12/7/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στην ημερίδα για παρουσίαση του Σχεδίου Επιχειρηματικής Καινοτομίας, στη Λευκωσία 12/07/2012

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω σε αυτή την ημερίδα για την παρουσίαση του Σχεδίου Επιχειρηματικής Καινοτομίας.

Η καινοτομία είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη δημιουργία επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας τόσο στη βιομηχανία όσο και στις υπηρεσίες.



Περιλαμβάνει όλους τους τομείς της επιχειρηματικότητας ανεξαρτήτως επιπέδου τεχνολογίας και αφορά στην καινοτομία προϊόντων ή υπηρεσιών, την καινοτομία στις μεθόδους οργάνωσης της παραγωγής και την καινοτομία στη διεύθυνση της επιχείρησης και στην εμπορευματοποίηση.
Το Σχέδιο ενίσχυσης της επιχειρηματικής καινοτομίας που παρουσιάζεται σήμερα αφορά μόνο στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Άλλα είδη καινοτομίας, εξίσου σημαντικά, θα ενισχυθούν στο μέλλον με άλλα προγράμματα.
Το σχέδιο είναι πιλοτικό, πρωτοπόρο και συνάδει προς τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές στον τομέα αυτό. Αποτελεί ένα μέτρο που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μεταμορφώσουν καινοτόμες ιδέες σε εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και μεγέθυνση της εθνικής μας οικονομίας.
Η περίοδος υποβολής αιτήσεων αρχίζει στις 19 Ιουλίου και λήγει στις 15 Οκτωβρίου του 2012. Οι Λειτουργοί του Υπουργείου θα οργανώσουν παρουσιάσεις και εργαστήρια για να ενημερώσουν και να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την συμπλήρωση των αιτήσεων και ακόμα οποιαδήποτε οργανωμένα σύνολα μπορούν να οργανώσουν παρόμοιες συναντήσεις.
Αγαπητοί φίλοι,
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία μεταμορφώνεται λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης, ιδιαίτερα όσον αφορά στις τεχνολογίες αιχμής, όπως είναι η νανοτεχνολογία, τα νέα υλικά και η βιοτεχνολογία, στην εξειδικευμένη παραγωγή και τη μεταστροφή των υπηρεσιών και της παραγωγής κοντά στους καταναλωτές.
Η ευρωπαϊκή στρατηγική στην καινοτομία θα βασιστεί στους παρακάτω άξονες:
• Την εισαγωγή της καινοτομίας στον χώρο εργασίας και τον σχεδιασμό νέων προϊόντων και υπηρεσιών, όπως ανάπτυξη νέων τρόπων στη διοίκηση των επιχειρήσεων, δια βίου μάθηση του εργατικού δυναμικού, πρόσληψη νέων αποφοίτων Πανεπιστημίων, υιοθέτηση νέων πρακτικών σχεδιασμού προϊόντων, συμμετοχή του εργατικού δυναμικού στον σχεδιασμό νέων προϊόντων και υπηρεσιών.
• Τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε συμπράξεις που δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν δίκτυα συνεργασιών και συνεργιών, μεταξύ άλλων, με επιχειρήσεις, ερευνητικά ινστιτούτα και επενδυτές.
• Την αναζωογόνηση της ζήτησης μέσω καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, όπως είναι η προώθηση κρατικών προμηθειών καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.
• Τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων, μέσω της σύστασης και χρηματοδότησης εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων με σκοπό την υποστήριξη επιχειρηματιών προς την κατεύθυνση αυτή. Ζωντανό παράδειγμα αποτελεί το σχέδιο εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας που υλοποίησε το Υπουργείο μας που συνέβαλε στη δημιουργία επιχειρήσεων έρευνας και καινοτομίας, πολλές από τις οποίες είναι σήμερα μαζί μας.
• Την προώθηση της κοινωνικής καινοτομίας, με την υποστήριξη ενεργειών και δράσεων κοινωνικής επιχειρηματικότητας που παρέχει μαθησιακά εργαλεία τα οποία εξειδικεύονται στην προώθηση της κοινωνικής καινοτομίας μέσω της εκπαίδευσης, της έρευνας και των προωθητικών ενεργειών και την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων για την αντιμετώπιση κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων.
• Την ανάπτυξη ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, με την υιοθέτηση του προγράμματος COSME (διαδόχου του CIP), του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», καθώς επίσης και των κοινοτικών πλαισίων στήριξης των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών Ταμείων ιδιαίτερα για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, τα οποία θα αποτελέσουν απαραίτητους μοχλούς στην ανάπτυξη και υποστήριξη νέων ιδεών στη βιομηχανική καινοτομία.
Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου των Υπουργών στο εξάμηνο που διανύουμε έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητες της τα θέματα βιομηχανικής ανάπτυξης και καινοτομίας. Θα καταβάλει προσπάθειες για να εφαρμοστεί η εμβληματική πρωτοβουλία “Ένωση Καινοτομίας”, περιλαμβανομένης και της ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας. Η Προεδρία θα επικεντρωθεί κυρίως στην προώθηση των διαπραγματεύσεων για τις νομοθετικές προτάσεις που αφορούν τόσο στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», όσο και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας.
Στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Ανταγωνιστικότητας που οργανώνουμε στην Κύπρο στις 18 και 19 Ιουλίου, το θέμα της καινοτομίας θα αποτελέσει αντικείμενο των συζητήσεων μας.
Κυρίες και κύριοι,
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Πίνακα κατάταξης στην Καινοτομία (European Innovation Scoreboard), η Κύπρος βρίσκεται μεταξύ των «μέσων καινοτόμων» κρατών μελών, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε την επίδοση μας στον τομέα αυτό. Παρόλο που η Κύπρος δεν είναι ένα κατεξοχήν βιομηχανικό κράτος, εντούτοις θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στην προώθηση της καινοτομίας. Έχει ένα εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που της επιτρέπει να ασκήσει πολιτικές έντασης γνώσης τόσο στον τριτογενή τομέα όσο και στο δευτερογενή και πρωτογενή.
Σκοπός του Υπουργείου είναι να αναπτύξει και να εφαρμόσει μέτρα δημιουργίας ευνοϊκού περιβάλλοντος για την καινοτομία και να ενισχύσει τις προσπάθειες των επιχειρήσεων στο να καινοτομούν ατομικά ή συλλογικά σε συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις ή ερευνητικά ιδρύματα.
Για τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την καινοτομία, το Υπουργείο, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, προωθεί την ενίσχυση των υφιστάμενων δομών, όπως είναι τα Εκκολαπτήρια επιχειρήσεων και τα Γραφεία Διασύνδεσης των Πανεπιστημίων, με νέες δομές όπως είναι τα Κέντρα Στήριξης της Επιχειρηματικής Καινοτομίας.
Το Υπουργείο προχωρά αποφασιστικά και στη δημιουργία υποδομών για την ενίσχυση της καινοτομίας, όπως για παράδειγμα το Τεχνολογικό Πάρκο στο Πεντάκωμο, το οποίο, μετά την τελευταία απόφαση για μείωση της έκτασης του, είναι έτοιμο προς υλοποίηση.
Θα χρειαστούμε τη βοήθεια όλων σας στον σχεδιασμό της πολιτικής, στην επεξεργασία των μέτρων και στην υλοποίηση επί μέρους προγραμμάτων. Να είστε βέβαιοι ότι θα κερδίσουμε το στοίχημα και θα δούμε τη χώρα μας μεταξύ των πρώτων στην καινοτομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και σας καλώ να δουλέψουμε μαζί στη νέα εποχή για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις.


Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Τεχνολογίας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους.