12/7/12

Ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αυστρία παρουσίασε τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας 12/07/2012

Ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αυστρία κ. Κώστας Παπαδήμας παρουσίασε στις 9 Ιουλίου τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αυστρία και η Αυστριακή Εταιρεία Ευρωπαϊκής Πολιτικής, στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βιέννη.



Ο κ. Πρέσβης τόνισε στην ομιλία του ότι η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ αποτελεί μια μεγάλη και ιστορική πρόκληση για την Κύπρο, η οποία θα εργαστεί ακούραστα για τη δημιουργία μιας καλύτερης και αποτελεσματικότερης Ευρώπης, ανταποκρινόμενη στην πρωτοφανή κρίση που ταλανίζει σήμερα την Ένωση.
Αναλύοντας τις τέσσερις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, ο κ. Παπαδήμας τόνισε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο αποτελεί το σημαντικότερο θέμα που η Προεδρία της Κύπρου καλείται να χειριστεί και μέσω του οποίου μπορεί να επιτευχθεί οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή σε ολόκληρη την ΕΕ. Ο κ. Πρέσβης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, στην επανέναρξη της Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ και σε άλλα θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ημερήσια διάταξη της Προεδρίας, όπως η Διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» και θέματα Παιδείας.
Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, ο κ. Παπαδήμας τόνισε ότι η Κύπρος στηρίζει την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την προϋπόθεση ότι θα έχει εκπληρώσει τα κριτήρια, όπως και κάθε άλλη υποψήφια προς ένταξη χώρα.
Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων οι οποίες περιστρέφονταν γύρω από διάφορα θέματα που θα απασχολήσουν την Κυπριακή Προεδρία. Την παρουσίαση παρακολούθησαν πέραν των 130 ατόμων, μεταξύ αυτών, οι Πρέσβεις ευρωπαϊκών και άλλων κρατών, εκπρόσωποι της Καγκελαρίας, του Υπουργείου Εξωτερικών και άλλων Ομοσπονδιακών Υπουργείων, καθώς και εκπρόσωποι εταιρειών και της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας.
Την εκδήλωση χαιρέτησε και συντόνισε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αυστρία κ. Richard Kühnel.