16/7/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους στη συνέντευξη Τύπου για τα «Κύπρια 2012», στη Λευκωσία 16/07/2012


Το Διεθνές Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ, ένας θεσμός ο οποίος έχει ήδη διανύσει δύο δεκαετίες ζωής, θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 30ης Αυγούστου και 20ης Οκτωβρίου. Όπως και σε όλες τις προηγούμενες χρονιές της διοργάνωσης τους, έτσι και στα «ΚΥΠΡΙΑ 2012», θα φιλοξενηθούν υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές προτάσεις από τον χώρο της μουσικής, του χορού και του θεάτρου, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της ελεύθερης Κύπρου. Το Φεστιβάλ φέτος αποτελεί ουσιαστικό μέρος των εκδηλώσεων για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατηρώντας τους κύριους άξονες πολιτικής του, δηλαδή την παροχή, αφενός της ευκαιρίας στους Κύπριους δημιουργούς για την παραγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου και την παροχή της δυνατότητας στο κοινό, αφετέρου να παρακολουθήσει επιλεγμένες εκδηλώσεις επιπέδου από το εξωτερικό.


Το Φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του προς το κοινό την 30η Αυγούστου, με συναυλία από τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων σε συνεργασία με την “World Youth Choir” που θα φέρει τον τίτλο «Προς την Ευρώπη της Ειρήνης».
Ακολουθούν οι δύο θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας, ο «Αμφιτρύωνας» του Μολιέρου και ο «Περικλής» του William Shakespeare με τη συμμετοχή εκλεκτών Ελλαδιτών ηθοποιών.
Το τρίτο στη σειρά δρώμενο αφορά στη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου με τίτλο «Στον Μουσικό Πύργο του Οθέλλο: 4 Μουσικές οπτικές στο Σαιξπηρικό Δράμα» με έργα των Dvorak, Khachaturian, Rossini και Verdi.
Συνέχεια στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ δίνουν οι συναυλίες του σχήματος «Εν Χορδαίς» με τη Μαρία Φαραντούρη με τίτλο “Mediterranean Express”, μία παράσταση όπου παρουσιάζεται η δημιουργική εξέλιξη της μουσικής κληρονομιάς της Μεσογείου και η συνάντησή της με τις «μουσικές του κόσμου» και την ethno-jazz.
Ακολουθεί η συναυλία με τίτλο “The Age of Now” και την οποία παρουσιάζει το σχήμα J. Kriste, Master of Disguise. Πρόκειται για έργο στο οποίο θα λάβουν μέρος σημαντικοί Κύπριοι και Ελλαδίτες μουσικοί με εκτεταμένο μουσικό υπόβαθρο στη σύγχρονη και παραδοσιακή μουσική . Τα ηχοχρώματα τους θα έρθουν να δεθούν με τους πιο δυτικότροπους ήχους της κιθάρας, του πιάνου και των τυμπάνων.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ συνεχίζεται με τη συναυλία «Τα ερωτικά τραγούδια της Σμύρνης συναντούν την κυπριακή παράδοση» με τη συμμετοχή του Γιάννη Κότσιρα, του Μιχάλη Ττερλικκά και του συγκροτήματος «Εστουδιαντίνες». Το ρεπερτόριο της παράστασης απαρτίζεται από κομμάτια που αποτέλεσαν τον πρόδρομο της πειραιώτικης (ρεμπέτικης) σχολής και που έχουν σημαδεύσει τη δεκαετία του 1920, ενώ τα ίχνη του φθάνουν μέχρι και τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι παραστάσεις με τίτλο «Φωνές της Κύπρου» με μουσική και κείμενα του Νότη Γεωργίου αποτελούν τον επόμενο σταθμό του προγράμματος του Φεστιβάλ. Πρόκειται για έργο εμπνευσμένο από την κυπριακή παραδοσιακή μουσική, τις κυπριακές έμμετρες τέχνες (ποίηση, χορός) και το Αρχαϊκό Μέλος.
Ακολουθούν οι παραστάσεις από τη μεγαλύτερη ομάδα χορού της Ιταλίας το Fondazione Nazionale Della Danza Aterballetto με τίτλο “Rossini Cards” και “Cantata”.
Στη συνέχεια σειρά θα έχουν οι παραστάσεις της ομάδας Fresh Target Theatre Ensemble με τίτλο «Το Ρίσκο», βασισμένο στο ποίημα του Γιώργου Σεφέρη «Στα Περίχωρα της Κερύνειας» όπου και θα συμμετέχουν καταξιωμένοι Κύπριοι και ξένοι καλλιτέχνες του θεάτρου.
Συνέχεια στο πρόγραμμα έχουν οι συναυλίες του Βάσου Αργυρίδη με τίτλο «Ανθολόγιον: 25 χρόνια δημιουργίας εν Κύπρω» όπου ανάμεσα σε άλλα θα παρουσιαστεί μελοποιημένη ποίηση από τους «Προσανατολισμούς» του Ελύτη και τις «Μπαλάντες του Αυγούστου» του Καρατζά.

Ακολουθούν οι συναυλίες του Πολιτιστικού Ομίλου «Διάσταση» όπου θα παρουσιαστεί το έργο του Μιχάλη Χριστοδουλίδη «Πορφυρώματα» βασισμένο στην ομώνυμη ποιητική συλλογή του Έκτορα Πατριώτη.
Το Φεστιβάλ «ΚΥΠΡΙΑ 2012» κλείνει με τη μουσική παράσταση με τίτλο «Ορέστεια-Ακολουθία του Αισχύλου» του Ιάννη Ξενάκη. Ο συνθέτης, εμπνεύστηκε το έργο από την ομώνυμη τριλογία του Αισχύλου (Αγαμέμνων-Χοηφόροι-Ευμενίδες) και το έργο του δοξάζει ως λειτουργία το τέλος της βαρβαρότητας και την έλευση της συλλογικής συνείδησης.
Όπως κάθε σοβαρός καλλιτεχνικός θεσμός, το Διεθνές Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ βασίζεται στο έργο πολλών επιμέρους παραγόντων, καλλιτεχνικών και άλλων συντελεστών, τους οποίους συγχαίρω θερμά. Θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τη Συμβουλευτική Επιτροπή- τον κ. Παύλο Παρασκευά, Διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, την κυρία Αννίτα Σαντοριναίου, την κ. Καρολίνα Κωνσταντίνου, τον κ. Γιώργο Νεοφύτου, τον κ. Γιώργο Κάρβελο, τον κ. Τάσο Στυλιανού και τον κ. Μηνά Τίγκιλη - η οποία ξεχώρισε από το σύνολο των προτάσεων που υποβλήθηκαν για τα «ΚΥΠΡΙΑ 2012», εκείνες που κατά την κρίση της ήταν οι πλέον κατάλληλες για να ενταχθούν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Εκτιμώ ιδιαίτερα την προσφορά της, γνωρίζοντας ότι το έργο που τα μέλη της Επιτροπής αυτής καλούνται κάθε χρόνο να φέρουν εις πέρας δεν είναι εύκολο.
Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την εδώ παρουσία σας και να σημειώσω ότι προσδοκούμε πάντοτε και τη δική σας συνεργασία για την επίτευξη των στόχων μας στον τομέα του Πολιτισμού.