13/6/12

Ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα πήρε μέρος στην Άτυπη Συνάντηση Υπουργών για Ευρωπαϊκά Θέματα της ΕΕ στη Δανία 13/06/2012


O Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης συμμετείχε στην Άτυπη Συνάντηση Υπουργών για Ευρωπαϊκά Θέματα της ΕΕ, στις 10 και 11 Ιουνίου η οποία διεξήχθηκε στις πόλεις Aarhus και Horsens της Δανίας.


Κύριο θέμα της συζήτησης αποτέλεσε το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) για το 2014-2020, στη βάση αναθεωρημένου Διαπραγματευτικού Πακέτου
που υπέβαλε η Δανική Προεδρία μετά την συζήτηση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 29ης Μαΐου.
Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρογιάννης ζήτησε όπως οι ιδιαιτερότητες της Κύπρου ως μικρού νησιώτικου κράτους
μέλους στην περιφέρεια της ΕΕ με μόνιμα φυσικά μειονεκτήματα αντιμετωπιστούν με ισότιμο τρόπο και δίκαιο, ιδιαίτερα μέσα στα πλαίσια της Πολιτικής Συνοχής. Ο Υφυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν ευέλικτοι τρόποι για να αντιμετωπιστεί η περίπτωση της Κύπρου και να λάβει την απαραίτητη χρηματοδότηση, χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις στον συνολικό προϋπολογισμό.
Σχετικά με την αγροτική ανάπτυξη, ο κ. Μαυρογιάννης επανέλαβε το αίτημα της Κύπρου όπως ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα από τα νέα κράτη μέλη που στην παρούσα προγραμματική περίοδο έλαβε μειωμένη χρηματοδότηση σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.

Ο Υφυπουργός
εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το ΠΔΠ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία και οικονομική ανάκαμψη των κρατών μελών, αλλά παράλληλα το ΠΔΠ θα πρέπει να στοχεύει στην ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από τη διασφάλιση Ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας, συμπληρωματικότητας και συνέργειας με τις εθνικές πολιτικές.