28/6/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εξωτερικών δρος Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή στην τελετή αποφοίτησης των Σχολών Ανθρωπιστικών Επιστημών, Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών και Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου 28/06/2012

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.


Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή τελετή αποφοίτησης.
H τελετή αποφοίτησης αποτελεί σημαντική μέρα, για τους καθηγητές και το υπόλοιπο προσωπικό του Πανεπιστημίου, για τους γονείς, του συγγενείς και τους φίλους των αποφοίτων, αλλά σίγουρα πιο σημαντική είναι για τους ίδιους τους απόφοιτους, που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τον κύκλο σπουδών τους και είναι έτοιμοι να παραλάβουν σε λίγο τα πτυχία τους, απόδειξη της σκληρής δουλειάς και του ζήλου για μάθηση.


Το 1992 είναι έτος σταθμός για την ανώτερη εκπαίδευση στην Κύπρο, αφού κατά τη χρονιά αυτή το Πανεπιστήμιο Κύπρου δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές του, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την παροχή ανώτερης εκπαίδευσης στην πατρίδα μας. Είκοσι χρόνια μετά, το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες απόφοιτους των Λυκείων μας να σπουδάσουν στον τόπο τους. Προσφέρει την ευκαιρία να αποκτήσουν τις αναγκαίες γνώσεις και τα εφόδια που χρειάζονται, για να σταδιοδρομήσουν με επιτυχία σε επαγγελματικό ή ακαδημαϊκό επίπεδο.
Η ανοδική πορεία του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι σε όλους γνωστή και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της κυπριακής πολιτείας που μας κάνει όλους περήφανους. Η ανοδική αυτή πορεία στους αριθμούς των αποφοίτων φαίνεται και από το γεγονός ότι φέτος πραγματοποιούνται τρεις διαφορετικές τελετές αποφοίτησης, με τη σημερινή – τη δεύτερη στη σειρά - να οργανώνεται για τη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών, τη Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών και τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης. Η ανοδική πορεία του Πανεπιστημίου Κύπρου όμως δεν εστιάζεται μόνο στην αύξηση των φοιτητών, την επέκταση των κτηρίων και των εγκαταστάσεων, αλλά βασίζεται κατά κύριο λόγο στη συνεχώς αναβαθμιζόμενη ποιότητα της προσφερόμενης εκπαίδευσης, καθώς και στη συνεχώς αυξανόμενη και αναβαθμιζόμενη επιστημονική και κοινωνική προσφορά του ιδρύματος.
Η έμφαση που το πανεπιστήμιο δίνει στην ποιότητα, την έρευνα και την καινοτομία έχει αποδώσει καρπούς με επιβραβεύσεις σε όλα τα επίπεδα, έτσι που σήμερα το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει καθιερωθεί και έχει πάρει τη θέση που του αρμόζει στον διεθνή πανεπιστημιακό χώρο.
Πέραν των ευκαιριών που το Πανεπιστήμιο προσφέρει στους απόφοιτους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πολύ σημαντική είναι και η συμβολή του στον τομέα της προσφοράς μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε επίπεδο Μάστερ και σε Διδακτορικό επίπεδο, η οποία υπήρξε τα τελευταία χρόνια ραγδαία.
Η ίδρυση της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου θα αποτελέσει ιστορικό σταθμό στην εξέλιξη και ανάπτυξη του Πανεπιστημίου σε μεταπτυχιακό επίπεδο, θα εντείνει την ερευνητική δραστηριότητα, θα ενισχύσει τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα σπουδών, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της συνεργασίας με άλλα Πανεπιστήμια, θα προσελκύσει φοιτητές, ακαδημαϊκούς και ερευνητές από τον ευρωπαϊκό κυρίως χώρο και θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα στον χώρο της έρευνας.
Η κυπριακή πολιτεία στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει, με κάθε δυνατό τρόπο, το Πανεπιστήμιο Κύπρου αλλά και τα υπόλοιπα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια και σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί μας, γιατί αποτελούν ένα ανεκτίμητο πλούτο για την κοινωνία και τον λαό μας. Αποτελούν τα πνευματικά εργαστήρια, τα εκκολαπτήρια γνώσης και μάθησης όπου οι νέοι μας αποκτούν τα απαραίτητα εργαλεία και εφόδια για να συμβάλουν στον κοινό στόχο για πρόοδο και προκοπή του τόπου μας.
Θεωρούμε την ενδυνάμωση του τομέα της ανώτερης εκπαίδευσης ως ένα γενικότερο στρατηγικό στόχο της πολιτείας, αλλά και μια οφειλόμενη προσφορά προς τη νεολαία μας. Με όραμα τη συνολική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και την επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, έχουν ήδη προωθηθεί για την ανώτερη εκπαίδευση πολλοί σχεδιασμοί. Σχεδιασμοί και στόχοι που απορρέουν τόσο από το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης, όσο και από την Έκθεση της Επιτροπής για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
Ανάμεσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι και η ίδρυση Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Οι σχετικές αποφάσεις έχουν ληφθεί και μεγάλο μέρος των διαδικασιών έχει ολοκληρωθεί με την ψήφιση Τροποποιητικού Νόμου και θέσπιση σχετικών Κανονισμών, καθώς και με όλες τις άλλες απαραίτητες οργανωτικές προετοιμασίες και συνεργασίες, έτσι ώστε να μπορέσει να δεχθεί το Ίδρυμα τους πρώτους φοιτητές το 2013, με βάση τη δέσμευση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Απώτερος στόχος της πολιτείας, σε ό,τι αφορά στην ανώτερη εκπαίδευση, είναι η ποιοτική και ποσοτική ικανοποίηση των τοπικών αναγκών και παράλληλα η καθιέρωση της Κύπρου ως περιφερειακού εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου υψηλών προδιαγραφών, το οποίο θα αποτελεί πόλο έλξης για διεθνούς φήμης ακαδημαϊκούς και ερευνητές καθώς και προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος είναι μέλος της Διαδικασίας της Μπολόνια από το 2001, έχει εφαρμόσει σε μεγάλο βαθμό τις πρόνοιές της, επιτυγχάνοντας υψηλό βαθμό εναρμόνισης με αυτές, καθιστώντας έτσι τον Κύπριο ακαδημαϊκό, ερευνητή και φοιτητή ενεργό μέλος ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού χώρου.
Απευθύνομαι τώρα σ΄ εσάς, αγαπητοί απόφοιτοι, που η σημερινή τελετή απονομής των πτυχίων σας επισφραγίζει την άφιξή σας με επιτυχία στο τέρμα μιας επίπονης περιόδου σπουδών στους τομείς επιλογής σας.
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση αποτελεί την καλύτερη επένδυση για το μέλλον ενός τόπου κι ενός λαού. Για την κυπριακή κοινωνία, στην οποία εισέρχεστε από αύριο ως επιστήμονες, αποτελείτε μια πολύτιμη προσθήκη στον ήδη πλούσιο και δυνατό ιστό του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει ο τόπος μας, ο οποίος αποτελεί την κινητήρια δύναμη της οικονομίας και της ανάπτυξης τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Από αύριο θα αρχίσετε και εσείς να συμβάλλετε δυναμικά, ο καθένας από το δικό του πόστο, για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας, εργαζόμενοι σκληρά για την πρόοδο και την ευημερία του λαού μας. Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει δυστυχώς πλήξει σε μεγάλο βαθμό την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την ίδια μας την πατρίδα, με πρώτο και κύριο θύμα την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Είναι γι΄ αυτό που η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αρχίζει σε δύο μέρες από σήμερα, έχει θέσει ως κεντρικό μήνυμά της την «Καλύτερη Ευρώπη», τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο την προσήλωση στις βασικές αρχές και θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τις οποίες προωθούνται βιώσιμες λύσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, κοινωνική συνοχή και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες της, και ειδικότερα των νέων, μέσα από τη δημιουργία προοπτικών απασχόλησης για τη σημερινή και τις επόμενες γενιές.
Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι γνώσεις και οι εμπειρίες που έχετε αποκομίσει από το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα σας βοηθήσουν να συμβάλετε στη συλλογική προσπάθεια για πρόοδο και ανάπτυξη του τόπου μας για μια «Καλύτερη Κύπρο του Αύριο» και για μια «Καλύτερη Ευρώπη». Είμαι βέβαιη ότι με τον επαγγελματισμό και το ήθος που θα επιδείξετε θα φανείτε αντάξιοι των προσδοκιών μας, της οικογένειας σας, της κοινωνίας και της πατρίδας μας.
Μη ξεχνάτε όμως ότι η μάθηση είναι μια διαδικασία που ξεκινάει από τη γέννηση του ανθρώπου και συνεχίζει καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του, μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της διά βίου μάθησης.
Σας συγχαίρω θερμά για την αποφοίτηση σας και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο νέο αυτό στάδιο της ζωής σας, μέσα σε έναν κόσμο που καθημερινά μεταβάλλεται.
Και μην ξεχνάτε ποτέ ότι η πατρίδα μας συνεχίζει να διεξάγει ένα σκληρό αγώνα για τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και για την επανένωση της Κύπρου και του λαού μας, μέσα σε συνθήκες που θα επιτρέπουν την αρμονική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην κοινή τους πατρίδα. Τα συγχαρητήρια μου απευθύνω επίσης στους γονείς σας, που σας στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια και στο προσωπικό του Πανεπιστημίου που σας αγκάλιασε σαν δικά του παιδιά και σας μεταλαμπάδευσε τις γνώσεις, τις αρχές και τις εμπειρίες του, για να σας παραδώσει σήμερα στην κοινωνία μας ως νέους επιστήμονες.
Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω τη σημερινή τελετή αποφοίτησης συγχαίροντας θερμά το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τον Πρύτανη, τους Κοσμήτορες, τους καθηγητές, τους φοιτητές του και όλους όσους εργάζονται για την επίτευξη των στόχων και των οραματισμών του, ευχόμενη κάθε επιτυχία στη μελλοντική του πορεία.