22/6/12

Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με αντιπροσωπία της Πολιτικής Ομάδας ALDE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 22/06/2012


Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με αντιπροσωπία της Πολιτικής Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ALDE) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Της αντιπροσωπίας ηγείτο η εκ των Αντιπροέδρων της Ομάδας κα Antonyia Parvanova (Βουλγαρία) και σ’ αυτή συμμετείχαν οι Ευρωβουλευτές κ.κ. A. Jensen (Δανία), J. Kacin (Σλοβενία), G. Meissner (Γερμανία), O. Schmidt (Σουηδία), J. Van Baalen (Κάτω Χώρες) και C. Wikström (Σουηδία).


Η αντιπροσωπία της ALDE πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο, εν όψει της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Από κυπριακής πλευράς, παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος κ. Χρήστος Στυλιανίδης και τα μέλη κ.κ. Δημήτρης Συλλούρης, Σοφοκλής Φυττής και Γιώργος Λουκαΐδης.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας σε σχέση με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και ειδικότερα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο, καθώς και στο ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Επιπρόσθετα, έγινε αναφορά στις σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με ιδιαίτερη αναφορά στο εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής.
Αναφερόμενοι στον ρόλο της Κύπρου ως γέφυρας μεταξύ ΕΕ, αραβικών κρατών και Ισραήλ, οι Κύπριοι Βουλευτές τόνισαν τις εξαιρετικές σχέσεις που διατηρεί η χώρα μας με τα κράτη της ευρύτερης περιοχής και υπογράμμισαν ότι, στο πλαίσιο της Προεδρίας της, η Κυπριακή Δημοκρατία θα δώσει νέα ώθηση στον διάλογο μεταξύ ΕΕ και αραβικών κρατών, ώστε να ξεπεραστούν οποιαδήποτε προβλήματα, να ενισχυθούν οι υπό εξέλιξη δημοκρατικές διεργασίες και μεταρρυθμίσεις της Αραβικής Άνοιξης και να επέλθει η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή.
Σε σχέση με την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι η Κύπρος δεν αντιτίθεται σε ενδεχόμενη προσχώρηση της Τουρκίας στην Ένωση, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν η Τουρκία εξακολουθεί να καταπατεί βασικές και θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ.
Οι Ευρωβουλευτές ενημερώθηκαν επίσης για τις τακτικές επαφές μεταξύ ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακίας. Οι εν λόγω επαφές, ανέφεραν οι Κύπριοι Βουλευτές, ενισχύουν τον διάλογο και τις ανταλλαγές μεταξύ των δύο κοινοτήτων και δρουν υποστηρικτικά προς τις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Προσπάθειες, που, δυστυχώς, όπως επισήμαναν, παραμένουν άκαρπες, λόγω της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας του κατοχικού ηγέτη και της Τουρκίας.
Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας, κα Parvanova, ανέφερε ότι από τις μέχρι στιγμής επαφές της, η ομάδα έχει αποκομίσει πολύ θετικές εντυπώσεις για το επίπεδο προετοιμασίας της Κυπριακής Προεδρίας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κύπρος θα διοργανώσει μια πετυχημένη και άκρως εποικοδομητική Προεδρία. Καταλήγοντας, η κα Parvanova τόνισε ότι η Κύπρος μπορεί να βασίζεται στη στήριξη της ALDE για την επίτευξη των στόχων της Κυπριακής Προεδρίας.