9/9/12

Πρόποση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στο δείπνο προς τιμήν των συμμετεχόντων στην 1η Συνάντηση της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, στα Κούκλια 09/09/2012

Να μη μεταδοθεί πριν από τις 8.15 μ.μ.


Αξιότιμοι αντιπρόεδρoi του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,


Σας καλωσορίζω για ακόμη μια φορά στην Κύπρο ιδιαίτερα στην Πάφο, που είναι και η γενέτειρά μου. Στο πλαίσιο της διήμερης παραμονής σας στη χώρα μας, θελήσαμε, πέραν των εργασιών της πολύ σημαντικής ιδρυτικής αυτής Διάσκεψης, να γνωρίσετε κάποια δείγματα της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας μας, όπως και της κυπριακής, παραδοσιακής φιλοξενίας.


Ο αρχαιολογικός αυτός χώρος είναι ένα εξαιρετικό δείγμα της μακρόχρονης ιστορίας του νησιού μας. Η Παλαίπαφος, συνδεόμενη με τη λατρευτική παράδοση της Αφροδίτης από τη χαλκολιθική περίοδο, 6.000 χρόνια πριν, όπως και η Νέα Πάφος, περιλαμβάνονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η Κύπρος είναι όντως διάσπαρτη από μνημεία ανυπολόγιστης αξίας, ενός πολιτισμού 10.000 χρόνων. Πολλά εξ αυτών βρίσκονται στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές, όπου δυστυχώς υφίστανται βανδαλισμούς, βεβηλώνονται ή αφήνονται να καταρρεύσουν, ως τμήμα μιας μεθοδευμένης πολιτικής εκτουρκισμού των κατεχομένων περιοχών.

Η Αφροδίτη αναδύθηκε από τα κύματα της Μεσογείου, της «Mare Nostrum», παραπέμποντας αλληγορικά στην ομορφιά και τον έρωτα, που χαρακτηρίζουν μια περιοχή απαράμιλλης ομορφιάς και πολιτισμικού πλούτου, αλλά και διαχρονικών έριδων και σφοδρών συγκρούσεων. Η Αραβική Άνοιξη, σήμαντρο αφύπνισης των λαών της περιοχής για δημοκρατικότερα συστήματα διακυβέρνησης και αξιοπρεπέστερες συνθήκες διαβίωσης, συνοθεύτηκε, δυστυχώς, από σοβαρές ταραχές, με κορύφωση την κρίση στη Συρία. Οι προκλήσεις για τους εμπλεκόμενους, αλλά και για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως όσων βρέχονται από τη Μεσόγειο, είναι πολλαπλές και άρχισαν ήδη να γίνονται αισθητές με τη μαζική έξοδο Σύρων προσφύγων προς γειτονικές χώρες.


Οι πολλαπλές προκλήσεις της περιοχής χρήζουν συλλογικής διεθνούς αντιμετώπισης, στη βάση πάντοτε του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, κατά τρόπο ώστε να μετατραπούν σε ευκαιρίες για αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία προς επίτευξη της πολυπόθητης ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή και πέραν αυτής. Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδείξει ότι η ικανότητάς της να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή, δεν αποτελεί απλώς ευχή, αλλά μεταφράζεται σε μεστή πολιτική πράξη. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος των Κοινοβουλίων και της παρούσας Διάσκεψης είναι καθόλα ουσιαστικός. Είμαι βέβαιος ότι η αυριανή συζήτηση για το θέμα αυτό, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από Κοινοβούλια χωρών της περιοχής, θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.


Έχω την πεποίθηση ότι οι εργασίες της πολύ σημαντικής αυτής Διάσκεψης, που εγκαινιάζει έναν ουσιαστικό μηχανισμό διακοινοβουλευτικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στους καίριους τομείς της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, θα στεφθούν με απόλυτη επιτυχία. Τα Συμπεράσματα που θα εξαχθούν, θα αντανακλούν τις προσδοκίες και κατευθυντήριες αρχές μας για περαιτέρω ενίσχυση της μεταξύ μας συνεργασίας προς εκπλήρωση των κοινών μας στόχων.


Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,


Εκφράζοντας για άλλη μια φορά την τιμή και τη χαρά μου για την παρουσία σας στην Κύπρο και τη συμμετοχή σας στη Διάσκεψη, εγείρω πρόποση στην περαιτέρω ενίσχυση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς όφελος των πολιτών της Ευρώπης, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου.