26/6/12

Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών στις εργασίες της ΚΣΣΕ 26/06/2012

Κατά τις σημερινές εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο Βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης μίλησε εκ μέρους της Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς για το θέμα των μέτρων λιτότητας ως κινδύνου για τη δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα. Η σημαντική και επίκαιρη αυτή έκθεση, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λουκαδης, αναδεικνύει τα ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα και τις αδυναμίες των μέτρων λιτότητας τα οποία έχουν επιβληθεί, ενώ περιλαμβάνει επίσης διάφορες εναλλακτικές προτάσεις για αντιμετώπιση της κρίσης μέσα από μια προοδευτική προσέγγιση, συμβατή με τη δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα.
Υπογραμμίζοντας πως τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη η πολιτική λιτότητας έχει ουσιαστικά αποτύχει, επισήμανε ότι αυτή η πολιτική δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Πέραν του τεράστιου κοινωνικού κόστους που έχουν προκαλέσει αυτά τα μέτρα, πρόσθεσε ο κ. Λουκαδης, και των πληγμάτων στη δημοκρατία που αυτά έχουν επιφέρει, έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας πως τα μέτρα αυτά κρίνονται οικονομικά αναποτελεσματικά. Η πολιτική λιτότητας, επεσήμανε ο Κύπριος Βουλευτής, οδήγησε, για παράδειγμα, τόσο την Ελλάδα όσο και άλλες χώρες σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης που έχει επιδεινώσει δραματικά τα δημόσια οικονομικά αντί να τα βελτιώσει. Συνεχίζοντας, ο κ. Λουκαδης εξέφρασε την άποψη ότι η αποτυχία των μέτρων λιτότητας συνιστά και αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου του καπιταλισμού, το οποίο αντί να προστατέψει και να στηρίξει τους εργαζόμενους και τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού εν καιρώ κρίσης, τις έχει τοποθετήσει στο στόχαστρο, για να προσθέσει πως οι πιο οικονομικά εύρωστες ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να συνεισφέρουν πιο ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης, μέσα και από την υιοθέτηση σχετικών οικονομικών μέτρων.
Ο κ. Λουκαδης ανέφερε στη συνέχεια πως ο Εισηγητής της έκθεσης ορθά μιλά για κινδύνους στη δημοκρατία συνεπεία των σκληρών μέτρων λιτότητας, καθότι αυτή έχει ήδη αποδεδειγμένα δεχθεί ισχυρά πλήγματα. Το θέμα της λαϊκής νομιμοποίησης διορισμένων τεχνοκρατικών κυβερνήσεων, το ζήτημα της λειτουργίας της Τρόικας και ο βαθμός δημοκρατικού ελέγχου που ασκείται πάνω σε αυτήν καθώς επίσης η ανησυχητική και απότομη άνοδος ακροδεξιών στοιχείων στην Ευρώπη, είναι όλα σοβαρά ζητήματα, τόνισε, που έχουν προκύψει συνεπεία της κρίσης και που επηρεάζουν άμεσα την εύρυθμη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Επιπλέον, ανέφερε, ο αποκλεισμός των λαών της Ευρώπης από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε καίρια ζητήματα που τους αφορούν, αναμφίβολα, ενισχύει το δημοκρατικό έλλειμμα και το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών.
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Λουκαδης ανέφερε πως το νεοφιλελεύθερο μοντέλο καπιταλισμού έχει οδηγήσει πλείστα κράτη μέλη σε οδυνηρά αδιέξοδα και εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ευρώπη χρειάζεται ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο, το οποίο να χαρακτηρίζεται από κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη. Τόνισε, τέλος, πως με την υιοθέτηση της έκθεσης, το μήνυμα αυτό θα πρέπει να περάσει δυνατά και ξεκάθαρα σε όλες τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρώπης.
Εξάλλου, η επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπίας στη ΚΣΣΕ Βουλευτής κα Στέλλα Κυριακίδου, σε ομιλία της στην ολομέλεια της Συνέλευσης, που κατατέθηκε για το θέμα «Οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης για τη νέα γενιά», του Ιταλού Βουλευτή κ. Luca Volonté, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι νέοι άνθρωποι, είναι από τις αδύνατες ομάδες του πληθυσμού που σε πολλές περιπτώσεις θυματοποιούνται για διάφορους λόγους όπως, συνεπεία πολεμικών συρράξεων, θρησκευτικών ή εθνικών διαμαχών, λόγω φτώχειας, χρήσης ναρκωτικών αλλά και εμπορίας ατόμων.
Οι νέοι μας, συνέχισε η κα Κυριακίδου, βρίσκονται εκτεθειμένοι σε άνευ προηγουμένου δυσκολίες οι οποίες πηγάζουν από την παρούσα οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα τα ψηλά και συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας, φτώχειας και τις πολλές κοινωνικοοικονομικές ανισότητες. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, φτάσαμε στο σημείο αντί να έχουμε νέους ανθρώπους γεμάτους όνειρα, όρεξη για ζωή και ευγενείς φιλοδοξίες, να έχουμε μια νεολαία, η οποία ατενίζει το μέλλον της με απόγνωση.
Η μαζική μετανάστευση νέων σε άλλες χώρες, πρόσθεσε η κα Κυριακίδου, λόγω της ανέχειας και για σκοπούς επιβίωσης, έχει ως αποτέλεσμα την καταρράκωση του θεσμού της οικογένειας, της ευρύτερης κοινωνικής συνοχής, αλλά και τη στροφή των νέων σε εξτρεμιστικές ομάδες, με αποτέλεσμα τον κοινωνικό τους αποκλεισμό και την αποσταθεροποίηση. Είναι για τους πιο πάνω, αλλά και για άλλους πολλούς λόγους, υπογράμμισε η Κύπρια Βουλευτής, που πρέπει να επικεντρωθούμε στη νεολαία μας και στα προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει, λόγω της παρούσας οικονομικής κατάστασης.
Εκφράζοντας τη στήριξή της στο Ψήφισμα και Σύσταση της έκθεσης, η κα Κυριακίδου υπογράμμισε πως η κοινωνική προστασία των νέων ανθρώπων, καθώς και η προώθηση της ενεργούς συμμετοχής τους στα κοινωνικά δρώμενα και το διάλογο, είναι θέματα υψίστης σημασίας που θα βοηθήσουν τόσο τους νέους όσο και εμάς τους ίδιους να εγκύψουμε στα σοβαρά προβλήματα που οι νέοι του σήμερα αντιμετωπίζουν και να προσπαθήσουμε να τα επιλύσουμε ώστε να καταστήσουμε το μέλλον της Ευρώπης φωτεινότερο και πιο ελπιδοφόρο.