13/6/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στo Απογευματινό Τσάι της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Αναπήρων Λεμεσού 13/06/2012

Να μη μεταδοθεί πριν τις 4 μ.μ.

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας συγχαρώ για το έργο, το οποίο επιτελείτε εδώ και αρκετά χρόνια προς όφελος των ατόμων με αναπηρίες στη Λεμεσό αλλά και παγκύπρια. Συγκεκριμένα, θεωρώ αξιέπαινη την προσπάθεια, την οποία καταβάλλετε καθημερινά για τη στήριξη και καθοδήγηση των μελών σας αλλά και των οικογενειών τους, καθώς και για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μέσα από το σχεδιασμό και υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων.


Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων βρίσκεται δίπλα στα άτομα με αναπηρίες καθώς και στις οργανώσεις τους και στηρίζει όλες τις προσπάθειες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους
. Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας αλλά και στα πλαίσια των σημερινών οικονομικών δεδομένων, λαμβάνουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρίες.
Η καταπολέμηση των διακρίσεων σε όλους τους τομείς της ζωής των ατόμων με αναπηρίες, η προώθηση της κοινωνικής και επαγγελματικής τους ένταξης, η ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας και η επίτευξη προσβασιμότητας σε όλους τους τομείς της ζωής τους βρίσκονται στους άμεσους στόχους του Υπουργείου μας, στα πλαίσια των στοχευμένων πολιτικών μας για τα άτομα με αναπηρίες.

Η κύρωση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες είναι αναμφίβολα το μεγαλύτερο μέχρι τώρα ορόσημο στην ιστορία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες. Πέρα από ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο, η Σύμβαση είναι ένας πρακτικός χάρτης πορείας για μελλοντικές δεκαετίες, ένας φάρος καθοδήγησης για την ορθή προσέγγιση στα θέματα της αναπηρίας, ένα νέο πλαίσιο διασφάλισης ανθρώπινων δικαιωμάτων, ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια των ατόμων με αναπηρίες για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, αλλά και των κρατών για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους.

Οι πολιτικές και οι δράσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την εφαρμογή της Σύμβασης έχουν ήδη φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα, όσον αφορά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες. Συγκεκριμένα, το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες έχει ήδη προωθήσει τον εκσυγχρονισμό των σχεδίων κοινωνικών παροχών και σχεδίων επαγγελματικής αποκατάστασης καθώς και την αναδιοργάνωση του τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης και την υλοποίηση θετικών μέτρων και ρυθμίσεων για την ένταξη των ατόμων με αναπηρίες στην απασχόληση.

Ένα βασικό μέτρο, το οποίο εφαρμόζεται ήδη με πολύ θετικά αποτελέσματα
, είναι ο περί Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις) Νόμος του 2009, ο οποίος αφορά την πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα σε ποσοστό 10%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια, κατά τα οποία εφαρμόστηκε ο Νόμος, έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά περίπου 58 άτομα με αναπηρίες.
Επίσης, ο σχεδιασμός ενός νέου Συστήματος Αξιολόγησης της Αναπηρίας και Λειτουργικότητας, ο οποίος προωθείται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες
, αποτελεί μια σημαντική καινοτομία που θα οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες στη χώρα μας.
Με βάση τα πιο πάνω θεωρώ ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον των ατόμων με αναπηρίες, το οποίο αδιαμφισβήτητα θα είναι σημαντικά βελτιωμένο
. Ας ευχηθούμε ότι η μελλοντική κοινωνία θα είναι απαλλαγμένη από διακρίσεις και κοινωνικούς φραγμούς και τα άτομα με αναπηρίες θα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους σε ίση βάση με τους υπόλοιπους ανθρώπους.