7/6/12

Δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο 07/06/2012


Σ’ αυτή τη δύσκολη και ασταθή περίοδο για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο, οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες και σημαντικές, για την Κυπριακή Προεδρία ευρύτερα, αλλά και συγκεκριμένα όσον αφορά στον ζωτικό τομέα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.


Στον τομέα των Εσωτερικών Υποθέσεων, θα επικεντρωθούμε στην ενδυνάμωση της αστυνομικής συνεργασίας, με στόχο την καταπολέμηση του διασυνοριακού σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος, δίνοντας έμφαση:

• στο διαδικτυακό έγκλημα

• στην εμπορία προσώπων, καθώς και

• στην παράνομη διακίνηση έργων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σχετικά με τα θέματα που αφορούν στον χώρο του Σένγκεν, ανάλογα και με την πρόοδο που θα πετύχουμε σήμερα κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ως Κυπριακή Προεδρία θα διαχειριστούμε περαιτέρω τις δύο νομοθετικές προτάσεις με στόχο την τελική υιοθέτηση τους και θα συνεχίσουμε τον πολιτικό διάλογο για τη διακυβέρνηση του χώρου Σένγκεν. Περαιτέρω, θα εργαστούμε στοχεύοντας στην ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν.

Στον τομέα της Δικαιοσύνης, μεταξύ άλλων, θα δώσουμε προτεραιότητα:

• Στην προώθηση του νομοθετικού Πακέτου για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων

• Στην επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με το Πάγωμα και τη Δήμευση Προϊόντων του Εγκλήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, θα προωθήσουμε νομοθετικές προτάσεις που στόχο έχουν τη συμβολή του τομέα της Δικαιοσύνης στην ανάπτυξη, όπως είναι η αποτροπή της χειραγώγησης της αγοράς μέσω αποτελεσματικών ποινικών κυρώσεων και το Ευρωπαϊκό Διάταγμα Παγοποίησης Λογαριασμών, που αποσκοπεί στην προστασία των πιστωτών.

Ως Κυπριακή Προεδρία θα εργαστούμε με αφοσίωση, σε πνεύμα συναδελφικότητας και αλληλεγγύης, για μια καλύτερη Ευρώπη, πιο ασφαλή και αποτελεσματική για τους πολίτες της. Και ακόμη, για μια Ευρώπη με καθοριστικό λόγο και ρόλο στη διεθνή σκηνή.