26/6/12

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη για τον τέταρτο χρόνο διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστόφια 26/06/2012

Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ασχολείται με νευραλγικούς τομείς όπως είναι η στήριξη και ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στον τόπο μας, η ενεργειακή μας ασφάλεια και η προστασία και ευημερία των καταναλωτών», τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης.

Οι δηλώσεις του κ. Συλικιώτη έγιναν στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για παρουσίαση του έργου του Υπουργείου Εμπορίου κατά τον τέταρτο χρόνο διακυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.
Όπως εξήγησε ο Υπουργός Εμπορίου, στον τομέα της ενέργειας είχαμε σημαντικές εξελίξεις, μεταξύ των οποίων η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από την εταιρεία Noble Energy International Ltd και την ανακοίνωση της 28ης Δεκεμβρίου 2011 για εντοπισμό μεγάλης ποσότητας φυσικού αερίου, με μέσο όρο τα 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Παράλληλα, σημείωσε ότι προκηρύχθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2011 ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης για τα υπόλοιπα τεμάχια, ο οποίος έληξε στις 11 Μαΐου 2012 με πολύ θετικά αποτελέσματα, αφού υποβλήθηκαν 33 αιτήσεις από 15 εταιρείες και κοινοπραξίες, από 14 χώρες.
Επισήμανε ότι κύριοι στόχοι της στρατηγικής που διαμορφώθηκε για την ενέργεια είναι οι εξής:
· Εξασφάλιση αειφόρου και ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού.
· Προώθηση μέτρων και πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας.
· Διασφάλιση ενεργειακής αυτάρκειας μέσα από τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας με την ένταξη του Φυσικού Αερίου και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη μείωση της εξάρτησης σε πετρελαιοειδή.
· Ενδυνάμωση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας μέσω της καταγραφής του ενεργειακού δυναμικού και της ορθολογικής αξιοποίησης των ενεργειακών πρώτων υλών.
· Μετατροπή της Κύπρου σε Περιφερειακό Ενεργειακό Κέντρο για συγκέντρωση, επεξεργασία, διέλευση ή και διαμετακόμιση ενεργειακών πόρων από τη γύρω περιοχή στις διεθνείς αγορές.
Για την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο, ο κ. Συλικιώτης εξήγησε ότι συστάθηκε διαπραγματευτική ομάδα για διαβουλεύσεις με την Noble Energy International Ltd, ενώ ολοκληρώνονται σύντομα οι νομοπαρασκευαστικές εργασίες για τη σύσταση της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, προωθείται η ίδρυση Ταμείου Υδρογονανθράκων και προχωρούν οι διαδικασίες για κατασκευή εσωτερικού δικτύου αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου, με χρηματοδότηση €10 εκ. από κοινοτικά κονδύλια. Σημείωσε, επίσης, ότι έχει ανατεθεί στο αμερικανικό Ινστιτούτο ΜΙΤ η διεξαγωγή μελέτης για εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, καθώς και ότι έχει αποφασιστεί τόσο η κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, όσο και η ανάγκη για καταφυγή σε ενδιάμεση λύση και άμεση εισαγωγή φυσικού αερίου από τρίτες χώρες για σκοπούς φθηνής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Για το τελευταίο, μάλιστα, τόνισε ότι το πρόσφατο ταξίδι του στο Ισραήλ κατέδειξε τη δυνατότητα να εφοδιαστούμε με φυσικό αέριο από τη γείτονα χώρα.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε, τα έτη 2011 και 2012 στον τομέα της ενέργειας:
· Υπερκαλύφθηκε ο ενδεικτικός στόχος του 4,92% της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για τη διετία 2011-2012, με το τελικό ποσοστό το 2011 να ανέρχεται στο 6,5%.
· Το 2011 για Σχέδια Χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης των ΑΠΕ και για Εξοικονόμηση Ενέργειας (ΕΞΕ) παραχωρήθηκαν σε δικαιούχους πέραν των €12,56 εκατομμυρίων, ενώ τέθηκαν σε ισχύ τρία νέα Σχέδια.
· Τρία νέα Σχέδια Χορηγιών για ΑΠΕ και ΕΞΕ τέθηκαν, επίσης, σε ισχύ στις 28 Μαου 2012, με τις συνολικές δαπάνες να αναμένεται να ανέλθουν στο €1,908,000 για ΕΞΕ, 5,855,450 για χρήση ΑΠΕ που δεν αφορά την ηλεκτροπαραγωγή και €17,052,293 για χρήση ΑΠΕ για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής.
· Για την εγκατάσταση του κρατικού Τερματικού Σταθμού Πετρελαιοειδών στο Βασιλικό βρισκόμαστε στο στάδιο της διαδικασίας επιλογής Στρατηγικού Συνεργάτη.
· Αρχίζουν οι εργασίες για την κατασκευή Τερματικού Σταθμού Πετρελαιοειδών της εταιρείας VTTI.
Αναφερόμενος στον τομέα του εμπορίου, ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι ως αποτέλεσμα των συντονισμένων δράσεων που αναλάβαμε για την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων μας και την προώθηση των προϊόντων μας στο εξωτερικό, το 2011 πετύχαμε 24% αύξηση στις συνολικές εξαγωγές, οι οποίες έφτασαν τα €1,4 δις σε σύγκριση με €1,1 δις το 2010. Παράλληλα, ανακοίνωσε τα εξής στοιχεία και δράσεις για τα έτη 2011 και το 2012:
· 11% αύξηση στις εξαγωγές φαρμάκων το 2011- €144 εκ. από €129 εκ.
· 40% αύξηση στις εξαγωγές απορριμάτων το 2011 - €72 εκ. από €51 εκ.
· 15% αύξηση στις εξαγωγές χαλλουμιού το 2011 - €54 εκ. από €47 εκ.
· Κατά τα έτη 2011 και 2012 συνεχίζεται η επιτυχής λειτουργία των 11 Εμπορικών Κέντρων της Κύπρου σε χώρες με ιδιαίτερο εμπορικό και οικονομικό ενδιαφέρον.
· Αποφασίστηκε η αποστολή εμπορικού ακόλουθου σε δύο σημαντικές χώρες για την Κύπρο: την Κίνα και το Ισραήλ.
Όσον αφορά στον τομέα της βιομηχανίας, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι για το 2011 και 2012:
· Συνεχίστηκε η εφαρμογή των Σχεδίων Ενίσχυσης της Γυναικείας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας. Σε αυτά εντάχθηκαν 308 νέες επιχειρήσεις, στις οποίες θα παραχωρηθεί χορηγία συνολικού ύψους €11 εκ.
· Συνεχίστηκε η εφαρμογή του Σχεδίου Χορηγιών για την Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Μεταποιητικού Τομέα, για το οποίο θα δοθούν συνολικά €23 εκ.
· Συνεχίστηκε η εφαρμογή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, η χρηματοδότηση του οποίου θα φτάσει συνολικά τα €24 εκ.
· Πραγματοποιήθηκαν βελτιωτικά έργα στις βιομηχανικές περιοχές €833 χιλιάδων και στις βιομηχανικές ζώνες €2,7εκ., ενώ εισπράχθηκαν ενοίκια ύψους €3,5 εκ. από τα οικόπεδα στις βιομηχανικές περιοχές.
· Συνεχίστηκαν σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA), οι προσπάθειες προσέλκυσης ξένου επιχειρηματικού κεφαλαίου.
· Τέθηκε σε λειτουργία η διαδικτυακή πύλη του Ενιαίου Κέντρου Εξυπηρέτησης Κύπρου – www.businessincyprus.gov.cy .
· Προωθείται πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για δημιουργία Υπουργικής Επιτροπής για τις επενδύσεις, την οποία θα συντονίζει το Υπουργείο Εμπορίου με τη συμμετοχή του CIPA και των Υπουργείων Οικονομικών, Συγκοινωνιών και Έργων και Εσωτερικών, σε μια προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Παρουσιάζοντας το έργο του Υπουργείου στον σημαντικό τομέα του ανταγωνισμού και της προστασίας των καταναλωτών, ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι συνεχίστηκε και κατά το 2011 ο επιτυχημένος θεσμός των Παρατηρητηρίων Τιμών για βασικά καταναλωτικά αγαθά και πετρελαιοειδή, με τη διεξαγωγή συνολικά 171 Παρατηρητηρίων. Παράλληλα, επισήμανε ότι ολοκληρώθηκε και η νέα ηλεκτρονική διαδραστική ιστοσελίδα δημοσίευσης των τιμών λιανικής πώλησης πετρελαιοειδών, όπου οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία, μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου www.mcit.gov.cy, να επιλέγουν την επαρχία, περιοχή και είδος καυσίμου που τους ενδιαφέρει για να ενημερώνονται για τα φθηνότερα πρατήρια.
Μεταξύ άλλων, για την προστασία των καταναλωτών παρέθεσε τα εξής στοιχεία και δράσεις για το 2011:
· Στο πλαίσιο της επιθεώρησης και επιτήρησης της αγοράς διεξήχθηκαν 41.396 επιθεωρήσεις υποστατικών και διερευνήθηκαν 2.079 παράπονα.
· Λειτουργεί στο Υπουργείο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Κύπρου, το οποίο παρέχει πληροφόρηση και συμβουλές για τις διασυνοριακές συναλλαγές εντός της ΕΕ και βοηθά στην εύρεση εξώδικης συμβιβαστικής λύσης μεταξύ εταιρείας/εμπόρου και καταναλωτή.
· Στη δωρεάν τηλεφωνική Γραμμή Καταναλωτών 1429 λήφθηκαν συνολικά 4.286 παράπονα και αιτήματα για πληροφορίες.
· Τέθηκε σε ισχύ, στις 29 Ιουλίου 2011, «Ο περί Εξώδικης Διευθέτησης των Καταναλωτικών Απαιτήσεων με την Παραπομπή σε Διαιτησία Νόμος του 2011», ο οποίος αφορά την εξώδικη διευθέτηση καταναλωτικών απαιτήσεων έως €3.000 με παραπομπή σε διαιτησία.
· Δόθηκαν χορηγίες ύψους €149.492 στους Συνδέσμους και Οργανώσεις Καταναλωτών.
Για την προώθηση της τεχνολογίας, ο Υπουργός Εμπορίου εξήγησε ότι το 2011 δόθηκαν €1,39 εκ. ως χορηγίες σε 69 επιχειρήσεις με σκοπό την ενίσχυση της ποιοτικής βελτίωσης, ενώ προχωρούν σήμερα ικανοποιητικά οι εργασίες ανέγερσης του νέου Εργαστηρίου Μετρολογίας, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές του 2013. Υπενθύμισε, παράλληλα, τη σημαντική συμβολή του κλάδου μετρολογίας στην πρόσφατη αποκάλυψη της απάτης σε πρατήρια πώλησης καυσίμων.
Αναλύοντας την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των εργασιών του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπη, ο κ. Συλικιώτης επισήμανε ότι εφαρμόστηκαν ηλεκτρονικές μέθοδοι εργασίας, με τις εγγραφές εταιρειών να ανέρχονται κατά το 2011 στις 19.538. Σημείωσε, επίσης, ότι εφαρμόσθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 το σύστημα ηλεκτρονικής έρευνας στους φακέλους των εταιρειών (e-search), με συνολικά 65.699 διαδικυακές έρευνες να πραγματοποιούνται μέχρι τις αρχές Απριλίου του 2012, καθώς και ότι θα εφαρμοστεί σύντομα και η ηλεκτρονική καταχώρηση νέων εταιρειών και λήψη πιστοποιητικών (e-filing).
Παρουσιάζοντας τις δράσεις και τα μέτρα αναφορικά με τη στήριξη και αναβάθμιση του ζωτικού για την κυπριακή οικονομία τομέα του τουρισμού, ο Υπουργός Εμπορίου παρέθεσε αρχικά τα εντυπωσιακά στοιχεία που καταγράφηκαν το 2011, χρονιά κατά την οποία αυξήθηκε η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ, από 9% το 2010 σε 10%:
· Αύξηση στα έσοδα 12,7%, φθάνοντας συνολικά τα €1,77 δις.
· Αύξηση 10,1% στις αφίξεις, με συνολικά 2.392.228 τουρίστες να επισκέπτονται την Κύπρο και αύξηση σε όλες τις αγορές – 49,2% από Ρωσία, 2,5% από Ηνωμένο Βασίλειο, 13,4% από Γερμανία, 8,7% από Ελλάδα και 4,3% από τις Βόρειες Χώρες.
Ακολούθως, τόνισε ότι θετικά αποτελέσματα αναμένονται και φέτος, λαμβάνοντας υπόψη και τα εξαιρετικά ενθαρρυντικά στοιχεία του Μαου, που καταγράφουν αύξηση στις αφίξεις συγκριτικά με πέρσι της τάξης του 3,5%. Εξήγησε δε ότι εφαρμόζεται σήμερα το Στρατηγικό Σχέδιο Τουρισμού 2011-2015, που περιλαμβάνει πέραν των 50 αναλυτικών Σχεδίων Δράσης και διακριτούς μηχανισμούς υλοποίησης και παρακολούθησης, καθώς και ότι συνεχίζεται η υλοποίηση της στρατηγικής της Κυβέρνησης για ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού και των γηπέδων γκολφ.
Συγκεκριμένα, για τον ναυτικό τουρισμό ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι το Υπουργείο Εμπορίου προωθεί την ανάπτυξη των μαρίνων Λεμεσού, Πάφου, Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου, με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης «Σχεδιασμός, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Διαχείριση και Μεταβίβαση» (D.B.F.O.T).
Όσον αφορά την πολιτική ανάπτυξης γηπέδων γκολφ, ο κ. Συλικιώτης εξήγησε ότι συνεχίζεται η υλοποίηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για δημιουργία μέχρι και 14 συνολικά γηπέδων γκολφ, με στόχο να καταστεί η Κύπρος ένας νέος, ελκυστικός, τουριστικός προορισμός γκολφ.
Κλείνοντας την αναφορά του στις ενέργειες του Υπουργείου για τον τομέα του τουρισμού, ο κ. Συλικιώτης τόνισε ότι προτεραιότητες αποτελούν τόσο η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, μέσα και από την αναδιοργάνωση πτητικών προγραμμάτων αεροπορικών εταιριών, όσο και η επέκταση της τουριστικής μας βιομηχανίας μέσα από την αναζήτηση νέων αγορών και την απλούστευση των διαδικασιών παραχώρησης βίζας. Σημείωσε, τέλος, τη σχετική απόφαση που έλαβαν με τον Ισραηλινό ομόλογο του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ, για να μελετηθεί η προσφορά κοινού τουριστικού πακέτου σε τουρίστες που προέρχονται από μακρινούς προορισμούς, όπως η Κίνα και η Κορέα.