9/9/12

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στην έναρξη της Πρώτης Συνάντησης της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, στην Πάφο 09/09/2012

Να μη μεταδοθεί πριν από τις 3 μ.μ.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,


Mε ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην Κύπρο και στην πρώτη αυτή συνάντηση της Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας.


Κατά το παρόν εξάμηνο, την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασκεί για πρώτη φορά, η Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή η μέγιστη πρόκληση αποτελεί για τη χώρα μας μοναδική ευκαιρία ολοκλήρωσης του ρόλου της, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί ένα υπεύθυνο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έχει τη δυνατότητα να συμβάλει εποικοδομητικά στις διαδικασίες εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Οι καθορισθείσες προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας αποσκοπούν στην περαιτέρω προώθηση των στόχων της Ένωσης, κυρίως όσον αφορά στη δημιουργία μιας δίκαιης, ασφαλούς και ευημερούσας, για τους ευρωπαίους πολίτες, κοινωνία, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο. Εξυπηρετώντας τον στόχο της δημιουργίας μιας αλληλέγγυας, κοινωνικής και αποτελεσματικής Ευρώπης, η Βουλή των Αντιπροσώπων, στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διάστασης της Κυπριακής Προεδρίας, διοργανώνει αριθμό διακοινοβουλευτικών διασκέψεων. Έμφαση δίδεται στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, στη στρατηγική για την ανάπτυξη, στη μεταναστευτική πολιτική, αλλά και στην περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νοτιο-Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα μετά την Αραβική Άνοιξη. Βέβαια, για μας αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η φιλοξενία αυτής της πρώτης συνάντησης της υπό ίδρυση Διάσκεψης για τη Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας.

Με την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας, η δημιουργία ενός φόρουμ, μέσω του οποίου τα Κοινοβούλια των κρατών μελών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούν να ανταλλάζουν απόψεις, να διαβουλεύονται για θέματα που άπτονται της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και να ανταλλάζουν πληροφορίες και βέλτιστες πρακτικές σε ό,τι αφορά στην άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου στον τομέα αυτό, αποτέλεσε στόχο για τα Κοινοβούλιά μας. Σε ό,τι αφορά στον τομέα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας περιλαμβανομένης της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, η ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμότητας της Ένωσης επιτυγχάνεται με την αναβάθμιση του ρόλου των Κοινοβουλίων, και προνοεί ουσιαστικό, συνεχή και αποτελεσματικό κοινοβουλευτικό έλεγχο που να καταπιάνεται με το ευρύ φάσμα θεμάτων, που άπτονται αυτών των τομέων πολιτικής. Τα χαρακτηριστικά αυτά μπορούν να διασφαλιστούν μόνο μέσα από τη διακοινοβουλευτική συνεργασία, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συμμετοχή των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο νέο αυτό πολιτικό φόρουμ διαλόγου, στοχεύει στη διασφάλιση της ενότητας, της συνοχής και της αποτελεσματικότητας της δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσω δε του διαλόγου με τους αρμόδιους, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και κρατών μελών, στοχεύουμε στην ουσιαστική συμβολή των Κοινοβουλίων στην προώθηση των προσανατολισμών και στόχων της Κοινής Εξωτερικής Πολικής και Πολιτικής Ασφάλειας. Απώτερος σκοπός είναι η περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου και της αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διεθνή σκηνή και η ουσιαστικότερη συμβολή της στο στόχο της παγκόσμιας ασφάλειας και σταθερότητας, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στις οποίες εδράζεται.

Κατά την ιδρυτική αυτή Συνάντηση, η Βουλή των Αντιπροσώπων στοχεύει να συμβάλει ουσιαστικά στην υιοθέτηση του Κανονισμού Λειτουργίας της Διάσκεψης, μέσω του οποίου θα διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία ενός αποτελεσματικού μοντέλου διακοινοβουλευτικής συνεργασίας, που θα ειδικεύεται στους τομείς ασφάλειας και άμυνας. Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, θα υπάρξει επίσης ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Βαρόνη Catherine Ashton, για τρέχοντα θέματα στους τομείς αυτούς. Προσβλέπουμε στην καθιέρωση της ανταλλαγής απόψεων με την Ύπατη Εκπρόσωπο, στα πλαίσια κάθε μελλοντικής Συνάντησης της Διάσκεψης.

Στη Συνάντηση έχουν επίσης προσκληθεί οι Κύπριοι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, οι οποίοι με την παρουσία και δράση τους υπογραμμίζουν τη στενή συνεργασία της Κυπριακής Προεδρίας με το Συμβούλιο, ειδικότερα την Ύπατη Εκπρόσωπο για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας Βαρόνη Ashton.

Κατά τις αυριανές εργασίες, εξάλλου και σε συνάφεια με τη μεγάλη σημασία που προσδίδει η Κυπριακή Προεδρία στη νότια διάσταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, οι προκλήσεις και οι προοπτικές, ως αποτέλεσμα της Αραβικής Άνοιξης, στην παρουσία Εκπροσώπων Κοινοβουλίων χωρών της περιοχής. Η Κύπρος, ως εκ της γεωγραφικής της θέσης και των πολύ καλών σχέσεών της με τις χώρες της περιοχής, μπορεί και επιθυμεί να διαδραματίσει ρόλο στην περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των νοτίων γειτόνων της. Αποτελώντας γέφυρα μεταξύ των δύο, η Κύπρος εκφράζει από το βήμα αυτό την προθυμία και ετοιμότητα της να φιλοξενήσει, εφόσον υπάρξει σχετική συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ένα Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή, που θα συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Δια μέσου της πολυτάραχης ιστορίας της, η Κύπρος είναι σε θέση να γνωρίζει πολύ καλά την αξία της ειρήνης. Βιώνοντας καθημερινά τις συνέπειες της εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής από την Τουρκία, τμήματος του εδάφους της, γνωρίζει τις συνέπειες της ξένης κατοχής, των κατάφορων παραβιάσεων των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των λαών και της κατίσχυσης του δικαίου του ισχυρότερου έναντι του διεθνούς δικαίου. Η Κύπρος εργάζεται ακούραστα για επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Παράλληλα, ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμμορφούμενη πλήρως με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας για αξιοποίηση των ενεργειακών της κοιτασμάτων. Αποτελεί ευχή και στόχο μας, οι σημαντικές εξελίξεις εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, να αποβούν προς όφελος του κυπριακού λαού στο σύνολο του, καθώς και προς όφελος της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.

Αγαπητοί φίλοι,

Είμαι βέβαιος ότι το κείμενο Συμπερασμάτων της ιδρυτικής αυτής Συνάντησης θα αντικατοπτρίζει το κοινό μας όραμα, να καταστεί η νεοσύστατη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη εφαλτήριο ουσιαστικής προόδου στα θέματα που θα την απασχολήσουν και πλαίσιο ενεργού διακοινοβουλευτικής συνεργασίας η οποία θα συμβάλει αποτελεσματικά στη διαμόρφωση μιας καλύτερης Ευρώπης που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών της.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους μια εποικοδομητική Διάσκεψη και μια ευχάριστη παραμονή στην Κύπρο.