσφέρειʼ είναι ένταση και πρόσθετους κινδύνους και τέτοιου είδους προσεγγίσεις πρέπει να εγκαταλειφθούν, διότι, ακριβώς, καταδικάζονται και από όλη τη διεθνή κοινότητα.

Εμείς έχουμε πει πολλές φορές ότι η ανεύρεση φυσικού αερίου μπορεί να οδηγήσει, ως ένα ακόμα κίνητρο, για μια σωστή λύση του Κυπριακού, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα κίνητρο για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας και μπορεί αυτό το δεδομένο να λειτουργήσει όχι μόνο προς όφελος του κυπριακού λαού, αλλά και προς όφελος όλων των λαών της περιοχής».