13/7/12

Απονομή τιμής από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στη δημοσιογράφο κα Αθηνά Κρικέλη η οποία έχει τιμηθεί με το Πρώτο Βραβείο Καλύτερου Πολιτικού Ντοκιμαντέρ, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης το 2011 με το ντοκιμαντέρ «Οι εγκλωβισμένοι στην Καρπασία» 13/07/2012

 

Αγαπητοί Βουλευτές,

Κυρίες και κύριοι,

Η σημερινή απόδοση τιμής από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στην κα Αθηνά Κρικέλη αποτελεί μια καθυστερημένη οφειλή και χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας προς μια έγκριτη δημοσιογράφο και παραγωγό ντοκιμαντέρ, που τα τελευταία χρόνια έχει αφιερώσει σημαντικό μέρος του χρόνου και του έργου της για την ανάδειξη και προβολή του κυπριακού προβλήματος.

Μέσα από τα ντοκιμαντέρ της για την Κύπρο, που εστιάζονται στην τουρκική εισβολή και κατοχή, η κα Κρικέλη ίσως έχει επιτύχει περισσότερα από οποιονδήποτε τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στην επαναφορά στο προσκήνιο και ανάδειξη σε διεθνές επίπεδο του κυπριακού προβλήματος, με έμφαση κυρίως στην προβολή της πτυχής εκείνης που αποτελεί μόνιμη ανοικτή πληγή για την πατρίδα μας, το πρόβλημα των Ελληνοκυπρίων συμπατριωτών μας που έχουν επιλέξει να παραμείνουν αμετακίνητοι στις προγονικές τους εστίες, επί χρόνια εγκλωβισμένοι στα κατεχόμενα εδάφη μας και όμηροι του τουρκικού κατοχικού στρατού.
Η κα Κρικέλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, έχει όμως επιλέξει να ζει και να εργάζεται εδώ και χρόνια στη Νέα Υόρκη. Παρ’ όλ αυτά έχει πάντοτε στραμμένο το βλέμμα της στην πατρογονική γωνιά της ανατολικής Μεσογείου, παραμένοντας διαρκώς ευαίσθητη και ευαισθητοποιημένη στα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνισμός.
Ως αναγνώριση της υψηλής ποιότητας του έργου της, έχει συγκεντρώσει πληθώρα τιμητικών διακρίσεων και βραβείων, με σημαντικότερο σημείο αναφοράς στην καριέρα της, ως παραγωγού ντοκιμαντέρ, τη βράβευση του ντοκιμαντέρ της με τίτλο «Εγκλωβισμένοι στην Κύπρο» από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης ως το καλύτερο πολιτικό ντοκιμαντέρ του 2011 στην Αμερική και στον κόσμο. Η κα Αθηνά Κρικέλη καταγράφει με ευαισθησία, αξιοπρέπεια και επαγγελματικότητα τις προσωπικές ιστορίες και το δράμα των εγκλωβισμένων Ελληνοκυπρίων. Το υπό αναφορά ντοκιμαντέρ καθίσταται δίαυλος επικοινωνίας των ανθρώπων αυτών με τον έξω κόσμο και καταδεικνύει με έντονο τρόπο μια απαράδεκτη κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια χώρα μέλος της να είναι ημικατεχόμενη και πολίτες της να στερούνται βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Κυρία Κρικέλη,
Θα ήθελα να σας απευθύνω τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πολύτιμη προσφορά σας. Μέσα από το βαρυσήμαντο έργο σας έχετε κατορθώσει να παρουσιάσετε με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο τις τραγικές συνέπειες που η τουρκική εισβολή επέφερε στην πατρίδα μας και να σταθείτε συμπαραστάτης στο συνεχές μαρτύριο των εγκλωβισμένων μας. Σας εύχομαι να συνεχίσετε να είστε το ίδιο παραγωγική και στο μέλλον, με πολλές διακρίσεις και βραβεία, άξια πρέσβειρα της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου μας, στο εξωτερικό.