12/6/12

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε τους στόχους και τον προγραμματισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατά την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ 12/06/2012


Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκάς Λουκά έδωσε σήμερα το πρωί συνέντευξη Τύπου εν όψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο σε λιγότερο από ένα μήνα (για πλήρες κείμενο της συνέντευξης Τύπου βλ. σημερινό ανακοινωθέν Αρ.9). Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανάφερε ότι η ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ αστυνομιών και άλλων Αρχών επιβολής του νόμου κατά του οργανωμένου και διασυνοριακού εγκλήματος, θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο στόχος που έχει τεθεί στον τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, είπε, για την επίτευξη ουσιαστικής προόδου σ’ ότι αφορά στην πρόταση Οδηγίας για Δέσμευση και Δήμευση των Περιουσιακών Στοιχείων, Προϊόν Εγκληματικών Πράξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο κ. Λουκά αναφέρθηκε στη διασυνοριακή δράση των εγκληματικών ομάδων, που έχει ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων, τον επηρεασμό της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς με τη στρέβλωση του ανταγωνισμού σε βάρος των νόμιμων επιχειρήσεων, τη μείωση του βαθμού εμπιστοσύνης στην οικονομία και κατ’ επέκταση τον επηρεασμό των επενδύσεων και της ανάπτυξης. Μιλώντας για τη συγκεκριμένη πρόταση, τόνισε ότι αυτή μπορεί συμβάλει αποφασιστικά στην εξάλειψη οικονομικών κινήτρων προς όφελος των εγκληματιών, αφού περιλαμβάνει, ανάμεσα σ’ αλλα, την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου και τη συμπλήρωση κενών εκεί και όπου υπάρχουν και την ενδυνάμωση της συνεργασίας των αρμόδιων Υπηρεσιών των κρατών μελών.
Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Υπουργός ανέφερε: «Επειδή είναι ένα θέμα που αφορά όλα τα κράτη μέλη, ευελπιστούμε ότι ως Κυπριακή Προεδρία, θα κλείσουμε το θέμα σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών το Δεκέμβρη, ενώ στις εθνικές νομοθεσίες αναμένεται να ενσωματωθεί μέχρι το 2017».
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε επίσης τις υπόλοιπες βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου του, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:

· Προώθηση του μεταρρυθμιστικού νομοθετικού πακέτου για τα Δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, το οποίο μπορεί να διασφαλίσει μεγαλύτερο έλεγχο των πληροφοριών του Ευρωπαίου πολίτη.
· Ολοκλήρωση των προσπαθειών για ποινικοποίηση των επιθέσεων μεγάλης κλίμακας στον κυβερνοχώρο (πρόταση Οδηγίας για τις επιθέσεις κατά των συστημάτων πληροφοριών)
· Προώθηση νομοθεσιών που μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης
«Επίκεντρο και τελικός αποδέκτης των προσπαθειών και των αποφάσεων που λαμβάνονται είναι πάντοτε ο πολίτης», υπογράμμισε ο κ. Υπουργός. «Οι αποφάσεις έχουν ακριβώς στόχο να ενδυναμώνουν το αίσθημα ασφάλειας, να διευκολύνουν την πρόσβαση των ευρωπαίων πολιτών στη δικαιοσύνη, να επιλύουν καθημερινά προβλήματα και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων», κατέληξε.