29/6/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στην τελική συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Δράσης Β2 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων τρίτων χωρών, στη Λάρνακα 29/06/2012

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα ενώπιον σας για να χαιρετίσω τη συνέντευξη Τύπου που διοργανώνεται με την ευκαιρία της λήξης της Δράσης Β2 του Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ) και αφορά τις Δραστηριότητες οι οποίες ενθαρρύνουν την αμοιβαία αλληλεπίδραση και πολιτισμική ανταλλαγή, την οποία υλοποίησαν ο φορέας Ιntercollege Λάρνακας και οι συνεργάτες του στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγράμματος 2010.

Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος, κατά γενική ομολογία, έχει καταστεί χώρα υποδοχής μεταναστών μετά τη μεγάλη μεταναστευτική ροή που δέχθηκε, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της στην ΕΕ, με αποτέλεσμα η μετανάστευση να αποτελεί σήμερα ένα από τα πολυδιάστατα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Δημοκρατία. Οι λόγοι που καθιστούν την Κύπρο ελκυστικό προορισμό για μετανάστες ΥΤΧ συνοψίζονται στη γεωγραφική της θέση και στις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στην Κυπριακή Δημοκρατία και πιο συγκεκριμένα στο δημοκρατικό της πολίτευμα, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την οικονομία καθώς και το υψηλό επίπεδο κοινωνικής ευημερίας των πολιτών της. Εξαιτίας των αυξημένων μεταναστευτικών ροών διαφάνηκε η ανάγκη υιοθέτησης μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής προς την κατεύθυνση λήψης ολοκληρωμένων μέτρων ένταξης των ΥΤΧ.
Είναι γεγονός ότι στην Κύπρο οι πλείστοι νόμιμοι μετανάστες ΥΤΧ είχαν και έχουν περιορισμένη άδεια προσωρινής παραμονής με αποτέλεσμα για πολλά χρόνια να θεωρείται ότι οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση ένταξης τους στην κυπριακή κοινωνία είναι ανώφελες και ίσως περιττές. Ωστόσο, οι προσπάθειες που καταβάλλονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη χάραξη μιας Ενιαίας Ευρωπαϊκής Μεταναστευτικής Πολιτικής μας καθοδηγούν προς μια και μόνο κατεύθυνση: αυτή που ορίζει ότι η Κύπρος, οφείλει να προχωρήσει στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ένταξη των νόμιμων μεταναστών, οι οποίοι έχουν προοπτική νόμιμης παραμονής.
Παράλληλα, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση καταβάλλει προσπάθειες για τη δημιουργία μιας Κοινής Μεταναστευτικής Πολιτικής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχουν δημιουργηθεί τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Αλληλεγγύης, τέσσερα ταμεία, ένα εκ των οποίων είναι το Ταμείο Ένταξης ΥΤΧ, επιδεικνύοντας έτσι τη σημασία που δίνει η ΕΕ στα θέματα μετανάστευσης.
Ειδικότερα το Ταμείο Ένταξης ΥΤΧ, όπως είναι γνωστό, έχει ως γενικό στόχο την υποστήριξη των προσπαθειών που καταβάλλουν τα κράτη μέλη για τη διευκόλυνση της ένταξης των ΥΤΧ στην κοινωνία των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ η συμβολή του επεκτείνεται πέραν της ανάπτυξης και εφαρμογής διαδικασιών ένταξης και στην αύξηση της ικανότητας των κρατών μελών να αναπτύσσουν, εφαρμόζουν και να αξιολογούν τις πολιτικές και τα μέτρα ένταξης προωθώντας παράλληλα και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών.
Η Μονάδα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Ταμείων και Ταμείων Αλληλεγγύης, έχει αναλάβει τον ρόλο της Υπεύθυνης Αρχής του Ταμείου Ένταξης με την ευθύνη για επιτυχή υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων δράσεων, και προωθώντας ένα βήμα πιο πέρα τη μεταναστευτική πολιτική της Κύπρου.
Στο πλαίσιο της δημιουργίας πλαισίου αλληλεπίδρασης και ανταλλαγής πολιτισμικών εμπειριών εντάσσεται και η Δράση Β2 που υλοποιεί φέτος το Intercollege Λάρνακας στα πλαίσια του Ετήσιου Προγράμματος 2010 του Ταμείου Ένταξης. Η συγκεκριμένη δράση, η οποία είναι συνέχεια του προηγούμενου Ετήσιου Προγράμματος 2009, διοργάνωσε για ακόμα μια χρονιά διαπολιτισμικά φεστιβάλ μέσα από τα οποία προβλήθηκαν τα διάφορα πολιτισμικά γνωρίσματα των διαφόρων ομάδων μεταναστών που διαμένουν νόμιμα στην Κύπρο, σε συνάρτηση με τον κυπριακό πολιτισμό. Παράλληλα διοργανώθηκαν με εξαιρετική ανταπόκριση αθλητικές συναντήσεις καλαθόσφαιρας και ποδοσφαίρου με μικτές ομάδες (Υπήκοοι Τρίτων Χωρών και Κύπριοι) γιατί έχει αποδειχθεί ότι ο αθλητισμός ενώνει σε πάρα πολλά επίπεδα, παρά τις όποιες επιμέρους διαφορές. Δεδομένου ότι η γνώση και η εμπειρία του τόπου στον οποίο κατοικεί κανείς προωθεί την καλύτερη ενσωμάτωση του ατόμου στον χώρο που τον φιλοξενεί, διοργανώθηκαν και επισκέψεις σε διάφορα μέρη της Κύπρου με συμμετέχοντες τόσο Κύπριους όσο και μετανάστες.
Με αυτή τη συνέντευξη Τύπου, σηματοδοτείται η λήξη της δράσης αυτής και τονίζεται ο ρόλος και οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ταμείου Ένταξης ΥΤΧ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη διαμόρφωση μιας συλλογικής, ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής που στόχος της είναι να προωθήσει την ομαλή ένταξη των ΥΤΧ στην κυπριακή κοινωνία για να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατό καλύτερα τα θέματα του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, των προκαταλήψεων, των ανισοτήτων, των κοινωνικών αναταραχών και των συγκρούσεων. Η ένταξη των ΥΤΧ μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την αμοιβαία κατανόηση, γνωριμία και σεβασμό των αξιών τόσο από τους ΥΤΧ όσο και από την κυπριακή κοινωνία.
Καταλήγοντας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω την αποφασιστικότητα του Υπουργείου Εσωτερικών να συνεχίσει να εργάζεται συντονισμένα και μεθοδικά προς τη βελτίωση χειρισμού των μεταναστευτικών πολιτικών και να συμβάλει στην προώθηση της ισότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιτρέψτε μου, τέλος, να συγχαρώ και να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τo Intercollege Λάρνακας και τους συνεργάτες τoυ για την προσπάθεια που έχουν καταβάλει για την επιτυχή υλοποίηση του εν λόγω έργου.