6/7/12

21η Ετήσια Σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, στο Μονακό 06/07/2012

Άρχισαν στο Μονακό οι εργασίες της 21ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ). Γενικό θέμα της Συνόδου είναι «Ο ΟΑΣΕ: Περιοχή αλλαγής».



Σε παρέμβασή του σε συζήτηση στην Επιτροπή Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας, ο βουλευτής κ. Γιώργος Γεωργίου επεσήμανε ότι, στις δύσκολες συγκυρίες που διέρχεται ο κόσμος, η διεθνής κοινότητα πρέπει να δώσει περισσότερη έμφαση στην αξιοπιστία και την πολιτική εγκυρότητά της, στοιχεία τα οποία συχνά, όπως επεσήμανε, αμφισβητούνται από τα γεγονότα. Υπογράμμισε δε την ανάγκη όπως, οι συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και η υποχρέωση των συμμετεχόντων κρατών να επιδεικνύουν σεβασμό στις αρχές του ΟΑΣΕ, τονίζονται ανελλιπώς από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού.
Ο κ. Γεωργίου τόνισε ότι η προσήλωση στον πιο πάνω στόχο πρέπει να διέπει τις προσπάθειες προς επίτευξη της αναγκαίας πολιτικής συναίνεσης, προκειμένου να ξεπεραστούν τα υπάρχοντα προβλήματα καχυποψίας και οι διαφορετικές αντιλήψεις περί της ασφάλειας, ως η έκκληση της Διακήρυξης της Διάσκεψης Κορυφής της Αστάνα. Ο κ. Γεωργίου επεσήμανε ότι οι διαφορετικές ερμηνείες θεμελιωδών αρχών του ΟΑΣΕ, όπως αυτή της αδιαίρετης ασφάλειας, του σεβασμού της κυριαρχίας και της μη επέμβασης στα εσωτερικά των κρατών, εξηγούν την κατάσταση στην περιοχή του ΟΑΣΕ και στον κόσμο. Στην αναζήτηση της παγκόσμιας ασφάλειας, οι πολιτικές ατζέντες και τα στενά συμφέροντα των κρατών πρέπει να παραμερίζονται σε όλες τις περιπτώσεις και όχι επιλεκτικά, τόνισε ο Κύπριος βουλευτής.
Ο κ. Γεωργίου επεσήμανε ότι γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους δεν καθίσταται δυνατή μια ενιαία απάντηση της διεθνούς κοινότητας σε καταστάσεις κρίσεων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αναφέρθηκε δε ειδικότερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δίνοντας έμφαση στην περίπτωση της Κύπρου.
Αναφερόμενος, εξάλλου, στην ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από την Κυπριακή Δημοκρατία, σε κρίσιμες, όπως επεσήμανε, πολιτικές και οικονομικές συγκυρίες για την ΕΕ και τη χώρα μας ειδικότερα, διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της κυπριακής πλευράς να ασκήσει μια αντικειμενική και επιτυχημένη Προεδρία. O κ. Γεωργίου κάλεσε την Τουρκία να συνεργαστεί με την Κυπριακή Προεδρία και επαναβεβαίωσε τη θέση της Κύπρου ότι η εκμετάλλευση των ενεργειακών της κοιτασμάτων μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για ειρήνη και σταθερότητα προς όφελος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων, της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.
Ο κ. Γεωργίου σημείωσε την ανάγκη προσαρμογής του Οργανισμού στις νέες πραγματικότητες ασφάλειας, κατοχυρώνοντας τις θεμελιώδεις αρχές του. Υπογράμμισε δε ότι η ενίσχυση των μηχανισμών του ΟΑΣΕ για την εποπτεία της εφαρμογής των δεσμεύσεών τους από τα συμμετέχοντα κράτη, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη μεγαλύτερης διαφάνειας και λογοδοσίας και, κατά συνέπειαν, μεγαλύτερης νομιμοποίησης και επιρροής του Οργανισμού.