17/7/12

Τελέστηκε μνημόσυνο για τα θύματα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, στη Νέα Υόρκη 17/07/2012

Το Γενικό Προξενείο, η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και η ΠΣΕΚΑ οργάνωσαν εθνικό μνημόσυνο για τα θύματα των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης την Κυριακή, 15 Ιουλίου.



Το μνημόσυνο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος ενώ παρέστησαν οι διπλωματικές και προξενικές Αρχές της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, οι Πρόεδροι των κυπριακών σωματείων και οργανώσεων και πολλοί ομογενείς.
Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης κ. Νικόλαος Αιμιλίου, ο οποίος αφού σημείωσε ότι η μνήμη των γεγονότων του Ιουλίου και Αυγούστου του 1974 παραμένει άσβεστη και ζωντανή, πρόσθεσε ότι δυστυχώς 38 χρόνια αργότερα ζούμε με τις συνέπειες όλων όσων συνέβησαν. Πρώτα το πραξικόπημα και μετά η εισβολή επισώρευσαν θύματα, ερείπια, αγνοούμενους, πρόσφυγες, καταπάτηση όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων των Ελλήνων της Κύπρου, επισήμανε ο Κύπριος Πρέσβης.
Ακολούθως τόνισε ότι η μνήμη των πατρογονικών εδαφών πάνω στα οποία είναι κτισμένες εστίες και βωμοί που μέσα τους έχουν ταφεί οι γονιοί και οι πρόγονοι μας αποτελεί προσκλητήριο για συνέχιση του αγώνα, για το ξεσκλάβωμα, για την επιστροφή, για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων μας και ασφαλώς για τη δικαίωση της πατρίδας μας. Στη συνέχεια ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος σημείωσε ότι ο αγώνας δεν είναι εύκολος και δυστυχώς η πάροδος του χρόνου τον δυσκολεύει ακόμη περισσότερο, όμως, υπογράμμισε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε .
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος με την ευκαιρία απηύθυνε θερμές ευχαριστίες προς τους ομογενείς για όλη τη συμπαράσταση την οποία χωρίς υπολογισμό κόπων και άλλων θυσιών προσφέρουν ανιδιοτελώς από το 1974, καθώς και προς την Εκκλησία η οποία παραμένει το πνευματικό στήριγμα του αγώνα, που είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Στη συνέχεια, είπε ότι 38 χρόνια μετά από τη συμφορά, η μικρή Κύπρος έχει πετύχει αρκετά πράγματα. Αρχικά την ανόρθωση μέσα από τα ερείπια, κατόπιν, με τη συμπαράσταση της Ελλάδας, την ένταξη στην ΕΕ και από τα ερείπια του 1974 έχουμε φτάσει στην ευτυχή συγκυρία από την 1η Ιουλίου του 2012 στην άσκηση της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Καταλήγοντας τόνισε ότι αν και οι σημερινές μνήμες είναι θλιβερές και ο αγώνας είναι δύσκολος, η Κύπρος έχει αποδείξει ότι μπορεί να επιβιώσει, να ευημερήσει και να αγωνιστεί για την αποκατάσταση του δικαίου.
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αναφέρθηκε στη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου λόγω της οποίας η Κύπρος υπέφερε ανά τους αιώνες και ακόμη υποφέρει. Ο αγώνας για πραγματική ελευθερία και κυριαρχία διεξάγεται για πολλούς αιώνες και θα συνεχίσει να διεξάγεται μέχρις ότου η Κύπρος καταστεί ελεύθερη, κυρίαρχη και ανεξάρτητη, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.