13/7/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στην τελετή απονομής των βραβείων του Κυπριακού Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας CyEC2012, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, χθες 13/07/2012

 
Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά μου να βρίσκομαι σήμερα στην τελετή της απονομής των βραβείων του Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας 2012, που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο διαγωνισμός αυτός παρουσιάζει φέτος ιδιαίτερο ενδιαφέρον για δύο λόγους: πρώτον, διότι συμπίπτει με την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο και, δεύτερον, επειδή λαμβάνει χώραν σε μια περίοδο κρίσης και ύφεσης των οικονομιών των χωρών της Ευρώπης.



Σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομία βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, η προώθηση της επιχειρηματικότητας μέσω της δημιουργίας ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της ανάπτυξης επιχειρηματικής κουλτούρας, κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη. Άλλωστε, η προώθηση της επιχειρηματικότητας είναι ο βασικός άξονας για τη δημιουργία νέων και καλύτερων θέσεων εργασίας, για ανάπτυξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.


Εμείς οι Κύπριοι στην επιχειρηματικότητα, μεταξύ άλλων, στηρίξαμε τις ελπίδες μας όταν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα ακόμη και για την επιβίωσή μας. Επιπρόσθετα, σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης και εντεινόμενου ανταγωνισμού, όπου η κυπριακή επιχείρηση καλείται να δώσει τον δικό της αγώνα για να εκσυγχρονιστεί, να επιβιώσει και να διακριθεί, η ύπαρξη πρωτοβουλιών, όπως το βραβείο επιχειρηματικότητας, για τη στήριξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας, είναι ιδιαίτερα σημαντικές.


Έθεσα το θέμα της επιχειρηματικότητας σε υψηλή προτεραιότητα στο πρόγραμμα της Προεδρίας μας και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι η πρόταση μας βρήκε θετικότατη ανταπόκριση από όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Το Συμβούλιο Υπουργών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο παρουσίασα χθες το πρόγραμμα μας, έχουν υποδεχθεί με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις προτάσεις μας και στηρίζουν τις πρωτοβουλίες μας.


Στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Ανταγωνιστικότητας που οργανώνουμε στη Λευκωσία στις 19 Ιουλίου θα έχουμε την ευκαιρία να επικεντρώσουμε τις συζητήσεις μας σε τέσσερις κυρίως θεματικούς άξονες: την εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα, τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και, τέλος, την παροχή δεύτερης ευκαιρίας προς επιχειρηματίες. Πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι η δημιουργία της κουλτούρας «του επιχειρείν» αρχίζει από τα πρώτα στάδια της εκπαίδευσης και συνεχίζεται σε όλες τις βαθμίδες της.


Όσον αφορά δε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η ανάγκη για ένταξη της επιχειρηματικής διάστασης στη διδασκαλία είναι σήμερα ιδιαίτερα επιτακτική, αν αναλογιστούμε τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που μαστίζει τους νέους μετά που θα πάρουν το πτυχίο τους. Διδασκαλία μαθημάτων σχετικά με την καινοτομία, την προστασία της ιδέας, την εισαγωγή στην επιχειρηματική αντίληψη και κουλτούρα, τη διαδικασία δημιουργίας επιχείρησης, την εύρεση πηγών χρηματοδότησης νέων επιχειρήσεων, την προετοιμασία ενός επιχειρηματικού σχεδίου και την ενίσχυση των επιχειρηματικών δεξιοτήτων, πρέπει να αποτελέσουν μέρος των προγραμμάτων σπουδών.


Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το γεγονός ότι ο θεσμός των επιχειρηματικών βραβείων αναλαμβάνεται από ένα ανώτατο δημόσιο ίδρυμα εκπαίδευσης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Αξιέπαινοι οι καθηγητές και συνεργάτες τους που τον εμπνεύστηκαν και τον υλοποιούν. Το Πανεπιστήμιο δεν παραμένει μόνο ως δομή βασικής έρευνας και εκπαίδευσης, αλλά γίνεται φορέας που υποστηρίζει τον πτυχιούχο και τον ερευνητή να μετατρέψει τα ευρήματα και τις ιδέες του σε επιχειρηματικά σχέδια. Αναδεικνύεται έτσι όχι μόνο ο εκπαιδευτικός, αλλά και ο κοινωνικός χαρακτήρας του.


Ανάλογο κοινωνικό ρόλο αποκτούν και οι Οργανισμοί που υποστηρίζουν και χορηγούν τον θεσμό. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο για την πολιτεία να διαπιστώνει ότι οι φορείς αυτοί υποστηρίζουν τέτοιες πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης.


Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, εκτιμώντας ότι τέτοιες προσπάθειες προωθούν και αναπτύσσουν την επιχειρηματικότητα, ενθαρρύνει και υποστηρίζει τον «διαγωνισμό επιχειρηματικότητας», ηθικά και χρηματοδοτικά, με την παραχώρηση ετήσιας κρατικής χορηγίας, έναντι των εξόδων της διοργάνωσης και βράβευσης των νικητών του διαγωνισμού.


Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο, πανευρωπαϊκά, περίπου 350 Οργανισμοί συμμετέχουν σε επιμέρους διαγωνισμούς για απονομή βραβείων επιχειρηματικότητας σε εθνικό επίπεδο, ενώ προκρίνονται περισσότερες από 50 πρωτοβουλίες. Από το ξεκίνημα του θεσμού των ευρωπαϊκών βραβείων μέχρι σήμερα, υπήρξαν συμμετοχές για σχεδόν 2.000 έργα, τα οποία έχουν συμβάλει στη δημιουργία περισσότερων από 10.000 νέων εταιρειών και περισσότερων από 70.000 νέων θέσεων εργασίας, καθώς και στη διαφύλαξη περισσότερων από 30.000 θέσεων εργασίας.


Με χαροποιεί, ωστόσο, ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο δικός μας διαγωνισμός παρουσιάζει μια πρωτότυπη δυναμική: δεν στοχεύει σε μια στατική βράβευση επιχειρηματιών, αλλά συμμετέχει ενεργά στη μετατροπή καινοτόμων ιδεών σε επιτυχημένες επιχειρήσεις και τους υποστηρίζει με την ετοιμασία ενός επιχειρηματικού σχεδίου. Σε αυτό ακριβώς το σημείο έγκειται η πρωτοτυπία και δυναμική του και είναι η ειδοποιός διαφορά που τον κάνει να ξεχωρίζει από άλλους παρόμοιους θεσμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Ανανεώνοντας τη δέσμευση ότι το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θα συνεχίσει και στο μέλλον να στηρίζει αυτό τον θεσμό, όπως και κάθε άλλη πρωτοβουλία που θα έχει ως στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας στην Κύπρο, θα ήθελα και πάλι να συγχαρώ όλους τους συντελεστές της αποψινής εκδήλωσης και να σας ευχηθώ καλή συνέχεια.