7/6/12

Ο Υπουργός Εμπορίου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΕΕ 07/06/2012

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης συναντήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο, με αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΕΕ, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη.


Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους αναφορικά με τη συνάντηση, ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι το Επιμελητήριο αποτελείται από 140 εταιρείες που προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα τομέων και διατηρεί πάντοτε επαφές με τις προεδρεύουσες χώρες. Αντικείμενο της συζήτησης, ανέφερε, ήταν η ενημέρωση για τις προτεραιότητες μας κατά την Κυπριακή Προεδρία στους τομείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.
Ο Υπουργός Εμπορίου είπε, επίσης, ότι αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθεί πλέον έμφαση σε μέτρα ανάπτυξης, τόνωσης της αγοράς, ενίσχυσης της απασχόλησης και στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Τόνισε δε ότι «είναι καιρός να στραφούμε στην πραγματική οικονομία και στην ανάπτυξη, χρειαζόμαστε μια πιο δυναμική αγορά εργασίας, διατηρώντας την ίδια στιγμή το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και, βεβαίως, την κοινωνική συνοχή. Η Κύπρος μπορεί, μέσα από την Προεδρία, να αναδειχθεί σε έναν αξιόπιστο διαμεσολαβητή στους φακέλους που θα διαχειριστούμε παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τη Δανική Προεδρία».

Η συζήτηση εστιάστηκε, σημείωσε ο κ. Συλικιώτης, στον τομέα της ενέργειας, στα θέματα ανταγωνιστικότητας και βιομηχανίας και, κυρίως, στα θέματα διεθνούς εμπορίου, όπου αναμένεται κατά την Κυπριακή Προεδρία η έναρξη διαπραγματεύσεων για σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. «Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι οι σημαντικότεροι εταίροι διεθνώς στο θέμα του παγκόσμιου εμπορίου, με τις εμπορικές συναλλαγές τους να αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Συλικιώτης επισήμανε ότι αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες που τέθηκαν για ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά και για να ξεκινήσουν τόσο η συζήτηση για σύναψη εμπορικής συμφωνίας με την Ιαπωνία όσο και διαπραγμάτευση για σύναψη εμπορικών συμφωνιών με τους νότιους γείτονές της ΕΕ, το Μαρόκο, την Τυνησία, την Ιορδανία και ενδεχομένως και την Αίγυπτο. «Θεωρώ ότι ήταν μια πάρα πολύ καλή και εποικοδομητική συζήτηση, η οποία αναδεικνύει και το ότι η Κύπρος είναι πανέτοιμη να ξεκινήσει την Προεδρία της από την 1η Ιουλίου», τόνισε.

Κληθείς να αναφερθεί στις συμφωνίες με τον Καναδά και την Ιαπωνία, ο κ. Υπουργός εξήγησε ότι η συμφωνία με τον Καναδά αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους, ενώ αυτή με την Ιαπωνία συμπεριλαμβανόταν στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σε σχηματισμό Υπουργών Εμπορίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη. Επισήμανε δε ότι για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία πρέπει να εκπληρωθούν κάποιοι όροι και προϋποθέσεις, με σημαντικά κράτη μέλη να έχουν ακόμα ορισμένους προβληματισμούς.

Ερωτηθείς σχετικά με το περιεχόμενο των συμφωνιών, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι αυτές είναι που θέτουν τις εμπορικές συναλλαγές και συμφωνίες σε μια καινούργια βάση όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά υπηρεσιών, τις επενδύσεις, τις δημόσιες συμβάσεις, την άρση κανονιστικών εμποδίων, την προώθηση διεθνών προτύπων και τη διαπραγμάτευση θεμάτων εξειδικευμένων τομέων, όπως οι νέες τεχνολογίες και η πράσινη ανάπτυξη. «Δηλαδή, αυτές οι συμφωνίες ενισχύουν και θέτουν σε μια πιο δομημένη και ολοκληρωμένη βάση τις εμπορικές συναλλαγές», διευκρίνισε.

Κληθείς, τέλος, να αναφέρει τι αναμένουμε ως Κύπρος από αυτές τις συμφωνίες, ο Υπουργός Εμπορίου εξήγησε ότι αυτές ενισχύουν την ΕΕ κατά την περίοδο της κρίσης, και επανέλαβε το μήνυμα που μετέφερε κατά τις παρεμβάσεις του στο Συμβούλιο: «Η σημερινή παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση δεν μπορεί να περιοριστεί σε μια περιοχή. Δηλαδή, μόνο με την ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών μπορεί να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, γιατί εκεί που γεννιούνται φαινόμενα ύφεσης και περιορισμοί της αγοράς καταναλωτικών προϊόντων, επηρεάζονται και άλλες περιοχές του πλανήτη. Είναι γι’ αυτό που γίνεται όλη αυτή η συζήτηση, αφού ζούμε μέσα σε μια ελεύθερη και παγκοσμιοποιημένη οικονομία»