19/6/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, στη Λευκωσία 19/06/2012


Ευχαριστώ τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων για την πρόσκληση να παρευρεθώ και να χαιρετίσω την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου. Ο ΠΑΣΥΞΕ έχει συμπληρώσει 76 χρόνια δημιουργικής παρουσίας και έντονης δραστηριοποίησης στα τουριστικά δρώμενα του τόπου μας. Θα ήθελα να εκφράσω για μια ακόμα φορά την εκτίμηση της Κυβέρνησης και εμένα προσωπικά, τόσο για το έργο που επιτελεί ο Σύνδεσμος, όσο και για την αγαστή συνεργασία του με τους αρμόδιους για τον τουρισμό φορείς.


Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο τουρισμός αποτελεί βασικότατο πυλώνα της οικονομίας της Κύπρου. Με τη σημερινή ευκαιρία, επιθυμώ να υπογραμμίσω ξανά ότι ο τουριστικός τομέας αποτελεί προτεραιότητα για αυτή την Κυβέρνηση. Θα παραμείνει προτεραιότητα αφού θα συνεχίσουμε όχι μόνο να παρακολουθούμε προσεκτικά τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις, αλλά και θα λαμβάνουμε αποφασιστικά μέτρα, αξιοποιώντας ευκαιρίες και αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις.
Το 2011, δίκαια μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό μας. Η χρονιά έκλεισε με μεγάλη αύξηση στις τουριστικές μας αφίξεις της τάξης του 10% ενώ ακόμα μεγαλύτερη ήταν η αύξηση στα έσοδα η οποία έφτασε το 12.5%. Οι συνολικές διανυκτερεύσεις έφτασαν τα 14 εκατομμύρια και 285 χιλιάδες, επίδοση που σίγουρα βοήθησε τόσο στην αύξηση της πληρότητας των ξενοδοχειακών μονάδων όσο και στην βελτίωση των οικονομικών τους δεδομένων.
Κατά τη φετινή χρονιά το αρχικό μούδιασμα των κρατήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, μετά και από μεγάλες προσπάθειες, φαίνεται να σημειώνει ουσιαστική βελτίωση. Η Σκανδιναβική αγορά δείχνει σταθεροποιητικές τάσεις, ενώ η αγορά της Ρωσίας αναμένεται να σημειώσει και φέτος εντυπωσιακή αύξηση. Τονίζω εδώ ότι οι αφίξεις Ρώσων τουριστών στην Κύπρο τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν τριπλασιαστεί, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια σημείωσαν διαδοχικές αυξήσεις της τάξης του 50%. Η εντυπωσιακή εισροή τουριστών από τη Ρωσία δεν είναι καθόλου, μα καθόλου τυχαία. Είναι αποτέλεσμα των εξαιρετικών σχέσεων που έχουμε δημιουργήσει σε οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο με τη Ρωσία. Με αυτή την ευκαιρία οφείλουμε να στείλουμε ένα σαφέστατο μήνυμα. Όσοι ηθελημένα ή ακούσια υποσκάπτουν αυτές τις σχέσεις, πρέπει να αναλογιστούν διπλά τις οικονομικές και πολιτικές συνέπειες των ενεργειών τους.
Διανύουμε λοιπόν μια χρονιά προκλήσεων για τον τουρισμό μας. Είναι πιστεύω πλήρως αντιληπτό πως η προσπάθεια προσέλκυσης τουρισμού και επίτευξης θετικών αποτελεσμάτων δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Η παγκόσμια οικονομική κρίση συνεχίζει να ταλανίζει έντονα τις κύριες αγορές άντλησης τουρισμού, αλλά και ο ανταγωνισμός που αντιμετωπίζει η τουριστική Κύπρος ολοένα και οξύνεται. Δράττομαι της ευκαιρίας να καλέσω όλους τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό, από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, να εργαστούμε ακόμα πιο εντατικά και συντονισμένα για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Από πλευράς της Κυβέρνησης, και σε συνεργασία με τον αρμόδιο για τον τουρισμό Οργανισμό, οι άοκνες προσπάθειες για δυναμική προβολή και προώθηση του τόπου μας στο εξωτερικό συνεχίζονται. Όπως συνεχίζονται και οι ενέργειες μας για αναβάθμιση και εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και για προσθήκη ποιότητας σε κάθε πτυχή της τουριστικής εμπειρίας που προσφέρει η Κύπρος.
Ο ρόλος της κυπριακής ξενοδοχειακής βιομηχανίας στην κοινή προσπάθεια να καθιερώσουμε την Κύπρο ως έναν ελκυστικό και αγαπημένο τουριστικό προορισμό είναι πρωταγωνιστικός. Αυτό γιατί αναμφίβολα τα ξενοδοχεία και ευρύτερα τα προϊόντα διαμονής αποτελούν το κλειδί για επιτυχία και καταξίωση της Κύπρου στο παγκόσμιο τουριστικό σκηνικό. Η Κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα την ξενοδοχειακή βιομηχανία. Απτά παραδείγματα αποτελούν η εισαγωγή πολεοδομικών κινήτρων που δίδουν την ευκαιρία στους ξενοδόχους μας να αναβαθμίσουν τις μονάδες τους, το Σχέδιο Κινήτρων για ενθάρρυνση επενδύσεων εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, όπως και μικρότερα σχέδια κινήτρων του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού. Δεν θα ήθελα να εισέλθω σε πολλές λεπτομέρειες για αυτά τα ζητήματα. Αυτό όμως που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, αλλά και ευρύτερα της τουριστικής βιομηχανίας του τόπου. Αναμένουμε βεβαίως και από εσάς ανάλογες προσπάθειες σε θέματα επιμόρφωσης του προσωπικού σας, της τιμολογιακής πολιτικής σας και αξιοποίησης των κινήτρων που προσφέρονται έτσι ώστε η σχέση ποιότητας - τιμής να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο στις δύσκολες εποχές που διανύει η τουριστική μας βιομηχανία. Αναμένουμε επίσης να αντιμετωπίσετε επιτέλους θετικά και έμπρακτα το θέμα της απασχόλησης Κυπρίων στις επιχειρήσεις σας. Θέλω για ακόμη μια φορά να τονίσω ότι μια τέτοια ενέργεια θα βοηθήσει τον τόπο μας να διατηρήσει και να διαφυλάξει την πατροπαράδοτη κυπριακή φιλοξενία του, θα βοηθήσει την αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος. Θα βοηθήσει την κυπριακή οικονομία και την κοινωνία ευρύτερα.
Πριν κλείσω παρακαλώ επιτρέψετε μου να κάνω μια σύντομη αναφορά στην ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο. Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός για τον τόπο μας, το οποίο αναμένεται να έχει θετικές επιδράσεις σε διάφορα επίπεδα και τομείς. Σε αυτούς τους τομείς περιλαμβάνεται και το τουριστικό μας προϊόν αφού η Προεδρία αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία προβολής της χώρας μας στο εξωτερικό ως ενός αξιόλογου τουριστικού προορισμού με ψηλό επίπεδο προσφερομένων υπηρεσιών. Εκφράζω την πεποίθηση μου ότι όλοι θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να επιτευχθεί αυτός ο μεγάλος στόχος, αλλά και γενικότερα για να αφήσουμε άριστες εντυπώσεις από κάθε άποψη για τη χώρα μας και το λαό μας, σε όσους θα μας επισκεφθούν.
Με αυτές τις σκέψεις, ολοκληρώνω το χαιρετισμό μου ευχόμενος τα καλύτερα στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων. Θα αναμένουμε με ενδιαφέρον τα πορίσματα και συμπεράσματα της σημερινής συνέλευσης