22/6/12

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε αντιπροσωπία της ALDE στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 22/06/2012

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπία της Πολιτικής Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η εν λόγω αντιπροσωπεία βρίσκεται στην Κύπρο για πραγματοποίηση επαφών, εν όψει της επικείμενης Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία. Στην αντιπροσωπία, της οποίας ηγείτο η Αντιπρόεδρος της Ομάδας κα Antonyia Parvanova, συμμετείχαν άλλοι έξι Ευρωβουλευτές.


Ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι η επιτυχία της επικείμενης Κυπριακής Προεδρίας, αποτελεί πρόκληση ιδιαίτερα υπό το φως της οικονομικής κρίσης. Αναφέρθηκε δε στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας και σε επιμέρους θέματα, όπως το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τα θέματα ασύλου, η εξομάλυνση της κατάστασης στις χώρες της Αραβικής Άνοιξης, κάνοντας μνεία στις κοινές πολιτικές που θα προωθηθούν και οι οποίες αφορούν στον Ευρωπαίο πολίτη και προάγουν την κοινωνική αλληλεγγύη. Στη συνέχεια, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στη γεωγραφική θέση της Κύπρου, ως το νοτιότερο άκρο της ΕΕ και ως γέφυρα μεταξύ Ευρώπης, Μ. Ανατολής, Αραβικού κόσμου και Ισραήλ, υπογραμμίζοντας τις άριστες σχέσεις, που η χώρα μας διατηρεί με όλους. Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας και ιδιαίτερα στο κοινοβουλευτικό της μέρος.
Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στο Κυπριακό πρόβλημα, λέγοντας ότι για 38 χρόνια ένα μεγάλο τμήμα της Κύπρου παραμένει κατεχόμενο. Το πρόβλημα αυτό, συμπλήρωσε ο κ. Ομήρου, δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αλλά και ολόκληρη την ΕΕ, καθότι αυτό συντηρείται από μια υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα. Ο Πρόεδρος της Βουλής χαιρέτισε τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz και του Επιτρόπου για την Διεύρυνση κ. Štefan Füle, ότι είναι αδύνατο μια χώρα που φιλοδοξεί να καταστεί μέλος της ΕΕ να αρνείται να αναγνωρίσει κοινοτικούς θεσμούς.
Αφού εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι η Κυπριακή Προεδρία θα είναι άκρως επιτυχημένη, η κα Parvanova σημείωσε την ικανοποίησή της για τη βούληση της Κύπρου να επιληφθεί θεμάτων που σχετίζονται με την Αραβική Άνοιξη κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας. Η κα Parvanova ανέφερε τέλος πως συμμερίζεται την άποψη ότι είναι αδιανόητο ένα υποψήφιο για ένταξη στην ΕΕ κράτος να μην αναγνωρίζει την Προεδρία της ‘Ενωσης.