23/6/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην 55η Γενική Συνέλευση της Συντεχνίας Επιστημονικού Προσωπικού της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΣΕΠΑΗΚ), στη Λευκωσία 23/06/2012

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκλησή σας να παρευρεθώ και να απευθύνω χαιρετισμό στην 55η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Συντεχνίας Επιστημονικού Προσωπικού της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου. Δυστυχώς, όμως, άλλες ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να παρευρεθώ προσωπικά στη συνέλευσή σας, γι’ αυτό είμαι σίγουρη ότι θα έχω την κατανόηση σας.
Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα, ευθύς εξαρχής να εκφράσω την εκτίμηση μου προς την ηγεσία και τα μέλη της συντεχνίας σας και να επισημάνω τον σημαντικό ρόλο που το επιστημονικό προσωπικό της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου διαδραματίζει.
Η πορεία του κυπριακού συνδικαλιστικού κινήματος από την ίδρυση των πρώτων συντεχνιών μέχρι και σήμερα είναι πέρα για πέρα αξιόλογη. Η συνένωση των εργαζομένων σε Συντεχνίες, Ομοσπονδίες και Συνομοσπονδίες και η αξιοποίηση των δυνάμεών τους, προσέδωσε ισχύ στο συνδικαλιστικό κίνημα και στους εργαζόμενους. Μέσα από τις επάλξεις αυτές οι εργαζόμενοι είχαν και έχουν την ευκαιρία να λειτουργήσουν συλλογικά και ελεύθερα στη διεκδίκηση των αιτημάτων τους, να συνεισφέρουν εποικοδομητικά στην επίλυση προβλημάτων των οργανισμών στους οποίους λειτουργούν και κατ’ επέκταση, της οικονομίας γενικότερα.
Το επιτυχημένο μοντέλο εργασιακών σχέσεων της Κύπρου προσφέρει στη ΣΕΠΑΗΚ, όπως και στις υπόλοιπες συνδικαλιστικές οργανώσεις, την ευχέρεια για προώθηση των θέσεών τους μέσα από τις πολυεπίπεδες δομές κοινωνικού διαλόγου στις οποίες και η Οργάνωσή σας συμμετέχει θεσμικά. Σ’ αυτό το πλαίσιο, παρέχονται ευκαιρίες για εξεύρεση συναινετικών λύσεων στα προβλήματα που απασχολούν τα μέλη της Συντεχνίας σας μέσα από ένα μοντέλο το οποίο έχει στο επίκεντρό του τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους, οι οποίοι είναι συμμέτοχοι σε όλα του τα στάδια, από τη συζήτηση των θεμάτων, τη λήψη των αποφάσεων μέχρι και την εφαρμογή των λαμβανομένων αποφάσεων.
Μέσω της συμμετοχής της σ’ όλα τα προαναφερόμενα fora, η ΣΕΠΑΗΚ έχει αποδείξει έμπρακτα ότι έχει διαχρονικά υπεύθυνες θέσεις για τα εργασιακά και άλλα προβλήματα που αφορούν τον οργανισμό στον οποίο δραστηριοποιείται. Θα ήταν μεγάλη παράλειψή μου εάν δεν έκανα ειδική αναφορά στη στάση της Συντεχνίας σας και του επιστημονικού προσωπικού της ΑΗΚ όταν η Κύπρος αντιμετώπισε τις συνέπειες από την καταστροφή των μονάδων του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού. Εκείνες τις πρώτες δραματικά δύσκολες ώρες και ημέρες, η ΣΕΠΑΗΚ όπως και όλες οι άλλες συντεχνίες ανταποκρίθηκαν άμεσα και χωρίς ανταλλάγματα στο καθήκον τους για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά.
Η περίοδος που διανύει η Κύπρος σήμερα είναι δύσκολη. Η ένταση και το εύρος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δυστυχώς συνεχίζει να μας επηρεάζει. Σ’ αυτές τις συνθήκες, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε τη συνδιαλλαγή. Χρειαζόμαστε τον κοινωνικό διάλογο μέσω του οποίου θα λαμβάνονται συναινετικές αποφάσεις ώστε να εξέλθουμε της κρίσης με τις λιγότερες δυνατές αρνητικές συνέπειες και να οδηγηθούμε ξανά στην ανάπτυξη.
Θέλω να υπογραμμίσω ότι η πολιτική μας για έξοδο από την κρίση στοχεύει στην ισορροπημένη και κοινωνικά δίκαιη αντιμετώπιση του προβλήματος. Κύριος γνώμονάς μας παραμένει η προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και των εργαζομένων γενικότερα. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να επιτύχουμε τους στόχους μας που δεν είναι άλλοι από την ισότιμη κατανομή των βαρών της κρίσης, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, τον σεβασμό και τη διατήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων μας και την επαναφορά της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Φίλες και φίλοι,
Με την ευκαιρία της Γενικής σας Συνέλευσης επαναβεβαιώνω τη στήριξή μας στις υπεράνθρωπες προσπάθειες σας για επαναφορά της ενεργειακής ικανότητας της ΑΗΚ. Είμαι σίγουρη ότι θα ανταποκριθείτε επάξια στα επιπρόσθετα αυτά καθήκοντα με τα οποία έχετε επιφορτιστεί. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα δίνουν μηνύματα αισιοδοξίας. Με τη δική σας συμβολή μας τροφοδοτείτε με την πεποίθηση ότι οι Κύπριοι είναι ικανοί και μπορούν να υπερπηδήσουν όλα τα εμπόδια ακόμη και το φαινομενικά, σήμερα, ανυπέρβλητο εμπόδιο της οικονομικής κρίσης.
Είμαι βέβαιη ότι η ΣΕΠΑΗΚ θα συνεχίσει να ενισχύει το έργο της ΑΗΚ ως οργανισμού κοινής ωφελείας και θα συμβάλει ενεργά στις συνεχείς προσπάθειές της για εκσυγχρονισμό, εξυγίανση και αειφόρο ανάπτυξη. Με αυτά, εύχομαι όπως οι εργασίες της Γενικής σας Συνέλευσης στεφθούν με επιτυχία.
Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους της Υπουργού, ο Διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων κ. Ανδρέας Μυλωνάς.