15/6/12

Δήλωση του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη κατά την ολοκλήρωση της καταστροφής των βλημάτων ΒOFOR 40 χιλ. 15/06/2012

Σήμερα κλείνει το κεφάλαιο της καταστροφής των 223.845 βλημάτων ΒOFOR 40 χιλ. (770 περίπου τόνων) που ήταν αποθηκευμένα για δεκαετίες σε υπαίθριες στιβάδες στο στρατόπεδο "Νίκου Ευαγόρου" στην Παλώδια.


Ήταν μια τεράστια ποσότητα από πεπαλαιωμένα και επικίνδυνα πυρομαχικά που αποτελούσαν πραγματικό, άμεσο και σοβαρό κίνδυνο για την πόλη της Λεμεσού. Η επιχείρηση απομάκρυνσης από την Παλώδια και εναποθήκευσης τους σε απομακρυσμένη ορεινή περιοχή και η διαδικασία καταστροφής ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2011 και ολοκληρώνεται σήμερα. Ένας εφιάλτης ανήκει στο παρελθόν.
Σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια ζητήσαμε και είχαμε ως Υπουργείο Άμυνας τη συνεργασία και τη στήριξη εμπειρογνωμόνων του ΟΑΣΕ όπου είμαστε κράτος μέλος καθώς και εμπειρογνωμόνων των βρετανικών βάσεων.
Στην ομάδα των εμπειρογνωμόνων του ΟΑΣΕ που επισκέφθηκαν την Κύπρο συμμετείχαν ειδικοί από την Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Βρετανία, Σλοβενία και το Κέντρο Πρόληψης Συγκρούσεων.
Και οι δύο ομάδες ενημερώθηκαν, επιθεώρησαν τα βλήματα στο στρατόπεδο της Παλώδιας και οι διαπιστώσεις τους αξιοποιήθηκαν καταλλήλως. Και οι δύο ομάδες εμπειρογνωμόνων επιβεβαίωσαν την ορθότητα του χειρισμού από τους Κύπριους πυροτεχνουργούς της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ).
Τον Απρίλιο του 2012 επισκέφθηκαν την Κύπρο τρεις Αμερικανοί ειδικοί εμπειρογνώμονες πυροτεχνουργοί οι οποίοι με την εμπειρία τους βοήθησαν περαιτέρω την όλη διαδικασία.
Τον Μάιο 2012 είχαμε ομάδα πυροτεχνουργών από τον ΟΑΣΕ, από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία που συμμετείχαν στη διαδικασία και συνεργάστηκαν με τους πυροτεχνουργούς της ΕΦ στο τελικό στάδιο του προγράμματος καταστροφής των επικίνδυνων αυτών πυρομαχικών.
Σήμερα κλείνει αυτό το μεγάλο και επικίνδυνο κεφάλαιο ύστερα από μια τεράστια, επίμονη, σοβαρή, επαγγελματική και ταχύρρυθμη προσπάθεια έντεκα μηνών. Σήμερα καταστρέφεται και η τελευταία ποσότητα των βλημάτων BOFOR 40 χιλ. Αυτό το σοβαρό και επικίνδυνο πρόβλημα ανήκει πια στο παρελθόν.
Άχρηστα πυρομαχικά δεν θα παύσουν να υπάρχουν ενόσω υπάρχουν ένοπλες δυνάμεις. Τώρα, όμως, έχουμε γίνει σοφότεροι. Διαθέτουμε τις εμπειρίες για καταστροφές, αλλά παράλληλα έχουμε δρομολογήσει και διαδικασίες για την εξεύρεση εταιρείας που θα αναλάβει, όπου χρειάζεται, καταστροφές πεπαλαιωμένων πυρομαχικών και στην προμήθεια κλιβάνου καταστροφής πυρομαχικών μικρού διαμετρήματος.
Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον ΟΑΣΕ και τις φίλες χώρες που συνεργάστηκαν και στήριξαν την προσπάθεια μας, την Ελλάδα, Ισπανία, Βρετανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Σλοβενία και Σερβία.
Θερμά ευχαριστώ και συγχαίρω:
- Tον Διοικητή και το προσωπικό της ΙΙΙ Tαξιαρχίας Υποστήριξης.
- Τον Διοικητή τα στελέχη και το πολιτικό προσωπικό της 661 Αποθήκης Βάσεως Πυρομαχικών.
- Τους Διοικητές της 20ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας και της Διοίκησης Καταδρομών ΓΕΕΦ.
- Τους Διευθυντές και το προσωπικό των Διευθύνσεων Στρατονομίας και Πληροφοριών του ΓΕΕΦ.
- Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Αρχηγό Αστυνομίας και τον Αστυνομικό Διευθυντή Λάρνακας για τη συνεργασία και τη συνδρομή τους στην περιφρούρηση του χώρου.
Ευχαριστώ θερμά τα Κοινοτικά Συμβούλια Παλώδιας, Ασγάτας, Καλαβασού και Καλού Χωριού Λάρνακας για την εξαιρετική κατανόηση και τη συνεργασία τους με την Εθνική Φρουρά.
Ιδιαίτερα, όμως θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες, τη βαθύτατη εκτίμηση και τα συγχαρητήρια του Υπουργείου Άμυνας στους πυροτεχνουργούς του ΓΕΕΦ οι οποίοι κυριολεκτικά με κίνδυνο της ζωής τους εργάστηκαν μεθοδικά, με ζήλο, αφοσίωση, αίσθημα ευθύνης, με αυταπάρνηση και υποδειγματικό επαγγελματισμό απαλλάσσοντας την ΕΦ και τον τόπο από τεράστιες ποσότητες άχρηστων και επικίνδυνων πυρομαχικών.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αρχηγό της ΕΦ που από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία επέδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία για το μεγάλο αυτό πρόβλημα και με την εμπειρία και τις γνώσεις του καθοδήγησε τα στελέχη της ΕΦ και έφεραν μαζί σε πέρας αυτό το δύσκολο και επικίνδυνο έργο μέσα στα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα.