29/6/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην τελετή αποφοίτησης των τελειόφοιτων της ακαδημαϊκής χρονιάς 2011- 2012 του Intercollege Λάρνακας 29/06/2012

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.

Είναι με μεγάλη ευχαρίστηση που βρίσκομαι απόψε μαζί σας, σε αυτή την τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών της ακαδημαϊκής χρονιάς 2011-2012 για να μοιραστώ μαζί με τις οικογένειές σας, τους εκπαιδευτικούς του κολλεγίου σας, αλλά και εσάς, τη συγκίνηση και τη χαρά όλων μας για την ολοκλήρωση ενός σημαντικού σταθμού στη ζωή του κάθε νέου ανθρώπου.


Η σημερινή τελετή, μία από τις κορυφαίες στιγμές στη ζωή του κάθε σπουδαστή, αποτελεί για εσάς αγαπητοί τελειόφοιτοι, το επιστέγασμα πολυετών προσπαθειών. Οι γνώσεις που αποκτήσατε κατά την διάρκεια των σπουδών σας, σας εφοδιάζουν με την απαιτούμενη ακαδημαϊκή γνώση για να μπορέσετε να προχωρήσετε στη ζωή σας και να συμβάλετε στην πρόοδο και στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου μας.
Το Intercollege, μετρώντας σχεδόν τρεις δεκαετίες στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, παρέχει στους απόφοιτους του μέσω του ποιοτικού έργου που επιτελεί και της υψηλής εκπαίδευσης που προσφέρει, τα εχέγγυα για μια επιτυχή ανοδική πορεία στον επαγγελματικό στίβο. Στοχεύοντας στην επίτευξη του ιδεώδους της εκπαιδευτικής αριστείας μέσω υψηλών επιπέδων διδασκαλίας και επιστημονικής έρευνας σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο ακαδημαϊκό περιβάλλον, το Intercollege, μέσω των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων που προσφέρει, σε συνεργασία και με διάφορα Πανεπιστήμια της Βρετανίας, παραμένει σταθερά αφοσιωμένο στην οικονομική, κοινωνική, επιστημονική και πολιτιστική ανάπτυξη της Κύπρου.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Ίδρυμα, στα 30 χρόνια παρουσίας του, έχει κερδίσει αρκετά βραβεία και αριστεία, όπως το βραβείο Ηνωμένων Εθνών "Global 500", για τη συνεισφορά του στην προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος και ιδρύοντας την πρώτη Έδρα της UNESCO στην Κύπρο, για την προώθηση της πολιτιστικής ευρύτητας και του διαπολιτισμικού διαλόγου.
Το πτυχίο που σε λίγο θα πάρετε στα χέρια σας δεν εξασφαλίζει από μόνο του την επιτυχία. Σας δίνει την ώθηση, όμως, να συνεχίσετε το ταξίδι για την κατάκτηση της γνώσης και της αυτογνωσίας που δεν τελειώνει ποτέ. Στην πορεία αυτή, ωστόσο, ποτέ μην ξεχνάτε ότι με τη χώρα μας μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και τη φιλοδοξία να καταστούμε χώρα παροχής υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, η κατανόηση διαφορετικών αντιλήψεων, ώστε κάποιος να μπορεί να λειτουργεί μέσα στο ευρύτερο ευρωπαϊκό περιβάλλον και η δυνατότητα προσαρμογής, αποτελούν απαραίτητα στοιχεία συνεχούς προσωπικής και συλλογικής ανάπτυξης.
Σε αυτές τις ομολογουμένως δύσκολες συνθήκες που ανέδειξε η παγκόσμια οικονομική κρίση, η προώθηση της ένταξης των νέων στην απασχόληση αποτελεί βασικό στόχο, τόσο της εθνικής, όσο και της ευρωπαϊκής πολιτικής απασχόλησης. Η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως το αρμόδιο σε θέματα που αφορούν άμεσα στο ανθρώπινο δυναμικό, αναγνωρίζοντας ότι η τρέχουσα οικονομική ύφεση έχει πλήξει δυσανάλογα πολύ περισσότερο τους νέους από τις άλλες κατηγορίες του πληθυσμού, αναπτύσσει πολιτικές με στόχο τη στήριξη και την καθοδήγησή σας στον κόσμο της εργασίας.
Ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα που λήφθηκαν από την Κυβέρνηση, δόθηκε στη λήψη εξειδικευμένων μέτρων για στήριξη της απασχόλησης της νέας γενιάς. Ειδικά σχέδια κινήτρων για προσλήψεις απευθύνονται στους άνεργους πτυχιούχους, τα αποτελέσματα των οποίων είναι ενθαρρυντικά: Ποσοστό 48% των επωφελούμενων από το έκτακτο Σχέδιο Πρόσληψης Ανέργων ήταν απόφοιτοι πανεπιστημίου και ποσοστό 49% των επωφελούμενων από Σχέδιο για τις Ευπαθείς Ομάδες του Πληθυσμού προέρχεται από νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (νέοι 15-24 ετών). Πρόσφατα δε εγκαινιάσαμε ένα ακόμη νέο σχέδιο πρόσληψης ανέργων, με συνολικό προϋπολογισμό 8 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο δίδει ιδιαίτερη έμφαση, επίσης, στους νέους μας, αλλά και στους μακροχρόνια άνεργους.
Πρόσθετα προς τα σχέδια που εφαρμόζει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πολυσχιδή ειδικά σχέδια που απευθύνονται στους απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ευρύτερα στους νέους ανθρώπους, εφαρμόζονται και από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, αλλά και από το Κέντρο Παραγωγικότητας. Τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν ποικίλες, αλληλοσυμπληρούμενες και στοχευμένες δράσεις που σκοπό έχουν την πρόληψη και την καταστολή της ανεργίας, τη βελτίωση της απασχολησιμότητας και την απασχόληση και κατάρτιση. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στο Ειδικό Σχέδιο Πρόληψης - Σχεδίου Δράσης της ΑνΑΔ, από την μέρα που εφαρμόστηκε μέχρι και το 2010, περίπου 22 χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στις ποικίλες δράσεις που περιλαμβάνει, με υπολογιζόμενη δαπάνη €31 εκατομμύρια ευρώ.
Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο συνεχή εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του, ώστε να προσφέρουν στους νέους εξειδικευμένη πληροφόρηση και επαγγελματική καθοδήγηση και να δημιουργούν ευνοϊκές προϋποθέσεις για την επαγγελματική τους αποκατάσταση και την ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνία. Αυτή η προσπάθεια γίνεται μέσα από τις Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης, οι οποίες εφαρμόζουν σύγχρονες προσεγγίσεις, όπως την εφαρμογή του θεσμού των Συμβούλων Απασχόλησης και μέσω της Συμβουλευτικής και την Εξατομικευμένης προσέγγισης.
Σε μερικές βδομάδες η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και προώθησης της κοινωνικής συνοχής αντανακλούνται και στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας. Ως κύρια προτεραιότητα έχει καθοριστεί η «Καλύτερη Ευρώπη», με έμφαση να δίδεται τόσο στην αποτελεσματικότητα και στην ανάπτυξη, όσο και στην αλληλεγγύη και στην κοινωνική συνοχή. Στα πλαίσια αυτά, οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί στον τομέα της απασχόλησης αφορούν στην επένδυση σε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, με έμφαση στην εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης της ανεργίας ανάμεσα στους νέους και στην ενίσχυση της εμπλοκής των κοινωνικών εταίρων, των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην υλοποίηση της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», ειδικότερα σε ό,τι αφορά στους στόχους για την απασχόληση και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Με αυτές τις λίγες σκέψεις αγαπητοί τελειόφοιτοι, σας συγχαίρω εγκάρδια για την αποφοίτησή σας και επιτρέψτε μου να κλείσω με μια ευχή. Εύχομαι ο στόχος σας να είναι μια κοινωνία που θα ενσωματώνει όλα τα ωφέλιμα στοιχεία της νέας εποχής και θα διατηρεί τις ηθικές αξίες που τόσο έχουμε ανάγκη. Και πάλι συγχαρητήρια σε όλους σας και κάθε επιτυχία στη μελλοντική σας σταδιοδρομία.