27/6/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου 27/06/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους:
«Είναι γνωστό ότι οι επενδύσεις στην Κύπρο είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την κυπριακή οικονομία. Είναι επίσης γνωστό ότι πάρα πολλές φορές στο παρελθόν οι επιχειρηματίες μας εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να εξευρεθούν τρόποι όπως ξεπερνιούνται διάφορες γραφειοκρατικές και άλλες διαδικασίες για την ταχεία διεκπεραίωση θεμάτων που αφορά τις επενδύσεις.
Ένα τέτοιο ζήτημα είχε συζητηθεί σε συνάντηση προ μερικών μηνών, που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), και τότε είχε λεχθεί ότι συμφωνήθηκε η Κυβέρνηση να επεξεργαστεί μηχανισμό που να φροντίζει ώστε επενδύσεις σημαντικές να μπορούν να διεκπεραιώνονται με ταχείες διαδικασίες, για να υπάρχει ανάλογο όφελος για την κυπριακή οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα τη σύσταση μηχανισμού ταχείας αδειοδότησης υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων για ταχεία αδειοδότηση και υλοποίηση επενδύσεων στρατηγικής σημασίας για την οικονομία.

Όταν λέμε επενδύσεις στρατηγικής σημασίας εννοούμε επενδύσεις που έχουν αισθητό θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη ή δημιουργούν πολλές θέσεις εργασίας ή προάγουν την καινοτομία και προστασία του περιβάλλοντος και εντάσσονται στους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας, όπως αυτοί καθορίζονται στα εκάστοτε στρατηγικά σχέδια ανάπτυξης της οικονομίας.

Ο μηχανισμός αυτός δεν θα υποκαθιστά, αλλά θα συντονίζει τις εμπλεκόμενες δημόσιες Αρχές για ταχεία χορήγηση των αδειών και για άμεση υλοποίηση και έναρξη λειτουργίας των στρατηγικών επενδύσεων, σύμφωνα με τις πρόνοιες των σχετικών νομοθεσιών ώστε να επωφελείται το συντομότερο δυνατόν η οικονομία.

Στο πλαίσιο του μηχανισμού προβλέπεται η σύσταση Υπουργικής Επιτροπής η οποία θα απαρτίζεται από τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων. Στην Επιτροπή αυτή θα συμμετέχει ο σύμβουλος και εκπρόσωπος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων. Στην εν λόγω Υπουργική Επιτροπή θα συμμετέχουν επίσης ad hoc και άλλοι Υπουργοί, εφόσον μια επένδυση εμπίπτει στις δικές τους άμεσες δραστηριότητες.

Οι όροι εντολής αυτής της Υπουργικής Επιτροπής είναι πρώτον, να αποφασίζει κατά πόσον μια επένδυση είναι στρατηγική, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα κριτήρια και με βάση έκθεση αξιολόγησης των δεδομένων της αίτησης. Η έκθεση αυτή θα ετοιμάζεται από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σε συνεργασία με τον CIPA. Δεύτερον, ο καθορισμός χρονοδιαγράμματος και ο συντονισμός των αρμόδιων κρατικών και άλλων δημόσιων Αρχών για επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης, έγκρισης που αφορούν στρατηγικές επενδύσεις κατά απόλυτη προτεραιότητα και μέσα σε τακτό χρονοδιάγραμμα. Τρίτον, η παρακολούθηση της πορείας αδειοδότησης και υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων και τέταρτον, η υποβολή τριμηνιαίας έκθεσης στο Υπουργικό Συμβούλιο για τις στρατηγικές επενδυτικές προτάσεις που υποβλήθηκαν και για την πορεία αδειοδότησης και υλοποίησής τους.

Στην απόφαση υπάρχει, επίσης, και η διαδικασία που θα ακολουθείται έτσι ώστε να είναι πολύ συγκεκριμένη και να ελέγχεται και στην πράξη ο μηχανισμός να μπορεί να προωθεί με αποφασιστικότητα και να συντονίζει με τέτοιο τρόπο που οι όποιες δυσκολίες και τα όποια γραφειοκρατικά ή άλλα εμπόδια και διαδικασίες να ξεπερνιούνται στην πράξη και οι επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα να μπορούν το συντομότερο να υλοποιούνται και να επωφελείται η κυπριακή οικονομία».

Σε ερώτηση αν ο μηχανισμός είναι η Υπουργική Επιτροπή, ο κ. Στεφάνου απάντησε: «Όχι μόνο, ένα μέρος του μηχανισμού θα είναι η Υπουργική Επιτροπή η οποία θα χειρίζεται και θα συντονίζει αυτά τα πράγματα. Ο μηχανισμός, όμως, έχει και μια επιτροπή που θα καταρτίζει τις εκθέσεις αξιολόγησης καθώς και κάποια άλλα πράγματα που είναι απαραίτητα για να βοηθήσουν έτσι ώστε να προωθούνται οι επενδύσεις. Για παράδειγμα, βλέπετε τι γίνεται τώρα με την επένδυση κινέζικων συμφερόντων στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Τέτοιου είδους επενδύσεις ενδιαφέρουν και εμπλέκουν οριζόντια πολλά Υπουργεία και πολλές Υπηρεσίες του κράτους.

Το πρώτο που χρειάζεται να υπάρχει είναι ο συντονισμός έτσι ώστε να κινούνται παράλληλα οι διάφορες διαδικασίες που έχουν να κάνουν με την επένδυση, να μην καθυστερεί δηλαδή μια Υπηρεσία σε βάρος της άλλης, να υπάρχει έλεγχος, δηλαδή ο ένας να μην περιμένει τον άλλον, και μέσα σε αυτή την οριζόντια κίνηση να υπάρχει και ο απαραίτητος έλεγχος. Κάποιοι να έχουν την εποπτεία ευρύτερα, για να μπορούν να ξέρουν αν η παράλληλη διαδικασία κινείται επαρκώς, και εάν υπάρχουν καθυστερήσεις σε συγκεκριμένους τομείς να υπάρχει η απαραίτητη παρέμβαση και ενέργεια για να κινηθούν τα πράγματα έτσι ώστε να μην υπάρχουν οι καθυστερήσεις που συνήθως σημειώνονται σε τέτοιου είδους οριζόντιες διαδικασίες και μεγάλες επενδύσεις που συνήθως είναι στρατηγικού χαρακτήρα.

Όταν μιλάμε για επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα πέρα από τα κριτήρια που έχουν τεθεί συγκεκριμένα, εννοούνται και αυτές που έρχονται από έξω και αυτές που γίνονται από μέσα. Δηλαδή, δραστηριοποίηση Κύπριων επιχειρηματιών σε διάφορους τομείς με επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα».

Σε ερώτηση αν το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την κινεζική επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Στεφάνου είπε: «Όχι, ακόμη γίνεται η απαραίτητη εργασία για να ξεπεραστούν εκείνα τα σημεία τα οποία έχουν επισημανθεί. Θέλουμε και επιδιώκουμε η επένδυση να υλοποιηθεί αλλά, αντιλαμβάνεστε, πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα διάφορα ζητήματα που έχουν εγερθεί».

Κληθείς να πει εάν το πρόβλημα εστιάζεται στο θέμα της υπενοικίασης του χώρου του παλιού αεροδρομίου, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ πρέπει να πληροί συγκεκριμένες διαδικασίες και κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται. Αυτά επιδιώκουμε να τα επιλύσουμε σε συνεργασία και με τη Νομική Υπηρεσία, αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα που αφορούν την επένδυση ως τέτοια. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες ασχολούνται με το θέμα για να ξεπεράσουμε τα όποια ζητήματα με στόχο να υλοποιηθεί αυτή η επένδυση».

Ερωτηθείς αν με την ένταξη στον μηχανισμό στήριξης θα κρατικοποιηθούν οι τράπεζες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι τέτοια θέματα «δεν μπορούν να απαντηθούν με ʽναιʼ ή ʽόχιʼ. Αυτά είναι ζητήματα που χρειάζονται σοβαρή προσέγγιση και μελέτη. Πάντοτε όταν έχουμε να κάνουμε με το τραπεζικό πιστωτικό σύστημα και με την Κεντρική Τράπεζα - που έχει την εποπτεία - αυτά τα ζητήματα, όπως και πολλά άλλα, πρέπει να απαντώνται στην κατάλληλη στιγμή. Να μην προτρέχουμε των γεγονότων».

Ο κ. Στεφάνου διευκρίνισε ότι «αντιλαμβάνομαι όταν μιλάτε για κρατικοποίηση εννοείτε όπως έχει γίνει σε κάποιες χώρες με εξαγορά των τραπεζών. Εμείς δεν έχουμε συζητήσει τέτοια πράγματα. Απλώς λέω ότι αυτά τα ζητήματα, το κράτος πάντοτε τα εξετάζει με την Κεντρική Τράπεζα και αντιμετωπίζονται οι ανάγκες, οι προκλήσεις ή και τα προβλήματα που παρουσιάζονται με έναν πολύ συντονισμένο και σφαιρικό τρόπο. Γι αυτό έχω πει να μην προτρέχουμε των γεγονότων».