14/9/12

Πρόκληση θανάτων στην Τσεχία μετά από οξεία δηλητηρίαση από μεθανόλη που προήλθε από κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, άγνωστης προέλευσης 14/09/2012

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να πληροφορήσει το καταναλωτικό κοινό ότι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες έλαβαν πληροφορίες από το Διεθνές Δίκτυο Αρχών Ασφάλειας των Τροφίμων (INFOSAN), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι έχουν προκληθεί 13 θάνατοι ατόμων στην Τσεχία μεταξύ 7 και 13 Σεπτεμβρίου 2012, καθώς και 3 επιπρόσθετοι θάνατοι σε Πολωνία και Σλοβακία, μετά από οξεία δηλητηρίαση η οποία οφείλεται στην κατανάλωση νοθευμένων με μεθανόλη οινοπνευματωδών ποτών αγνώστου προέλευσης.

Οι έρευνες συνεχίζονται από τις αρμόδιες αρχές στην Τσεχία και μέχρι στιγμής δεν έχει ανευρεθεί η προέλευση του αλκοολούχου ποτού πού έχει προκαλέσει τις εν λόγω δηλητηριάσεις. Οι Αστυνομικές Αρχές της Τσεχίας έχουν στο μεταξύ, εκδώσει προειδοποιητική ανακοίνωση όπως αποφεύγεται η κατανάλωση οποιωνδήποτε ποτών που δεν φέρουν ενδείξεις σήμανσης στη συσκευασία, και το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στην κατανάλωση ποτών που προσφέρονται χύμα από το βαρέλι (draft).

Παρόλο που δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε πληροφορίες για διανομή εμπλεκόμενων προϊόντων στην κυπριακή αγορά, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες συμβουλεύουν το κοινό που θα επισκεφθεί τη συγκεκριμένη χώρα όπως είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και αποφύγει την κατανάλωση ποτών χωρίς σήμανση καθώς επίσης και να παρακολουθεί τις ανακοινώσεις των αρμόδιων αρχών της χώρας αυτής για να ενημερώνεται περαιτέρω για τις εξελίξεις επί του θέματος. Σε περίπτωση που κάποιοι έχουν προμηθευτεί τέτοια ποτά, καλούνται όπως αποφύγουν τη χρήση τους.
Η διακίνηση αλκοολούχων ποτών στην Κύπρο ελέγχεται μεταξύ άλλων και από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες δεν επιτρέπουν την διάθεση αλκοολούχων ποτών χωρίς αυτά να φέρουν υποχρεωτικά την προβλεπόμενη σήμανση ή που δεν έχουν παρασκευαστεί σε εγκεκριμένα υποστατικά.

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας βρίσκονται σε στενή επαφή τόσο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και με τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω των δικτύων ενημέρωσης INFOSAN και RASFF, αντίστοιχα, και ενημερώνονται συνεχώς για τις εξελίξεις και τα ευρήματα των ερευνών, και αν κριθεί αναγκαίο θα επανέλθουν με νέα ανακοίνωση για το θέμα, ώστε να ενημερώνονται συνεχώς οι ενδιαφερόμενοι.