8/6/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στην τελετή απονομής των βραβείων αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη «Δημιουργία Πάρκου Αναψυχής και Μουσειακού Χώρου Αγροτικής Κληρονομιάς στην Επταγώνια», στο ΤΕΠΑΚ 08/06/2012


Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι απόψε μαζί σας ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου να παρουσιάσω και να βραβεύσω τους μελετητές του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη «Δημιουργία Πάρκου Αναψυχής και Μουσειακού Χώρου Αγροτικής Κληρονομιάς στην Επταγώνια».


Η στιγμή της βράβευσης του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ενός έργου ανάπτυξης που προορίζεται να εξυπηρετεί τους κατοίκους της κοινότητας Επταγώνιας και των γύρω κοινοτήτων είναι ιδιαίτερα σημαντική, όπως άλλωστε όλες οι παρόμοιες στιγμές που σηματοδοτούν την επίλυση ενός προβλήματος ή την αντιμετώπιση μιας κοινωνικής ανάγκης.
Το έργο αναμένεται να υλοποιηθεί με γνώμονα τη διατήρηση του υφιστάμενου πρασίνου και διαμόρφωσή του με τη δημιουργία του Πάρκου Αναψυχής, καθώς και την ανάδειξη αξιόλογων στοιχείων της παραδοσιακής, αγροτικής ζωής με τη δημιουργία του Μουσειακού Χώρου. Τα σχέδια ενδυναμώνουν το κέντρο της κοινότητας ώστε να καταστεί φορέας ζωής σε τοπικό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα και για το ευρύτερο σύμπλεγμα των κοινοτήτων, ενώ η κεντρική ιδέα μετουσιώνει την εμπειρία της παραδοσιακής εσωτερικής αυλής της κατοικίας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για κοινωνική συνάθροιση. Το κόστος του έργου αναμένεται να ανέλθει σε €1.800.000.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί η συμβολή της Κυβέρνησης στην ολοκλήρωση δύο άλλων σημαντικών έργων υποδομής στην κοινότητα. Του παρακαμπτηρίου δρόμου Κελλακίου – Επταγώνιας, που αποπερατώθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 με τελικό κόστος €6.500.000, έργο το οποίο χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την Κυπριακή Δημοκρατία. Επίσης, της δημιουργίας πλατό στο κέντρο της κοινότητας, που αποπερατώθηκε τον Οκτώβριο του 2011 με τελικό κόστος €90.000, που επίσης χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την Κυπριακή Δημοκρατία. Πιστεύω ότι αυτά τα έργα θα συμβάλουν σημαντικά στην αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων της κοινότητας και στην προσέλκυση ξένων επισκεπτών.
Είναι σε όλους γνωστό ότι η ύπαιθρος μας χρειάζεται ιδιαίτερη στήριξη ώστε να κρατηθεί ζωντανή και να αναπτυχθεί περαιτέρω.
Στρατηγικός στόχος της Κυβέρνησης, όπως προβλέπεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, είναι η δημιουργία βιώσιμων κοινοτήτων, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της υπαίθρου και η οικονομική και γεωγραφική συνοχή. Βασικοί εταίροι σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να είναι οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τις οποίες η Κεντρική Διοίκηση επιβάλλεται να προγραμματίσει και να υλοποιήσει από κοινού ένα επικαιροποιημένο αναπτυξιακό σχεδιασμό και μια πολιτική ισόρροπης περιφερειακής και αγροτικής ανάπτυξης.
Στα πλαίσια αυτά η Κυβέρνηση προχωρεί κάθε χρόνο στην εκτέλεση διάφορων αναπτυξιακών έργων στις κοινότητες. Μέσω του κρατικού προϋπολογισμού καλύπτουμε το 80%-100% της δαπάνης για τα έργα ανάπτυξης στην ύπαιθρο. Στα πλαίσια αυτά έχει δαπανηθεί μέσω της Επαρχιακής Διοίκησης ποσό ύψους €103.000 για αναπτυξιακά έργα στην κοινότητα εντός του 2011 και ποσό ύψους €101.000 προγραμματίζεται να δαπανηθεί το 2012.
Επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση στην προσπάθεια στήριξης των κατοίκων που παραμένουν στις κοινότητες εφαρμόζει μια σειρά Σχεδίων όπως είναι, μεταξύ άλλων, τα Στεγαστικά Σχέδια, δηλαδή το Ενιαίο Στεγαστικό Σχέδιο και το Σχέδιο διαχωρισμού οικοπέδων για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, το Σχέδιο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σύμφωνα με τη Νέα Αγροτική Πολιτική και το Σχέδιο επιχορήγησης δαπάνης για βελτίωση και επέκταση του οδικού φωτισμού.
Κλείνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω για την εδώ παρουσία σας και εύχομαι σε όλους να χαρείτε το έργο το οποίο βραβεύεται, το οποίο θα βελτιώσει τις παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες και θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών της όμορφης κοινότητας σας.