12/7/12

Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών στη Σερβία 12/07/2012

Oλοκληρώθηκε χθες η επίσημη επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών δρος Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή στη Σερβία. Το ταξίδι της δρος Μαρκουλλή στο Βελιγράδι αποτελεί την έναρξη σειράς ταξιδιών της κας Υπουργού υπό την ιδιότητά της ως Υπουργού Εξωτερικών της Προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της ΕΕ.



Η δρ. Μαρκουλλή, ως Υπουργός Εξωτερικών της Προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της ΕΕ, επισκέφθηκε το Βελιγράδι όπου έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Σερβίας κ.Tomislav Nikolic. Οι διαβουλεύσεις επικεντρώθηκαν στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων και ειδικότερα της Σερβίας, με την δρα Μαρκουλλή να υπογραμμίζει εκ νέου τη σημασία που αποδίδει η Κυπριακή Προεδρία σε αυτό ακριβώς το θέμα.
Η δρ Μαρκουλλή είχε επίσης την ευκαιρία να συναντηθεί με τον ομόλογό της Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας κ. Vuk Yeremic. Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο Υπουργών και των αντιπροσωπειών τους βρέθηκε η διεύρυνση της ΕΕ προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και ιδιαίτερα η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Μετά το πέρας των συνομιλιών οι δύο Υπουργοί παραχώρησαν από κοινού συνέντευξη Τύπου όπου η Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε εκ νέου οτι η διεύρυνση της ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα για την Κυπριακή Προεδρία. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας διαβεβαίωσε με τη σειρά του την προσήλωση της χώρας του στην ευρωπαϊκή της προοπτική. Ακολούθησε γεύμα εργασίας το οποίο παρέθεσε προς τιμήν της κας Υπουργού ο ομόλογός της.
Η δρ Μαρκουλλή συναντήθηκε στη συνέχεια με τον τέως Πρόεδρο της Σερβίας κ. Boris Tadic με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για τη παρούσα κατάσταση στη Σερβία και για την ανάγκη συνέχισης του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας.
Οι επαφές της κας Υπουργού ολοκληρώθηκαν με τη συνάντησή της με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας κ. Ivica Dacic. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων με τον κ. Dacic βρέθηκαν οι εξελίξεις σχετικά με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Σερβία και τη στάση που η νέα κυβέρνηση αναμένεται να τηρήσει στο θέμα των σχέσεών της με την ΕΕ. Η δρ Μαρκουλλή επανέλαβε την ετοιμότητα της Κυπριακής Προεδρίας για ώθηση της ενταξιακής πορείας της Σερβίας και ειδικότερα την επιθυμία της Προεδρίας να συμβάλει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας, τον προσεχή Δεκέμβριο, εφόσον προηγηθεί θετική σύσταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συνεχιστεί η δέσμευση της Σερβίας προς τα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων του Δεκεμβρίου του 2011. Ο κος Dacic υπογράμμισε τη στήριξη του στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και διαβεβαίωσε ότι η Σερβία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ.
Κατά τη παραμονή της στο Βελιγράδι η δρ Μαρκουλλή παραχώρησε συνεντεύξεις στον τηλεοπτικό σταθμό RTS και στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TANJUG.
H δρ. Μαρκουλλή αναχώρησε από τη Σερβία χθες βράδυ για το Μαυροβούνιο.