30/7/12

Κοινή συνέντευξη Τύπου της Υπουργού Εξωτερικών με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελβετικής Συνομοσπονδίας 30/07/2012

Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή συναντήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελβετικής Συνομοσπονδίας κ. Didier Burkhalter, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο. Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχαν οι δύο Υπουργοί και των εκτεταμένων διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, η δρ Μαρκουλλή και ο κ. Burkhalter έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Η δρ Μαρκουλλή στην αρχική της δήλωση ανέφερε τα ακόλουθα: «Είχαμε μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τον συνάδελφο μου Υπουργό Εξωτερικών της Ελβετίας κ. Didier Burkhalter.
Κατά συνάντηση μας επαναβεβαιώσαμε το εξαίρετο επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, οι οποίες χρονολογούνται από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, και βεβαίως συζητήσαμε τρόπους περαιτέρω διεύρυνσής τους. Οι σχέσεις ΕΕ-Ελβετίας πρόσθεσαν μια νέα διάσταση στις σχέσεις μας. Εν προκειμένω επιτρέψετε μου να εκφράσω δημοσίως βαθιά εκτίμηση για τη συμβολή της Ελβετίας μέσω του Προγράμματος Συνεργασίας, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό στις προσπάθειες για επανένωση του νησιού, και τις δικοινοτικές δραστηριότητες και έργα όπως το «Σπίτι της Συνεργασίας» στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία.
Κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της Ελβετίας με την ΕΕ, ενεργώντας ως έντιμος διαμεσολαβητής. Ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας, στον οποίο συμμετέχει η Κύπρος, αποτελεί ακόμη ένα τομέα συνεργασίας με την Ελβετία, συνεισφέροντας στην ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών των δύο χωρών μας.
Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω των Υπουργό Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως και για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία ως Προεδρεύουσας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχα επίσης την ευκαιρία να εκφράσω ικανοποίηση για την υποστήριξη της Ελβετίας για μια συνολική και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα βασισμένη στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Κύπρος εκτιμά βαθύτατα τη συμβολή της Ελβετίας στις προσπάθειες για επανένωση του νησιού.
Επιθυμώ επίσης να εκφράσω δημόσια τη βαθιά εκτίμηση μας για την πρόσφατη σύναψη μιας σημαντικότατης διμερούς συμφωνίας για την Εισαγωγή και τον Επαναπατρισμό Πολιτιστικής Περιουσίας, που αναμένεται να υπογραφεί τον ερχόμενο Νοέμβριο. Λαμβάνοντας υπόψη την ευρείας κλίμακας λεηλασία και καταλήστευση των πολιτιστικών μας θησαυρών στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, η υπογραφή αυτής της διμερούς συμφωνίας αποτελεί μια σημαντική συμβολή στις διεθνείς προσπάθειες για προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Όσον αφορά στις δραστηριότητες της Κύπρου για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη (ΑΟΖ) ενημέρωσα πλήρως τον Υπουργό Εξωτερικών για την κατάσταση και εξέφρασα βαθιά ανησυχία για την απειλητική στάση της Τουρκίας και τις συνεχείς απειλές για δημιουργία έντασης στην περιοχή. Τόνισα επίσης ότι η συνεχής αεροναυτική παρουσία της Τουρκίας και οι μη εξουσιοδοτημένες σεισμογραφικές δραστηριότητές της στην ΑΟΖ της Κύπρου στοχεύουν στη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και έντασης στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Με τον Ελβετό ομόλογό μου έχουμε συζητήσει την ανησυχητική κατάσταση στη Συρία και τις πιθανές κυματοειδείς επιπτώσεις της στην ευρύτερη περιοχή, και ιδιαίτερα στον Λίβανο, τον οποίο ο κ. Burkhalter έχει επισκεφθεί πριν έλθει στην Κύπρο. Εν προκειμένω συμμεριστήκαμε τη θέση για την ανάγκη να τερματιστεί η βία και επαναλάβαμε τη βαθιά μας ανησυχία όσον αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Επαναλάβαμε την πλήρη στήριξη μας στην αποστολή του κοινού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών κ. Κόφι Ανάν και το Σχέδιο του από έξι σημεία, και την ανάγκη να επιμείνουμε σε διέξοδο μέσω πολιτικού διαλόγου.
Εξέφρασα επίσης την πεποίθηση της Κύπρου ότι η στρατιωτική επέμβαση θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε μέσο».
Από της πλευράς του ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο και ευχαρίστησε την Κυπρία ομόλογο του για τη συνάντηση και τις ουσιαστικές συζητήσεις που είχαν, που ενισχύουν τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, και πρόσθεσε: «Θα είμαι πολύ ευτυχής να σας υποδεχθώ στην Ελβετία τον ερχόμενο Νοέμβριο». Ο κ. Υπουργός μετέφερε επίσης τα συγχαρητήρια της Κυβέρνησης και του λαού της Ελβετίας στην Κύπρο και τον λαό της για την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία χαρακτήρισε ιστορικό γεγονός για τη χώρα.
Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Burkhalter είπε: «Οι διμερείς μας σχέσεις είχαν ένα πολύ καλό παρελθόν και επιθυμούμε να τις εντατικοποιήσουμε για ένα επίσης πολύ καλό μέλλον. Υπήρξαν κάποιες ελβετικές στιγμές στην ιστορία σας όπως είναι η Συνθήκη της Ζυρίχης του 1959. Η Ελβετία ήταν επίσης μια από τις πρώτες χώρες που συνήψαν διπλωματικές σχέσεις με την Κύπρο και υπήρξε επίσης η Διάσκεψη του Bürgenstock το 2004. Στο μέλλον μπορούμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με ανάπτυξη της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως είναι η Συμφωνία για την Πολιτιστική Κληρονομιά και πιστεύω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στο θέμα αυτό αρκετά γρήγορα. Υπάρχουν επίσης τα θέματα της σύναψης Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας καθώς και της έρευνας και της εκπαίδευσης. Και η Ελβετία είναι έτοιμη, αν υπάρξει επιθυμία και χρειάζεται, να στηρίξει σε οποιαδήποτε στιγμή την επίλυση του κυπριακού προβλήματος προσφέροντας τις καλές της υπηρεσίες».
Σχετικά με τις σχέσεις Ελβετίας – ΕΕ, είπε ότι η Ελβετία έχει την προθυμία να επιβεβαιώσει και να ανανεώσει τη διμερή σχέση μεταξύ Ελβετίας και ΕΕ, σημειώνοντας ότι είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελβετίας όσο και της ΕΕ. «Η Ελβετία είναι μια χώρα με μεγάλη σταθερότητα και είναι σημαντικό να βρίσκουμε περισσότερη σταθερότητα σ’ αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς και θα μπορούσαμε να φέρουμε περισσότερη σταθερότητα και στην Ευρώπη», είπε. Επιπλέον, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ουσιαστική πολιτική συζήτηση που εγκαινίασε η χώρα του με την ΕΕ τους τελευταίους μήνες, σχετικά με θεσμικά ζητήματα μεταξύ ΕΕ και Ελβετίας.
Αναφερόμενος σε διεθνή ζητήματα, ο κ. Βurkhalter είπε ότι συζήτησαν επίσης σχετικά με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη και την Προεδρία της Ελβετίας το 2014. «Επεξεργαζόμαστε τις προτεραιότητες μας γι’ αυτήν και θα θέλαμε να ανταλλάξουμε απόψεις με πολλές χώρες», είπε.
Όσον αφορά τη Συρία, υπογράμμισε ότι η θέση της Ελβετίας είναι πως η κρίση στη Συρία μπορεί να επιλυθεί μόνο με μια πολιτική και συνολική λύση, προσθέτοντας ότι η χώρα του υποστηρίζει, από την αρχή, το σχέδιο Κόφι Ανάν. Τόνισε ότι επίσης ανησυχούν πολύ για την ανθρωπιστική κατάσταση, τα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας, τα διεθνή εγκλήματα στο συριακό έδαφος και ως εκ τούτου, όπως είπε, αποφάσισαν να αυξήσουν τα μέσα που διαθέτουν για να βοηθήσουν χώρες όπως ο Λίβανος να δέχονται πρόσφυγες, όχι μόνο μέσω διεθνών οργανισμών αλλά και με απευθείας στήριξη σε φιλοξενούσες οικογένειες στο Λίβανο. Είπε επίσης ότι εργάζονται για παραπομπή της υπόθεσης της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, σημειώνοντας ότι ψάχνουν υποστήριξη από άλλες χώρες για να γράψουν επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά μ’ αυτό.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το καθεστώς της Συρίας, η κα Μαρκουλλή είπε: «Νομίζω ότι η αυξανόμενη πίεση που έχουμε δει εκ μέρους της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας κατά τους τελευταίους μήνες – θα θυμάστε ότι κάθε μήνα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθετεί επιπρόσθετες κυρώσεις εναντίον της Συρίας – όλα αυτά αποτελούν στοιχεία που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι η πίεση αυξάνεται. Τώρα, κατά πόσον αυτό θα οδηγήσει το καθεστώς στο σημείο να παραιτηθεί, αυτό θα το δούμε».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κα Μαρκουλλή, είπε: «΄Εχω ακούσει πολύ προσεκτικά τις εισηγήσεις όπως αναπτύχθηκαν από τον Υπουργό Εξωτερικών. Όπως γνωρίζετε, στην ΕΕ ενεργούμε με μια διαδικασία και ατμόσφαιρα συναίνεσης. ΄Ετσι, αυτό θα συζητηθεί λεπτομερώς από την ΕΕ. Μπορούμε να δούμε τις δυσκολίες που υπάρχουν στην Ελβετία λόγω των ιδιαιτεροτήτων του συστήματος. ΄Ετσι, αυτό που είπα στον Υπουργό Εξωτερικών είναι ότι, ιδιαίτερα κατά την Προεδρία μας, η Κύπρος θα ενεργήσει ως ένας έντιμος μεσολαβητής. Βέβαια, όλα αυτά τα θέματα, ιδιαίτερα τα θεσμικά θέματα, συζητούνται άμεσα από την Ελβετική Κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά πάντοτε σε διαβούλευση με τα κράτη μέλη. ΄Εχει γίνει διαβούλευση και με την Κύπρο και βέβαια οι συζητήσεις μας με την Ελβετία θα συνεχιστούν στο θέμα αυτό».