30/7/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη στην τελετή διαβεβαίωσης και απονομής ξιφών στους νέους αξιωματικούς, απόφοιτους των Στρατιωτικών Παραγωγικών Σχολών Ελλάδας, στο ΓΕΕΦ 30/07/2012

Νέοι Ανθυπολοχαγοί και Ανθυποσμηναγοί,

Σας συγχαίρω για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών σας στις Στρατιωτικές Παραγωγικές Σχολές της Ελλάδας που αποτελεί τεκμήριο της αξίας και των ικανοτήτων σας.


Η διαβεβαίωση που μόλις έχετε δώσει για πίστη στη Δημοκρατία της Κύπρου και σεβασμό στο Σύνταγμα και τους Νόμους του κράτους σηματοδοτεί και την ένταξη σας στις γραμμές της Εθνικής Φρουράς. Αναλαμβάνετε τα καθήκοντα σας σε μια δύσκολη περίοδο. Το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο. Η κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού μας συνεχίζεται, ενώ η τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα δεν επιτρέπει ούτε αισιοδοξία ούτε εφησυχασμό.
Εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να υπερασπιστούμε την ελευθερία της πατρίδας μας και την αξιοπρέπεια του λαού μας. Αυτή είναι η κορυφαία αποστολή της Εθνικής Φρουράς. Μπορεί να είμαστε λίγοι απέναντι σε πολυάριθμο εχθρό. Αλλά πρέπει να στείλουμε το καθαρό μήνυμα ότι, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, είμαστε αποφασισμένοι να επιβιώσουμε στη γη των πατέρων μας, να κρατήσουμε την ιστορική μας συνέχεια, ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε την πατρίδα και τον λαό μας, τα ιερά και τα όσια μας.
Αυτή την περίοδο στην Εθνική Φρουρά καταβάλλεται μια μεγάλη, σοβαρή και υπεύθυνη προσπάθεια ανασύνταξης δυνάμεων με συνειδητή πειθαρχία, με αναθεώρηση νοοτροπιών και συμπεριφορών και με εκσυγχρονισμό λειτουργιών. Στόχος είναι η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση όλων των δυνάμεων και δυνατοτήτων σε ανθρώπινο δυναμικό και σε διαθέσιμο υλικό, για να πετύχουμε τη βέλτιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα και μαχητική ικανότητα.
Σήμερα, έναν ακριβώς χρόνο αφότου η νέα ηγεσία ανέλαβε καθήκοντα, επιθυμώ από το επίσημο αυτό βήμα να εκφράσω την αναγνώριση και τη μεγάλη εκτίμηση της Κυβέρνησης για το σημαντικό έργο που επιτελείται στην Εθνική Φρουρά. Και παράλληλα να επαναλάβω την εμπιστοσύνη και την πλήρη στήριξη στην ηγεσία των ενόπλων μας δυνάμεων.
Νέοι Ανθυπολοχαγοί και Ανθυποσμηναγοί,
Μόλις έχετε αποφοιτήσει από τις Στρατιωτικές Παραγωγικές Σχολές της Ελλάδας. Και αυτό είναι ακόμη ένα δείγμα και ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα παραμένει πάντοτε ο μόνιμος, σταθερός και ανιδιοτελής συμπαραστάτης στον αγώνα για την ελευθερία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στόχος μας είναι μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρος, μια πατρίδα της ειρήνης και της προόδου για όλους τους νόμιμους πολίτες της. Σε αυτό τον μεγάλο αγώνα καλείστε να συμμετάσχετε μέσα από τις τάξεις της Εθνικής Φρουράς με συναίσθηση ευθύνης και στρατιωτική πειθαρχία. Να είστε αξιοπρεπείς και υπερήφανοι. Να αποδειχθείτε αντάξιοι των προσδοκιών μας και να τιμήσετε το ξίφος που τώρα μόλις σας έχει απονείμει η πατρίδα.
Σας διαβεβαιώνω ότι τόσο η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς όσο και εγώ προσωπικά βρισκόμαστε δίπλα σας, αρωγοί και συμπαραστάτες στο έργο που έχετε να επιτελέσετε. Θα ήταν παράλειψη να μη συγχαρώ θερμά τους γονείς και τις οικογένειές σας που σας ανάθρεψαν, στήριξαν τις επιλογές σας και σήμερα βρίσκονται εδώ για να σας καμαρώσουν.
Σας εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στη στρατιωτική σας σταδιοδρομία για το καλό της πατρίδας μας.