6/7/12

Εκδηλώσεις στη Βαρσοβία για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο 06/07/2012

Στις 2 και 3 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία επίσημη τελετή και πολιτιστικές εκδηλώσεις για την ανάληψη από την Κύπρο της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.



H εκδήλωση άρχισε με σύντομη ομιλία του Πρέσβη της Δημοκρατίας κ. Ανδρέα Ζήνωνος, ο οποίος τόνισε ότι η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο για πρώτη φορά από την ένταξη της στην ΕΕ είναι ιστορικής σημασίας για το νησί και τον λαό του και αποτελεί μια τεράστια πρόκληση, υποχρέωση και ευθύνη, αλλά ταυτόχρονα και μια εξαιρετική ευκαιρία προβολής της χώρας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δύσκολη περίοδο κατά την οποία η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία, και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τα άλλα δύο κράτη του Τρίο Προεδρίας (Πολωνία και Δανία) για τη μέχρι τώρα συνεργασία, τις επιτυχείς Προεδρίες τους και τα αποτελέσματά τους. Τόνισε την ετοιμότητα της Κύπρου να αναλάβει την Προεδρία και πρόσθεσε ότι θα εργαστούμε σκληρά και θα προσπαθήσουμε να είμαστε ένας έντιμος διαμεσολαβητής και προσδοκούμε να ασκήσουμε μια αξιοπρεπή και πετυχημένη Προεδρία. Ακολούθως αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας και ανέλυσε το κεντρικό μήνυμα για μια καλύτερη Ευρώπη για τους πολίτες της και για τους γειτονικούς λαούς.
Ακολούθησε δεξίωση και συναυλία στην οποία παρέστησαν εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού της Πολωνίας, εκπρόσωποι Υπουργείων, η Διευθύντρια, Υποδιευθύντρια και λειτουργοί της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Πολωνία, πρώην Πρόεδρος και νυν Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Πολωνίας και Κύπρου βουλευτής κ. Andrzej Gałażewski, αρχηγοί και εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών, αξιωματούχοι της Πολωνίας, δημοσιογράφοι και μέλη της κυπριακής και ελληνικής Πρεσβείας και παροικίας.
Κατά το διήμερο 2 και 3 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το μουσικοχορευτικό συγκρότημα «Μούσα» του Μιχάλη Ττερλικκά εμφανίστηκε στο Βασιλικό Κάστρο της Παλιάς Πόλης της Βαρσοβίας κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συναυλίας του 12ου φεστιβάλ «Μουσικοί Κήποι», αφιερωμένης στην Κύπρο με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας.
Επίσης στο Βασιλικό Κάστρο έγινε προβολή έξι ντοκιμαντέρ για την Κύπρο σε συνεργασία και με συμμετοχή του καθηγητή του Πανεπιστημίου Βαρσοβίας κ. Przemysław Kordos και της κας Barbara Pietkiewicz Διευθύντριας του προγράμματος του πολιτιστικού ιδρύματος «Μουσικοί Κήποι».
Τις πολιτιστικές εκδηλώσεις παρακολούθησαν εκπρόσωποι υπουργείων, Πολωνοί βουλευτές, αρχηγοί και εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών, Πολωνοί αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι και μέλη της κυπριακής και ελληνικής παροικίας. Η αίθουσα χωρητικότητας περίπου 800 ατόμων ήταν υπερπλήρης, και τις δύο μέρες, και οι εκδηλώσεις για την Κύπρο εντυπωσίασαν το κοινό.