14/9/12

Απάντηση του Υπουργείου Γεωργίας αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» 14/09/2012

Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος διευκρινίζει τα εξής:

Το Τμήμα Γεωργίας διοργανώνει στις 27/9/2012 ημερίδα για τα θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης. Προσκλήθηκε να συμμετάσχει ως ομιλητής ο κ. Αντώνης Κωνσταντίνου, ο οποίος μέχρι την 30η Ιουνίου 2012 κατείχε τη θέση του Διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σήμερα είναι Σύμβουλος του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και Προεδρεύων της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας. Σημειώνεται ότι η πρόσληψη του κ. Κωνσταντίνου ως Συμβούλου του κ. Υπουργού και Προεδρεύοντα της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας, καθώς και το ύψος της αμοιβής του, εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.


Στον κ. Αντώνη Κωνσταντίνου ανατέθηκε, επίσης, η εξεύρεση και άλλων ομιλητών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, των οποίων το κόστος των εισιτηρίων και της διαμονής θα καλυφθεί από την ΕΕ, ενώ τα αντίστοιχα κόστη για τον κ. Κωνσταντίνου θα καλυφθούν από το Μέτρο της Τεχνικής Υποστήριξης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.


Είναι γεγονός ότι η πρώτη σκέψη που έγινε από το Τμήμα Γεωργίας ήταν όπως η κάλυψη των πιο πάνω εξόδων προέλθει από το υφιστάμενο συμβόλαιο του κ. Κωνσταντίνου, εξού και η επιστολή του Τμήματος Γεωργίας, με αρ. φακ. 04.02.004.01 και ημερ. 20/7/2012, μέσω της Γενικής Διευθύντριας, προς τον κ. Κωνσταντίνου. Η Γενική Διευθύντρια υπέδειξε προς το Τμήμα Γεωργίας ότι δεν επιτρέπεται η υπάρχουσα σύμβαση του κ. Κωνσταντίνου να καλύψει έξοδα άλλων δραστηριοτήτων από αυτές που είναι καθορισμένες στη σύμβαση και ότι θα πρέπει να εξευρεθεί άλλο κονδύλι κάλυψης των πιο πάνω εξόδων. Τονίζεται ότι η πιο πάνω επιστολή δεν στάληκε ποτέ στον κ. Κωνσταντίνου και αποσύρθηκε, αλλά βρίσκεται στους φακέλους, τόσο του Τμήματος Γεωργίας όσο και του Υπουργείου, διότι αποτελεί μέρος της αλληλογραφίας.


Στη συνέχεια, το Τμήμα Γεωργίας αποφάσισε να καλύψει τα πιο πάνω έξοδα του κ. Κωνσταντίνου, μέσω του Μέτρου της Τεχνικής Υποστήριξης, το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με διαδικασίες τις οποίες καθορίζει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.


Τέλος, διευκρινίζεται ότι ο κ. Κωνσταντίνου θα μιλήσει αφιλοκερδώς στην ημερίδα, όπως και όλοι οι άλλοι ομιλητές, και ότι τα έξοδα που θα καλυφθούν αφορούν αεροπορικά εισιτήρια και έξοδα διαμονής και είναι πολύ λιγότερα από το ενδεικτικό ποσό των €1,300 που υπέβαλε με την προσφορά του προς το Τμήμα Γεωργίας.