27/6/12

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με διαφημίσεις ξενοδοχείων στα κατεχόμενα σε ιστοσελίδες παροχής τουριστικών υπηρεσιών 27/06/2012

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα αναφορικά με διαφημίσεις ξενοδοχείων που λειτουργούν παράνομα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, το Υπουργείο Εξωτερικών επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:


 Με αφορμή τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής και τις διελεύσεις πολιτών από και προς τα κατεχόμενα, εφόσον έχουν εισέλθει στην Κυπριακή Δημοκρατία από νόμιμο σημείο εισόδου, το Υπουργείο Εξωτερικών ετοίμασε κατάλογο ο οποίος καταγράφει το ιδιοκτησιακό καθεστώς όλων των ξενοδοχείων που βρίσκονται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Ο εν λόγω κατάλογος αποσκοπεί στο να ενημερώνει το κοινό για το καθεστώς ιδιοκτησίας των ξενοδοχείων αυτών ούτως ώστε να αποφεύγεται η χρήση τους και κατά συνέπεια η παράνομη εκμετάλλευση της περιουσίας των εκτοπισμένων συμπολιτών μας. Η δήλωση της εταιρείας AEGEAN, όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της, ότι πρόκειται για «επιτρεπόμενη λίστα» ξενοδοχείων του Υπουργείου Εξωτερικών δεν ευσταθεί. Ο κατάλογος αυτός, ο οποίος έχει δημοσιευθεί και βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, συνοδεύεται από σχετικό υπόμνημα που εξηγεί το καθεστώς ιδιοκτησίας και τις νομικές επιπτώσεις της εκμετάλλευσης περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. Διαβάζοντας κανείς προσεκτικά το υπόμνημα αυτό μπορεί να αντιληφθεί τον σκοπό της έκδοσής του.