14/9/12

«Ένα θετικό βήμα μπροστά»

   

Η Κυπριακή Προεδρία καλωσορίζει τη χθεσινή απόφαση της  Διάσκεψης των Προέδρων  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επαναδιαπραγματευτεί πέντε φακέλους, οι οποίοι αποτελούν νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.  Η απόφαση επιτρέπει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τους πέντε φακέλους.


Οι φάκελοι περιλαμβάνουν την τροποποίηση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν και της  Σύμβασης Εφαρμογής της συμφωνίας του Σένγκεν, δικαστική συνεργασία για ποινικές υποθέσεις, καταπολέμηση επιθέσεων εναντίον πληροφοριακών συστημάτων, μια Ευρωπαϊκή Εντολή Έρευνας, πτυχές του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2013 που σχετίζονται με την εσωτερική ασφάλεια και, τέλος, καταστάσεις με ονόματα επιβατών της ΕΕ.
«Καλωσορίζουμε την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων να επαναδιαπραγματευτούν τους πέντε φακέλους. Θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση είναι ένα θετικό βήμα για τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο θεσμών και την προώθηση σημαντικής εργασίας που γίνεται στον τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων», δήλωσε ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.
Στις 14 Ιουνίου η Διάσκεψη των Προέδρων - το κυβερνών Σώμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπεύθυνο για την οργάνωση της εργασίας του θεσμού- αποφάσισε να αναβάλει τις διαπραγματεύσεις για τους πέντε φακέλους, ως απάντηση στην αντίδραση της αρχικής απόφασης του Συμβουλίου να τροποποιήσει τη νομική βάση του Μηχανισμού Αξιολόγησης του Σένγκεν.
Συνδυασμένες  προσπάθειες  από  το  Ευρωπαϊκό  Κοινοβούλιο   και   τον   Πρόεδρό  του κ. Μάρτιν Σούλτς, καθώς  και  από  την  Κυπριακή Προεδρία και τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Δημήτρη Χριστόφια -και με την υποστήριξη όλων των εμπλεκόμενων-  οδήγησαν στο ξεπάγωμα των σχέσεων και στην άρση της αναβολής για τους πέντε φακέλους Δικαιοσύνης και Εσωτερικών