23/9/12

Υπουργός Άμυνας: «Εξαιρετικές οι σχέσεις με τον Λίβανο, κοινές οι θέσεις και οι ανησυχίες των δυο χωρών για τις εξελίξεις στην περιοχή» 23/09/2012

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης πραγματοποίησε χθες επίσημη επίσκεψη στην Βηρυτό όπου είχε επαφές με την ηγεσία της χώρας. Σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ ο κ. Υπουργός χαρακτήρισε την επίσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης των φιλικών σχέσεων με τις χώρες της περιοχής, ως ιδιαίτερα σημαντική, αναφέροντας ότι ήταν η πρώτη επίσκεψη Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Λίβανο. Και πρόσθεσε:
«Είχαμε πολύ φιλικές και ενδιαφέρουσες συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Λιβάνου, στον οποίο μετέφερα και προσωπικό μήνυμα του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον Πρωθυπουργό, με τον Πρόεδρο της Βουλής, με τον Υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Όλοι επισήμαναν τις εξαίρετες σχέσεις του Λιβάνου και της Κύπρου σε όλους τους τομείς καθώς και την πολιτική βούληση για περαιτέρω ανάπτυξή και εμβάθυνση αυτών των σχέσεων σε όλους πάντοτε τους τομείς.
Κανένας δεν παρέλειψε να εκφράσει ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη γιατί η Κύπρος, σε όλες τις κρίσιμες στιγμές, στήριξε τον Λίβανο και υπήρξε ένα ασφαλές και φιλικό καταφύγιο για τους πολίτες του στις δύσκολες ώρες.
Με τον Υπουργό Άμυνας, όπως ήταν φυσικό, πέρα από τα ευρύτερα θέματα, συζητήσαμε και τρόπους για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων και της συνεργασίας στον τομέα αρμοδιότητας των δυο Υπουργείων.
Με όλους συζητήσαμε ασφαλώς το κυπριακό πρόβλημα. Επίσης συζητήσαμε σε βάθος και ενημερωθήκαμε, από πρώτο χέρι, για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με επίκεντρο τις δραματικές εξελίξεις στη Συρία. Είναι έντονη η ανησυχία και η αγωνία για την επόμενη μέρα της Αραβικής Άνοιξης. Είναι πολλοί οι φόβοι μήπως την Αραβική Άνοιξη την ακολουθήσουν αυταρχικά φονταμενταλιστικά- εξτρεμιστικά καθεστώτα.
Ο Λίβανος τηρεί ουδέτερη θέση απέναντι στη συριακή κρίση και μέχρι σήμερα, πλην μεμονωμένων περιστατικών, έχει καταφέρει να διατηρήσει τη χώρα εκτός του θεάτρου των συγκρούσεων.
Με την τροπή που έχουν πάρει οι εξελίξεις στη Συρία, δεν προβλέπεται σύντομος τερματισμός.
Ωστόσο είναι πεποίθηση της λιβανικής ηγεσίας, όπως και της Κύπρου και της ΕΕ, ότι αποκλείεται και θα ήταν λάθος οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση και ότι διέξοδος είναι πολιτική λύση μέσα από μεταβατικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν τη Συρία και τους λαούς της περιοχής σε ομαλή πολιτική ζωή.
Η επίσκεψη ήταν σημαντική όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στη Βηρυτό και τη Λευκωσία αλλά και διότι την επόμενη Τετάρτη και Πέμπτη συνέρχεται στη Λευκωσία η Άτυπη Σύνοδος του Συμβουλίου των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, στην οποία και θα προεδρεύσουμε εκ μέρους της Ύπατης Εκπρόσωπου για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, που καθηκόντως θα εκπροσωπεί την ΕΕ στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Έτσι θα έχουμε την ευκαιρία αλλά και τη δυνατότητα να ενημερώσουμε έγκυρα τους εταίρους μας για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και να επαναλάβουμε την ορθότητα της πολιτικής της ΕΕ, η οποία αποκλείει τις στρατιωτικές επεμβάσεις. Μιας πολιτικής που οδηγεί σε πολιτικές λύσεις για να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα αλλά και της δυνατότητας που έχει και πρέπει να ασκήσει η ΕΕ για να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που δοκιμάζονται αυτή την εποχή.
Βεβαίως θα τονίσουμε τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η ΕΕ για συνεργασία, διάλογο και κατανόηση με στόχο να στηρίξει τους λαούς της περιοχής ώστε να δημιουργήσουν τα δικά τους δημοκρατικά κράτη, δημοκρατικές κοινωνίες και δημοκρατικούς θεσμούς.
Γιατί, αν τα αυταρχικά καθεστώτα διαδεχθούν άλλα αυταρχικά καθεστώτα, τότε για ποια Αραβική Άνοιξη μιλάμε; Θα πρόκειται για ένα αραβικό χειμώνα που θα τον διαδεχθεί ένας άλλος».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν στον Λίβανο τέθηκε το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, επειδή εκκρεμεί και το ζήτημα στη Βουλή του Λιβάνου και εάν υπάρχει ενημέρωση για τη διελκυστίνδα του Λιβάνου και του Ισραήλ, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι τα θέματα αυτά συζητήθηκαν στην ουσία τους κατά τις συναντήσεις του στον Λίβανο. «Υπάρχει μια πρωτοβουλία η οποία εξελίσσεται για να λυθεί συνολικά το πρόβλημα της οριοθέτησης των αποκλειστικών ζωνών, όπως και η επικύρωση της συμφωνίας Κύπρου – Λιβάνου από το Λιβανικό Κοινοβούλιο. Θα πρέπει να σας πω ότι οι πολύπλευρες φιλικές σχέσεις της Κύπρου με τα κράτη της περιοχής είναι τέτοιες που ερωτηθέντες εάν θα είμαστε διατεθειμένοι να μεσολαβήσουμε και προς την κατεύθυνση του Ισραήλ εάν χρειαστεί ο Λίβανος σε αυτά τα θέματα, απαντήσαμε πολύ θετικά και με μεγάλη προθυμία ότι είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε», είπε.
Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι στην πρωτοβουλία συμμετέχουν κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες των οποίων έχει ζητηθεί η μεσολάβηση για τη ρύθμιση του θέματος. «Έχουμε και μείς ερωτηθεί εάν θα είμαστε πρόθυμοι σε περίπτωση που θα μας ζητηθεί από τον Λίβανο να διαδραματίσουμε ένα ρόλο ενδιάμεσου και απαντήσαμε θετικά και με μεγάλη προθυμία», συμπλήρωσε.
Σε διευκρινιστική ερώτηση εάν η πρωτοβουλία είναι για τη διαφορά Ισραήλ – Λιβάνου, ο Υπουργός Άμυνας απάντησε καταφατικά.
Στη συνέχεια προέβη σε ενημέρωση αναφορικά με το επικείμενο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ που συνέρχεται την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη. Συγκεκριμένα είπε ότι θα ξεκινήσει το απόγευμα της Τετάρτης, 26 Σεπτεμβρίου, με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη τις εξελίξεις στη Νότια Γειτονία της ΕΕ, στη Λιβύη, την Αίγυπτο, το Σάχελ, την ευρύτερη περιοχή, με επίκεντρο βεβαίως τη Συρία που θα αποτελέσει, κατά την άποψή του, όπως είπε, και το κορυφαίο θέμα, από πολιτικής πλευράς, της Συνόδου των Υπουργών στη Λευκωσία.
Την Πέμπτη το πρωί, ανέφερε ο κ. Ηλιάδης, στην ημερήσια διάταξη θα υπάρχουν δυο σημαντικά θέματα. «Θα ασχοληθούμε με τις εκτός συνόρων στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές της ΕΕ:
· ΑΤΑΛΑΝΤΑ, για την καταπολέμηση της πειρατείας στην περιοχή του Κέρατος της Αφρικής,
· την επιχείρηση EUTM SOMALIA για την εκπαίδευση από την ΕΕ των δυνάμεων ασφαλείας της Σομαλίας για να είναι δυνατές από μόνες τους να καταπολεμήσουν την πειρατεία,
· Την Ειρηνευτική Επιχείρηση ALTHEA που εξελίσσεται στην Βοσνία Ερζεγοβίνη καθώς και
· Την EUCAP – NESTOR που είναι η αποστολή της ΕΕ για τη δημιουργία υποδομών ασφάλειας στις χώρες του Κέρατος της Αφρικής που θα τις καταστήσουν επαρκείς για να μπορέσουν από μόνες τους, όσο το δυνατό συντομότερα, να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη μάστιγα της πειρατείας.
Για την εξέλιξη των επιχειρήσεων θα παρευρεθούν και θα ενημερώσουν το Συμβούλιο Υπουργών οι στρατιωτικοί Διοικητές.
Το τελευταίο θέμα της Συνόδου θα είναι η ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ κυρίως μέσα από την πρωτοβουλία Pooling and Sharing ώστε τα κράτη μέλη να συνεργαστούν για να επιτύχουν στον αμυντικό, τον τεχνολογικό και τον εξοπλιστικό τομέα τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα με το μικρότερο οικονομικό κόστος. Είναι μια πρωτοβουλία που αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην περίοδο της οικονομικής κρίσης».